Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Глухарчето коси до 6 пъти, за да напусне моравата

Използвайте препарати само през вегетацията

Глухарчето (Taraxacum officinale) е многогодишен плевел, силен съперник на културните растения за пространство и хранителни вещества. Предпочита местата с умерена влажност и богати на усвоим азот почви. Развива вертикален вретеновиден дебел корен, който се разклонява в долната си част. Така потиска райграса и другите паркови треви и ги отстранява от тревостоя. Стъблото му е кухо и достига на височина до 30 см. На върха завършва с кошничка.
Размножава се със семена и отчасти вегетативно. За една година едно растение образува средно 250-3000 семена, а може и до 12 000. При подрязване на корена на мястото на изрязването израстват нови издънки, които формират розетки. Отделни части от корена възстановяват растението. Цъфти двукратно - през пролетта - май-юни и втори път през септември-октомври. Семената узряват от 7 до 10 дни след цъфтежа.

За да намалите степента на заплевеляване с глухарчето, косете няколко пъти на 4-6 см през вегетацията преди да е образувало семена. Внимавайте да не подрязвате корена и да не се разнесат отделни части от него по площта. Избягвайте едностранчивото азотно торене, което благоприятства намножаването на плевела. Най-добре е да торите с комбиниран тор NPK, като през пролетта и средата на лятото използвате тор с по-високо съдържание на азот, а през есента с по-високо на фосфор и калий.
При правилно проведени грижи за тревата - балансирано поливане, торене и редовно косене ще постигнете значително намаляване на заплевеляването.
Глухарчето е чувствително към хербициди на база 2,4 Д. Можете да използвате диовид 60СЛ в доза 15-20 мл или матон 600ЕК в доза 12-15 мл за 100 кв.м. Те унищожават надземната маса на многогодишните плевели. Най-добър ефект от тях се постига, ако третирането се извърши когато глухарчето е във фаза розетка. Ефективно е третиране при температура над 12-14С. ако моравата ви е пострадала от студ, суша или вредители и болести, не използвайте хербициди. Видимите прояви от действието им са:увяхване на листата, извиване, надебеляване и втвърдяване по дръжките на листата и стъблата, образуват се сраснали листа с нацепена периферия, изменения на съцветията.
В случай, че глухарчето се е развило само на отделни петна, не е необходимо да пръскате цялата площ. Третирайте само петната, като преизчислите дозата за площта, която ще пръскате – (диовид 1,5 -2,0 мл, матон 1,2-1,5 мл на 10 кв.м).

Глухарчето коси до 6 пъти, за да напусне моравата
16462
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Икономически загуби и последствия
Опасността от тихото нашествие на инвазивните видове
Проектът е отличен с германската Награда за бъдещето за 2021 г.
Естествен каучук от глухарчета като перспективен бизнес за фермери
Добрият пример
Денка Георгиева: И без етикет „био” сладкото от глухарчета носи здраве от природата
Изключителните ползи
Глухарчето не е досаден бурен, а отличен биотор и инсектицид
Практика
Избавете се от глухарчето завинаги
Настойка от глухарче гарантира по-голяма реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини