Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.05.2021 г.

Горещо мулчиране на градината

Горещо мулчиране на градината

Мулчирането е основна селскостопанска практика в природното земеделие и то не може да съществува без него. В мулчираната градина растат по-малко плевели, почвата става по-рохкава и структурирана, не се нуждае от постоянно разрохкване на повърхностния слой. Мулчът предпазва почвата от прегряване и отмиване на хранителните вещества.

Бозуков обявява кабинета си на 21 май

Най-важният ефект от мулчирането е създаване на благоприятни природни условия за живота на почвената биота – това е биологичният свят на почвата, представляващ общност от полезни бактерии, гъбички, насекоми и земни червеи. Естествената им работа е да създават плодородието на почвата и да хранят растенията. Звучи удивително, но именно почвените микроорганизми се занимават с храненето на растенията. Без почвена биота земята става мъртва и бързо губи своето плодородие.

Какво да правим, ако листата на пипера се завиват

Мулчиране с „гореща трева“

Горещата трева за мулчиране е най-ефективен източник на хранителни вещества за растенията. Този метод е подходящ за тези, които разполагат с повече трева и когато е необходимо бързо да се стартират процесите на интензивно подхранване.

За превръщането на свежо нарязаната трева в „гореща“ е необходимо тя да започне да се окислява и усвоява от бактериите. Когато започне този процес, тогава бактериите се размножават ускорено и свежо окосената трева става „активна“.

Какво се случва с прясно окосената трева?

При косене тревните клетки в местата на среза се разрушават и освобождават ензими, които тредизвикват реакция на окисление. Тя е верижна и в резултат на този процес се образува въглерод, алкохоли и естери, на които се дължи приятната миризма на свежо окосена трева.

Колкото повече се надробява тревата, толкова повече клетки се разрушават и отделят повече ензими, които ускоряват верижната реакция на окисляване.

Бактериите започват бурно да се размножават, защото това е най-вкусната храна за тях, но същевременно произвеждат хранителни разтвори, които са отлична храна за растенията и отделят въглероден диоксид.

Постоянната влажност е много важна за работата на микроорганизмите – не е необходимо да се изсушава тревата, а да се поддържа влажна.

Как да направим „гореща трева“ за мулчиране?

При затопляне процесите на разлагане се ускоряват и се отделят повече хранителни разтвори за растенията.

Поставете прясно окосената трева на купчина и я оставете да се затопли – колкото купчината е по-голяма, толкова по-бързо ще стане това. За по-малки количества можем да я съберем в торби и да я оставим да се затопли.

Преди мулчиране почвата трябва да бъде обилно полята, защото когато е суха – всички процеси спират.

След 1-2 часа на слънце купчината става гореща и може да се мулчира. В такава трева вече има много бактерии и процесите на бързо окисляване са стартирали, но по-добре е да се следи за цвета – когато долният слой трева започва да пожълтява. Скоростта на протичане на тези процеси зависи и от температурата на околната среда. Почвените микроорганизми под такъв мулч се размножават бързо и няма загуба на въглероден диоксид.

Ако оставим тревата на купчина по-дълго, тревата ще се окисли повече и ще промени вида си. За около едно денонощие температурата се повишава значително и семената на голяма част от плевелите губят кълняемостта си – така изчезва заплахата от засяването им.

Как да използваме горещия мулч?

Мулчът се поставя върху добре полята почва в междуредията, като се избягва контакт с растенията. Слоят може да е дебел 10-15 см, а при засаждане на картофи до 20 см.

По време на вегетацията мулч може да се добавя постоянно и да се поддържа почвата влажна.

Мулчирането с гореща трева е актуално за много култури: краставици, домати, патладжан, картофи, декоративни растения и дори на тежки глинести почви, без да копаете, може да се получи добра реколта от зеле, тиквички, тикви, боб и други култури.

Предимства на мулчирането с „гореща трева“

1. Стандартните защитни функции при мулчиране.

2. Ускоряване процесите на ферментация и активно размножаване на микроорганизмите и земните червеи.

3. Растенията имат по-силен имунитет за сметка на пълноценното подхранване и подобряване на почвения слой.

4. „Горещата трева“ позволява активно развитие на тревния бацил – полезната бактерия Bacillus subtilis, намираща се в почвата, в стомаха на преживните животни и хората. От нея се приготвя известният Фитоспорин, предпазващ растенията от гъбични заболявания.

5. Повърхностният слой на почвата се затопля бързо и предпазва при резки температурни колебания.

Недостатъци на мулчирането с „гореща трева“

Освен многото положителни качества, методът има и недостатъци:

– при окисляването на тревата участват и гнилостни бактерии, които повишават патогенния фон на почвата;

– необходимо е по-голямо количество трева за мулчиране;

– изисква повече опит и внимание.

Горещо мулчиране на градината
44027
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Практика
Какво да правим с мулча през есента – да го оставим или да го унищожим?
Навреме
Какви култури да гледаме без копаене и защо е важно да заложим мулча от есента?
Съвети към градинаря
Поливането в горещините не е лесна работа
Практично
Защо плевелите не трябва да се оставят в градината през зимата?
Практика
Приятел или враг – всичко за ползите от плевелите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини