Начало » Новини » Страната
22.11.2023 г.

Маса одобрени становища на браншовици в новите наредби на МЗХ

Нормативни промени
Маса одобрени становища на браншовици в новите наредби на МЗХ

Опожарени ниви Снимка: sinor.bg

Учудващо е, но при този кабинет администрацията на Министерството на земеделието и храните е приела доста от предложенията на браншови организации по последните наредби, свързани със Стратегическия план и прилагането на Кампанията за директни плащания. Миналата седмица в „Държавен вестник” бяха обнародвани предложения на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), свързани със сигналната система „червено-жълто-зелено”, прилагани за допуснати грушки при заявените парцели по директните плащания, за които ви информирахме.

Предложените от НАЗ промен, одобрени от МЗХ

Браншовиците имат и други аргументирани искания, които също са приети от чиновниците в агроминистерството. По отношение на чл. 55, ал. 3 от наредба 3 за прилагането на интервенциите от Стратегическия план, за намаляването на плащанията и други санкции от НАЗ предлагат нови изменения. Те настояват при опожарени площи, за които е установен пожар, възникнал извън парцела и/или пожар от топлинно самозапалване или друго природно явление, площите да се считат за допустими, в случай че събитието е доказано от орган за пожарната и аварийната безопасност. Предложението се приема по принцип и ще бъде отразено при следващо изменение и допълнение на цитираните нормативни актове.

Администрацията приема по принцип още една промяна в наредба 4 за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни, като предлагат в чл. 19, който регламентира реда за уведомяване на ДФЗ-РА от страна на кандидата, но само в случаите на форсмажорно обстоятелство, както следва, това да става при следните случаи:

При настъпване на форсмажорно събитие кандидатът за подпомагане упълномощено от него лице или негов наследник уведомява ДФЗ за наличието му в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие, с изключение на случаите на смърт на бенефициента, когато уведомяването се извършва от наследника в срок, в който е в състояние да направи това, но не по-късно от една година от датата на смъртта. Кандидатът, негов наследник и/или упълномощено от кандидата лице попълва чрез СЕУ или в ОПСМП на ДФЗ формуляр заедно с декларация, с която се задължава да представи документ, доказващ форсмажорното обстоятелство и за началната и крайната му дата, издаден от оторизираната за това институция.

Още уточнения, преди да изтеглите заявленията си               

В същата Наредба 4 формулировката за форсмажорни обстоятелства не обхваща „природно явление“, а само „тежко природно бедствие или тежко метеорологично събитие“, а също така не обхваща и хипотезата за възникнал пожар извън заявения парцел.

От министерството на земеделието съобщават, че към този момент не са постъпили искания за промени в две наредби – номер 7 от 2013 Г. за условията и реда за сортоизпитване, признаване, вписване, и отписване на сортовете растения от и във Официалната сортова листа на България; и наредба 19 от 2015 година за реда и контрол на изискванита на схемите за преходна национална помощ.

Маса одобрени становища на браншовици в новите наредби на МЗХ
3942
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини