Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя производителите на традиционни български продукти, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев при откриването на първия Празник на българското сирене и млечните продукти „От пиле мляко“, който се провежда на 3 и 4 май във Враца, цитиран от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в МЗХ. Янчев изрази увереност, че празникът ще се утвърди като ежегодно събитие с широка популярност и ще привлича многобройни посетители.
В първото издание на празника участват над 50 производители от цялата страна, които представят традиционни рецепти и специални млечни деликатеси. Те показват иновативни подходи за съхраняване на вкуса и качеството на българските продукти и спомагат за тяхната разпознаваемост на пазара.
Програмата на празника включва представяне на млечни продукти от краве, овче, козе, биволско, както и по-редки – от магарешко и кобилешко мляко. Посетителите могат да дегустират не само сирена и кисело мляко, но и вина, мед и традиционни сладка. Ученици от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство демонстрираха приготвянето на традиционни врачански ястия, сред които прочутата врачанска лютика.
По данни на МЗХ през последните 2–3 години се наблюдава стабилен ръст на преработените количества мляко, както и на произведените млечни продукти. Производството на българско бяло саламурено сирене от краве мляко нараства с между 2% и 7% годишно, а на кашкавал – с между 9% и 19%. Ръстът при пресните сирена достига 16%–17%. Положителните тенденции са резултат от промени в нормативната уредба, както и от активната подкрепа на МЗХ чрез информационни кампании и организиране на фермерски пазари.
При откриването бе припомнено, че вече над година и половина „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ са вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход.
Събитието се организира от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ в партньорство с община Враца и с финансовата подкрепа на МЗХ.