Начало » Новини » Коментари
19.01.2022 г.

ЕС разшири списъка с продукти, които могат да се продават като „био“

Малките стопанства с аквакултури по-лесно могат да преминат към биопроизводство
ЕС разшири списъка с продукти, които могат да се продават като „био“

sinor.bg

ЕС разшири списъка с продукти, които могат да се продават с етикет „био“. От 1-ви януари 2022 г. правилата на ЕС за производство и преработка на биологична земеделска продукция важат за повече стоки. Сред тях са етеричните масла, пчелният восък, памукът, пашкулите от копринени буби, вълната, суровите и необработени кожи, дрождите, използвани за храна или фураж, сладката царевица, лозовите листа, морската сол и други видове сол, предназначени за храна и фураж, традиционните билкови продукти на растителна основа и други.

Това е разписано в Регламент 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета, чието действие беше отложено с една година заради пандемията от COVID-19. С новите правила се опростява правната рамка, в която работят операторите с биопродукти в ЕС, посочват от Европейската комисия.

Конкретно за дребните земеделски стопани и операторите, които произвеждат водорасли или аквакултури в Съюза, е предвидена възможност за групово сертифициране, което да улесни преходът им към биологично производство.

Кое е био?

Биологичните култури са тези, които се отглеждат в жива почва, смесена или наторена с материали и продукти, разрешени в биологичното производство. Разрешените техники за растениевъдство предотвратяват или свеждат до минимум всичко, което допринася за замърсяване на околната среда.

За да се считат растенията и растителните продукти за биологични продукти, правилата за биопроизводство трябва да са прилагани върху земеделските площи в продължение на преходен период от най-малко 2 години преди сеитба или — при ливади или площи с многогодишни фуражни култури — за период от най-малко 2 години преди употребата им като биологичен фураж. А при многогодишни култури, различни от фуражните — за период от най-малко 3 години преди първата реколта на биологични продукти.

Наредбата за организациите и групите производители

В определени случаи, когато земята или един или няколко парцела са били замърсени с неразрешени за използване в биологично производство продукти или вещества, компетентният орган може да реши да удължи преходния период за въпросната земя или съответните парцели след стандартния период. При третиране с неразрешен за използване в биологично производство продукт или вещество, компетентният орган изисква нов преходен период.

Промени в контрола по веригата

Промените са израз на усилията на Европейската комисия да гарантира лоялна конкуренция, както и равнопоставеност на европейските стопани с производители от трети страни. На пазара за биопродукти вече се акцентира повече върху предотвратяването на измами и превенцията от санкции за операторите, а доверието на потребителите ще се поддържа с по-строги правила за етикетиране.

Предвидено е контролът на място в стопанствата да се извършва минимум веднъж годишно вместо като досега – на базата на оценка на риска. Смесените стопанства, в които се произвеждат едновременно конвенционални и биологични продукти, трябва да разделят ясно и ефективно двете си дейности. Забранява се хидропонното производство, защото при биоземеделието растенията трябва да имат контакт с почвата.

При етикетирането на биохрани се разписва по-строго употребата на термините „био“, „биологично“, „екологично“, като правото за употреба имат само операторите със сертификат за такова производство. Новите правила налагат вносните храни с обозначение „био“ от трети страни да бъдат съобразени със съответните стандарти за производство в ЕС. Досега производителите извън ЕС се съобразяваха с подобни, но не идентични стандарти и това създаваше условия за нелоялна конкуренция.

Контекст на новото законодателство

Новите правила отразяват променящия се характер на сектора, който в Европа бележи 128% ръст в продажбите през последните 10 години. Площите в ЕС, обработвани по методите на биологичното земеделие, се увеличават с 66% от 2010 г. насам. Въпреки това делът на тази земеделска земя в ЕС е само 8,5%. За сравнение, делът на сертифицираните площи за биопроизводство в България е близо 2 000 ха, а площите в преход са 0,441 000 ха. Това ни нарежда на едно от последните места в ЕС по площи определени за биоземеделие.

Стратегическа цел на ЕС до 2030 г. е минимум 25% площите в ЕС да бъдат обработвани по методите на биологичното земеделие, както и значително да се увеличи производството на биологични аквакултури. Конкретни мерки за това са разписани в „Плана за действие на ЕС за биологичното земеделие“, който е в съответствие със стратегията „От фермата до трапезата“.

По-силна подкрепа в новата Обща селскостопанска политика

Общата селскостопанска политика (ОСП) ще бъде мобилизирана изцяло в подкрепа на изпълнението на плана за действие за биологичното земеделие, подчертават от Европейската комисия. Финансовата подкрепа за производство на биологични продукти по ОСП ще продължи да бъде обвързана с прилагането на мерки за развитие на селските райони. Допълнителни средства са предвидени за земеделските производители, които поемат ангажименти по еко-схемите. Подкрепата по ОСП включва също техническа помощ и обмен на най-добри практики и иновации в биологичните продукти. Консултантските услуги в земеделието ще бъдат засилени, по-специално като част от системите за селскостопански знания и иновации (AKIS), за да се насърчи обменът на знания.

Лилия Александрова

ЕС разшири списъка с продукти, които могат да се продават като „био“
14431
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Цената измести грижата за здравето като решаващ фактор при покупката
Свитото търсене накара германски биофермер да прати част от кокошките си за клане
Изплатиха над 24 млн. лева по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2021 г.
От днеска
Биопчеларите получиха 8,3 млн. лева за Кампания 2021 г.
Какво да правим със сидератите в късна есен – съвети на специалистите
Официална церемония
Европа обявява 23 септември за ден на биологичното производство
Фонд „Земеделие”
Ранно предупреждение за документите по мярка 11 „Биологично земеделие“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини