В периода от 24.11.2025 г. до 06.12.2025 г. включително, инспекторите от отделите „Здравеопазване на животните“ (ЗЖ) и „Контрол на храните“ (КХ), в рамките на своята компетентност, извършват проверки съвместно с представители на съответните подразделения на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на обекти за добив на риба и рибни продукти, находящи се на територията на съответната област съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните БАБХ.
В периода от 01.12.2025 г. до 06.12.2025 г. включително, ще се осъществяват и засилени проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, обекти за добив на риба, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.
На 6 декември ще бъдат осигурени дежурни екипи за осъществяване на официален контрол.
В хода на проверките се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, представяне на информация към потребителите и др.
Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.
Как потребителят може да установи, че рибата е прясна?
Люспите на прясната риба са блестящи, плътно прилепнали към тялото. Хрилете са с розово-червен цвят, а очите - бистри. По повърхността може да се наблюдава тънък слой слуз. При натиск върху рибата вдлъбнатината изчезва бързо.
Агенцията призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.




