Начало » Новини » Света
20.10.2018 г.

ЕС субсидира рекламата в чужбина на продуктите на 3 български организации

По проекти за милиони
ЕС субсидира рекламата в чужбина на продуктите на 3 български организации

Проекти на Националната асоциация на млекопреработвателите, Националниясъюз на градинарите в България и Регионалната лозаро-винарска камара „Тракия” за популяризиране на продукцията им в Европейския съюз и извън него ще получат съфинансиране по съответната програма на Европейската комисия, става ясно от официално съобщение на пресцентъра на изпълнителния орган на общността и приложените към него списъци на одобрените кандидати.

Асоциацията на млекопреработвателите ще получи средства за 2 проекта – над 1,580 млн. евро по самостоятелна изпълнявана 3-годишна програма за популяризиране на сирена в Китай, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (при обща стойност на проекта от над 1,975 млн. евро) и част от близо 2,310 млн евро като координатор на съвместен проект с Националния селскостопански фермерски съюз на Кипър за отново 3-годишна реклама на сирена в Бразилия, Япония и САЩ (при обща стойност на проекта от над 2,887 млн. евро). Кипърската организация пък е координатор по 3-годишен проект за популяризирането на пресни плодове и зеленчуци в Германия, Полша и Чехия с участието на българския градинарски съюз, Съюза на грацките търговски камари и румънската национална федерация PRODCOM, за който ЕК отпуска общо над 3,747 млн. евро при обща стойност на проекта от над 4,587 млн. евро. От лозаро-винарската камара ще се възползват от част от над 1,480 млн. евро по съвместен 3-годишен прокет с гръцката компания Vaeni (при предвиждани разходи от над 1,795 млн. евро), за да рекламират вината си в Китай, Бразилия и Беларус. Кандидатите бяха оценявани и класирани от Изпълнителната агенция на ЕС за потребителите, здравеопазването, селското стопанство и храните, подпомагана от външни експерти.

За финансирането на проекти за реклама на млечни и месни продукти, растителни масла, биологични продукти, плодове и зеленчуци през следващите 3 години ЕК заделя общо 172,5 млн. евро (при първоначално предвидени 179 млн. евро) от селскостопанския бюджет на ЕС. Те ще бъдат използвани в 79 кампании, от които 48 ще се проведат в държави извън общността. От заделените средства 97 млн. евро ще бъдат изразходвани за програми само с една участваща организация, а останалите ще се използват за съфинансирането на съвместни проекти. Организации от 19 държави-членки ще получат голяма част от необходимото им финансиране по програмата.

Средствата се отпускат с цел подпомагане на производителите в сектора на селското стопанство и храните в ЕС, за да могат да преставят качествата на своята  продукция на пазара на общността и на нови пазари. Ударението се поставя най-вече върху продукти с географски обозначения.

„Европа е известна по света с високото качество на хранителните си продукти и с кулинарното си наследство. Производителите от ЕС могат да разчитат на подкрепата на ЕК за представянето на висококачествените им продукти в Европа и извън нея”, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън. Той не пропусна да отбележи, че лично е посетил държави като Китай, Япония, Мексико и Колумбия в търсене на нови пазари за европейските селскостопански продукти и храни.  

ЕС субсидира рекламата в чужбина на продуктите на 3 български организации
20135
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини