Начало » Новини » Интервю
22.03.2021 г.

Денка Георгиева: И без етикет „био” сладкото от глухарчета носи здраве от природата

Добрият пример
Денка Георгиева: И без етикет „био” сладкото от глухарчета носи здраве от природата

Снимка: Личен архив

Ако сте посещавали фермерския пазар пред министерството на земеделието в София, няма как да не сте се спирали пред щанда със сладка, сушени билки и сокове, произвеждани от семейната родопска фирма „Мисто” на Денка и Петър Георгиеви. Философията и на двамата земеделци е да произвеждат екологично чиста продукция, още повече че земята, която от 30 години обработват край брациговското село Исперихово, се намират в две от екологичните зони НАТУРА 2000 – Бесапарските възвишения и Бесапарските ридове.

До миналата година стопанството им е било регистрирано като биологично, но след като през 2019 г. министерството на земеделието не поднови разрешителното на едно от първите сертифициращи организации в страната, с която те са имали договор, фермерите се отказват от биологичния сертификат. Това обаче по никакъв начин не променя технологията, по която и до днес отглеждат плодовете и зеленчуците си, защото, както казва Денка, „това, което винаги ни е ръководело, е да предлагаме здравословна храна на пазара”. Неслучайно и произведените от семейната ферма сладка съдържат само захар и лимонена киселина, без никакъв друг консервант, както са го правели и бабите ни преди десетилетия. А един от най-търсените продукти от потребителите на пазара е сладкото от глухарчета, което макар да не носи етикетът „био”, е напълно здравословно и съперничи на всеки сертифициран продукт.

Евросъюзът с проект за подомагане на малкия бизнес 

Инженери по образование, Денка и Петър започват да обработват наследствените си 40 декара земеделска земя още през 1992 г., като в момента те отглеждат без химия овощни дръвчета със сливи, ябълки, череши, кайсии и круши.

През последните години те се занимават и със зеленчукопроизводство, като последният продукт, предлаган на фермерския пазар, е домашната лютеница на Денка, която е оценена високо от потребителите. А целият този богат набор от продукти е възможен благодарение на дейността на цялата ферма, в която са ангажирани и две жени на трудов договор. В най-натоварените моменти наемат и сезонни работници за бране или садене.

За предприемчивостта на двамата фермери говори и факта, че още през 2010 година съпрузите решават да инвестират в сушилня за плодове, като за целта кандидатстват за финансиране по програмата JOBS - проект 100, управлявана от Министерството на икономиката. Финансирането е било минимално като за малка фирма, но напълно достатъчно, за да си купят българска сушилня, конструирана от двама братя инженери, която успешно им служи и до днес. Системата отчита електронно влажността и температурата, а и капацитетът позволява освен сливи и кайсии, да се преработват всякакви плодове и билки, които те сами берат по родопските поляни.

И макар че вече трето десетилетие не се отказват от земеделието, стопаните не крият трудностите, с които е съпроводена дейността на малките ферми като тяхната - особено при реализацията на продукцията. „За нас появата на фермерските пазари беше наистина добра алтернатива, затова сме много благодарни на Фондация „Биоселена”, които ни поканиха да участваме на редовните му издания в София”, посочи Денка Георгиева. И допълни, че само когато производителят има пряк досег със своя клиент, би получил точна информация доколко неговият продукт е оценен и какво би могъл да подобри в неговото качество.

Логото за мрежата НАТУРА 2000

И понеже информираността е най-важната стъпка за популяризирането на продукти като тези на семейната фирма „Мисто”, експертите от Фондация „Биоселена” предлагат в следващия програмен период да се предвиди помощ за малките семейни ферми като тази на Денка и Петър, посветили се на продуктите от природата. И когато фермерите имат 30-годишен стаж с доказано качество, проверено и от контролните власти, нека отличителният белег върху техните продукти бъде европейското лого на защитените зони от мрежата НАТУРА 2000, гарантиращ тяхната здравословност.

Екатерина Стоилова

Денка Георгиева: И без етикет „био” сладкото от глухарчета носи здраве от природата
18495
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Икономически загуби и последствия
Опасността от тихото нашествие на инвазивните видове
Проектът е отличен с германската Награда за бъдещето за 2021 г.
Естествен каучук от глухарчета като перспективен бизнес за фермери
Изключителните ползи
Глухарчето не е досаден бурен, а отличен биотор и инсектицид
Използвайте препарати само през вегетацията
Глухарчето коси до 6 пъти, за да напусне моравата
Практика
Избавете се от глухарчето завинаги
Настойка от глухарче гарантира по-голяма реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини