В рамките на разглеждането на спора между 2 холандски компании за производство на сирене Европейският съд постанови, че авторското право не обхваща вкуса на хранителните продукти, съобщи агенция „Новости”. „Вкусът на продуктите не може да бъде определен точно и обективно. За разлика от литературните, изобразителните, кинематографичните и музикалните произведения например вкусът на хранителните продукти се определя до голяма степен въз основа на вкусовите усещания и впечатления, които са субективни”, се посочва в решението.
Съдиите отбелязват също, че вкусът се възприема по различен начин в зависимост от възрастта, навиците и вкусовите предпочитания на потребителя, както и от обстановката, в която се консумира продуктът.
Компанията Levola Hengelo, произвеждаща меко сирене с добавени листни зеленчуци, бе подала иск спрямо конкурентите си от Smilde, обвинявайки ги, че са изкопирали нейната продукция. Холандският съд на първа инстанция не призна авторските права на ищеца върху вкуса на сиренето, обжалването също беше отхвърлено, след което делото стигна со Европейския съд.