Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.05.2021 г.

Горещо мулчиране на градината

Горещо мулчиране на градината

Мулчирането е основна селскостопанска практика в природното земеделие и то не може да съществува без него. В мулчираната градина растат по-малко плевели, почвата става по-рохкава и структурирана, не се нуждае от постоянно разрохкване на повърхностния слой. Мулчът предпазва почвата от прегряване и отмиване на хранителните вещества.

Бозуков обявява кабинета си на 21 май

Най-важният ефект от мулчирането е създаване на благоприятни природни условия за живота на почвената биота – това е биологичният свят на почвата, представляващ общност от полезни бактерии, гъбички, насекоми и земни червеи. Естествената им работа е да създават плодородието на почвата и да хранят растенията. Звучи удивително, но именно почвените микроорганизми се занимават с храненето на растенията. Без почвена биота земята става мъртва и бързо губи своето плодородие.

Какво да правим, ако листата на пипера се завиват

Мулчиране с „гореща трева“

Горещата трева за мулчиране е най-ефективен източник на хранителни вещества за растенията. Този метод е подходящ за тези, които разполагат с повече трева и когато е необходимо бързо да се стартират процесите на интензивно подхранване.

За превръщането на свежо нарязаната трева в „гореща“ е необходимо тя да започне да се окислява и усвоява от бактериите. Когато започне този процес, тогава бактериите се размножават ускорено и свежо окосената трева става „активна“.

Какво се случва с прясно окосената трева?

При косене тревните клетки в местата на среза се разрушават и освобождават ензими, които тредизвикват реакция на окисление. Тя е верижна и в резултат на този процес се образува въглерод, алкохоли и естери, на които се дължи приятната миризма на свежо окосена трева.

Колкото повече се надробява тревата, толкова повече клетки се разрушават и отделят повече ензими, които ускоряват верижната реакция на окисляване.

Бактериите започват бурно да се размножават, защото това е най-вкусната храна за тях, но същевременно произвеждат хранителни разтвори, които са отлична храна за растенията и отделят въглероден диоксид.

Постоянната влажност е много важна за работата на микроорганизмите – не е необходимо да се изсушава тревата, а да се поддържа влажна.

Как да направим „гореща трева“ за мулчиране?

При затопляне процесите на разлагане се ускоряват и се отделят повече хранителни разтвори за растенията.

Поставете прясно окосената трева на купчина и я оставете да се затопли – колкото купчината е по-голяма, толкова по-бързо ще стане това. За по-малки количества можем да я съберем в торби и да я оставим да се затопли.

Преди мулчиране почвата трябва да бъде обилно полята, защото когато е суха – всички процеси спират.

След 1-2 часа на слънце купчината става гореща и може да се мулчира. В такава трева вече има много бактерии и процесите на бързо окисляване са стартирали, но по-добре е да се следи за цвета – когато долният слой трева започва да пожълтява. Скоростта на протичане на тези процеси зависи и от температурата на околната среда. Почвените микроорганизми под такъв мулч се размножават бързо и няма загуба на въглероден диоксид.

Ако оставим тревата на купчина по-дълго, тревата ще се окисли повече и ще промени вида си. За около едно денонощие температурата се повишава значително и семената на голяма част от плевелите губят кълняемостта си – така изчезва заплахата от засяването им.

Как да използваме горещия мулч?

Мулчът се поставя върху добре полята почва в междуредията, като се избягва контакт с растенията. Слоят може да е дебел 10-15 см, а при засаждане на картофи до 20 см.

По време на вегетацията мулч може да се добавя постоянно и да се поддържа почвата влажна.

Мулчирането с гореща трева е актуално за много култури: краставици, домати, патладжан, картофи, декоративни растения и дори на тежки глинести почви, без да копаете, може да се получи добра реколта от зеле, тиквички, тикви, боб и други култури.

Предимства на мулчирането с „гореща трева“

1. Стандартните защитни функции при мулчиране.

2. Ускоряване процесите на ферментация и активно размножаване на микроорганизмите и земните червеи.

3. Растенията имат по-силен имунитет за сметка на пълноценното подхранване и подобряване на почвения слой.

4. „Горещата трева“ позволява активно развитие на тревния бацил – полезната бактерия Bacillus subtilis, намираща се в почвата, в стомаха на преживните животни и хората. От нея се приготвя известният Фитоспорин, предпазващ растенията от гъбични заболявания.

5. Повърхностният слой на почвата се затопля бързо и предпазва при резки температурни колебания.

Недостатъци на мулчирането с „гореща трева“

Освен многото положителни качества, методът има и недостатъци:

– при окисляването на тревата участват и гнилостни бактерии, които повишават патогенния фон на почвата;

– необходимо е по-голямо количество трева за мулчиране;

– изисква повече опит и внимание.

Горещо мулчиране на градината
54424
 

Последни материали
Виж
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Полезни съвети
С какво да подхраним стайните домати
Износът е скочил с почти 50 на сто при ръст на приходите от близо 11 на сто
Производството на яйца в Украйна достигна нивото отпреди войната
Царевицата е ожъната на 94% от планираните площи
Сеитбата на пшеницата и ечемика във Франция е пред приключване
БАБХ нямало да умъртвява стадото във Велинград, само ще ограничава заболяването
Ето какво казва науката
Трябва ли да заравяме сидератите през есента?
Свързани материали
Виж
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Практика
Какво да правим с мулча през есента – да го оставим или да го унищожим?
Навреме
Какви култури да гледаме без копаене и защо е важно да заложим мулча от есента?
Съвети към градинаря
Поливането в горещините не е лесна работа
Практично
Защо плевелите не трябва да се оставят в градината през зимата?
Практика
Приятел или враг – всичко за ползите от плевелите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини