Начало » Новини » Страната
10.03.2022 г.

Подпомагането в биосектора превключва от субсидиарност на производителност

Ще се разчита на износа и частичното приобщаване на обикновените фермери
Подпомагането в биосектора превключва от субсидиарност на производителност

След изключително тежки и оспорвани дебати между администрация и представители на биологичния сектор в България двете страни са се споразумели за съвършено нов финансов ресурс, който да превърне производствота на екологично чиста продукция в стабилна база за утвърждаване на българските биологични стоки. Това съобщиха на традиционната конференция за състоянието и перспективите на биологичното производство в България, провеждана в рамките на Международното селскостопанско изложение АГРА 2022, заместник-министрите на земеделието Иван Христанов и Момчил Неков пред представители на биологичните браншови организации.

В стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г. държавата сваля абсурдните досега цели, свързани със субсидиарност, и различните „въдства”. Това съобщиха заместник-министрите, представяйки положителните аспекти, набелязани в стратегическия план, където се обръща поглед изключително към пазара и към качеството на продукцията. И бизнесът, и администрацията са били поразени, когато седмица преди предаването на стратегическия план в Брюксел са разбрали, че площите с биологична продукция са намалели през 2021 г. спрямо предходната с над една четвърт – с около 30 хил. хектара. През 2020 г. те са представлявали 2,3% от общата обработваема земя, докато през миналата година падат на 1,7%, обяви Неков.

При тази лоша база администрацията коренно променя начина на подпомагане, така че, за да се възстанови земеделското производство на биологична продукция, ще се дава финансиране изключително за стоки, реализирани на пазара. Затова и националното съфинансиране за Втория стълб през следващия програмен период беше драстично увеличено. И България влезе в топ 3 на държавите от ЕС с най-голямо съфинансиране по ПРСР. Неков обяви, че заедно с Христанов са водили трудни преговори с министерството на финансите, така че българското финансиране по ПРСР да не бъде 15-20%, както досега, а да достигне 60%. В програмата на министерството е записано, че до 2025 г. при новия начин на подпомагане процентът на биоплощите трябва да достигне 5%, а през 2027 г. – 7,6%.

Няколко са целите, които държавата си поставя за увеличаване на биологичните площи. Със сигурност ще бъдат подмогани фирмите, които изнасят. Основният фокус ще бъде върху производството и пазара, като специално за малкия и среден бизнес ще бъде насърчавано развитието на местните пазари. Водят се разговори и с големи конвенционални производители, които биха могли да пренасочат част от производството си към биологичтнит продукти, обяви Христанов. И подчерта, че много по-активно ще се прилага системата за изкупуване на биологични продукти от училища, болници и други. Напълно ясно е, че биологичните продукти трябва да станат достъпни, затова трябва да се повиши покупателната способност на населението, добави той. Идеята е бизнесът и администрацията да работят в една посока, за да бъде преценено кога, как и къде да бъде продавана чистата продукция.

От името на биологичните производители Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти”, изрази благодарноста си към дейността на новото ръководство на министерството, с което ще работят за действително налагане на марката на биологичното производство на пазара. 

Подпомагането в биосектора превключва от субсидиарност на производителност
7820
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Проект за методика - обсъждане
Ето в кои случаи ще се орязват биологичните плащания след 2023 г.!
Нормативни промени
Промени в сортовата листа за биологичните пшеница, ечемик, царевица и ръж
Център за изследване на риска
Нехимичните алтернативи на пестицидите – втора част
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Темпото на ръст продължава да изпреварва отчетеното при обикновените продукти
Продажбите на биологични продукти в САЩ надхвърлиха 9 милиарда долара
Нормативни промени
Най-после пробив - от 2021 т. в училищата ще има биологични продукти и мед!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини