Производителите на плодове у нас явно бягат от най-трудно отглежданият плод – ябълките. Ябълковите градини изискват резитби, над 20 третирания с продукти за растителна защита през годината, ръчно прибиране на реколтата, а освен това имат и труден пазар на фона на огромния внос на традиционно големи държави производители като Полша и Италия.
Ето защо по данни на МЗХ българските ябълки задоволяват с малко над една трета (36%) годишното им потребление у нас. През 2024 г. площите за реколтиране на ябълкови градини са били 4 027 хектара, а годишното производство е 37 660 тона. По данни на Министерството на земеделието вносът на пресни плодове за миналата година е нараснал, а делът на ябълките в него е бил 16,3%, което съответства на приблизително 64.9 хил. тона ябълки. Тази година площите за реколтиране на ябълки са спаднали на 3 078 хектара, което може да се дължи и на пролетните мразове, които може да са засегнали по-ранните сортове. Към 13 ноември производството е измерено на 25 969 тона.
През 2024 г., когато нямахме тоталното измръзване на цъфналите градини, българските праскови заемат 45% от пазара им у нас. Производството на родни ягоди и домати е задоволило 54% от търсенето на тези плодове.
Преобладаващи, с над 90% на пазарно присъствие, са били само сливи (99%), малини (95%) и пъпеши (93 на сто). Черешите също са предимно българско производство през 2024 г. с 88%.




