Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.05.2021 г.

Какво да правим, ако листата на пипера се завиват

Какво да правим, ако листата на пипера се завиват

Завиване листата на пипера може да се наблюдава както при разсада, така и при възрастните растения от различни сортове. Те се завиват нагоре като лодка или се обръщат надолу, а често се деформират и къдрят. При разсада се появява на късен етап – преди засаждане на постоянно място.

Огромен срив при отглежданите зеленчуци за 2021 година

Причини за завиване листата на пипера

Причините могат да бъдат различни – високи температури и сух въздух, болести и вредители, дефицит на хранителни вещества и вода.

1. Високи температури и сух въздух

Екстремните температури са най-честата причина за завиването на листата. Това е нормална реакция на растенията към условията на околната среда. Пиперът е култура, която е слабо адаптивна към стресови ситуации. И тази година сме свидетели на големи разлики между дневните и нощни температури – наблюдават се високи амплитуди. Безспокойство в случая не е необходимо. Допълнителното поливане в умерени количества ще промени ситуацията, а когато топлината отшуми – листата ще се нормализират.

Лъжещитоносните въшки са много опасни вредители

2. Дефицит на хранителни вещества

При наличие на хранителен дефицит справянето със ситуацията е по-трудно. При завиване на листата нагоре като лодка и засъхване на краищата е сигнал за дефицит на калий. Наблюдава се тогава, когато пиперът не е подхранван с калий или е подхранван само кореново, а при резки промени в температурите кореновата система не се справя добре с доставката на хранителни вещества по предназначение. Решението на проблема е листно подхранване с калиев нитрат – 10 г тор на 5 литра вода или инфузия на пепел ( 1/3 обем се напълва с гореща вода, престоява две денонощия, прецежда се и се пръскат растенията).

Деформираните листа на разсада – присъда или зов за помощ

Когато листата на пипера се завиват нагоре, но и променят цвета си – стават тъмнозелени с виолетов отенък, има дефицит на фосфор. Подхранването е кореново или листно. Използва се суперфосфат – две супени лъжици се заливат с чаша гореща вода и периодично се разбърква. След едно денонощие получената суспензия се поставя в подходящ съд и 70-75 мл от концентрата се разрежда в 5 л вода.

При остър недостиг на калций листата се завиват нагоре, а зелените плодове по върховете имат кафяви сухи петна – налично е върхово гниене. Подхранва се смесено с клций и калий, като се използват по 2 супени лъжици калциев нитрат и калиев сулфат за 10 л вода. Всяко растение се полива с по около 200 мл от сместа.

3. Заболяване на пипера

Завитите листа на пипера могат да бъдат симптом на гъбично или вирусно заболяване. При столбур (фитоплазмоза) горните листа стават гофрирани, а краищата им изсъхват. При наличие на брашнеста мана се завиват нагоре като лодка.

При столбур листата не само са деформирани, но и пожълтяват, а при наличие на брашнеста мана се появява бял налеп по обратната им страна.

4. Вредители

При наличие на вредители най-често листата се завиват дадолу, а гостите могат да бъдат паякообразни акари, въшки, оранжерийна белокрилка, нематоди, трипси или нощенки. Използването на Актара и Конфидор решават голяма част от проблемите, но е важно препаратите да бъдат с ниска степен на токсичност за максимално щадене на опрашителите и пръскане в часове, когато те не летят.

5. Излишък или недостиг на влага

Излишък на влага може да се получи при преполиване на растенията (най-често при разсада), а когато пиперът е на открито продължителни дъждове могат да доведат до преовлажняване и застой на влага в почвата, което е много вредно за тази култура – краищата на листата се огъват надолу, а петурата се издува. Решението е разхлабване на почвата около растенията, за да се ускори процесът на изпарение.

При недостиг на влага краищата на листата са обърнати надолу, а често и увиснали. Това е сигнал, че растенията страдат от жажда. Решението е редовно поливане с необходимите количества, а при високи температури и по-често.

Превантивни мерки

Не е по силите ни да предотвратим високи температури, засушаване или продължителни валежи, но това, което можем да направим е следното:

– осигуряване на оптимални условия за отглеждане на разсада;

– редовно следене за нападение от вредители и навременни мерки;

– избор на сортове, устойчиви на често срещани заболявания;

– редовно подхранване на пипера и предотвратяване на хранителни дефицити;

– редовно и умерено поливане.

Най-важното е да не се паникьосваме, защото в повечето случаи проблемите са временно явление и лесно решими. В случаите, когато това е сигнал за сериозни неприятности, важно е да ги разпознаем и вземем необходимите навременни мерки.

Какво да правим, ако листата на пипера се завиват
225750
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини