Начало » Новини » Страната

Три сорта череши на Овощарския институт в Пловдив са с под 50% измръзване и са ... вкусни

Доц. Малчев с препоръки към стопаните със 100% щети
Синор.БГ / 24.05.2025 г.
Три сорта череши на Овощарския институт в Пловдив са с под 50% измръзване и са ... вкусни

В деня на светлия празник на просветата 24 май ви срещаме с доц. д-р Светослав Малчев, секция „Селекция, генетични ресурси и биотехнологии“ в Института по овощарство в Пловдив

Вкусни ли са тазгодишните череши в стопанството на Института по овощарство?     

Разбира се, всяка година са вкусни. Един от новите сортове на института ‘Розалина’ е сред любимите ми. Той съчетава по-високо съдържание на захари и киселини спрямо другите сортове, а балансът между тях създава уникален вкус. Но вкусът е субективен показател и е строго индивидуален. Затова в института е обучен дегустационен панел, които да оценява новите селекции и интродуцирани сортове. И тъй като пазарът е динамичен, колективът на института редовно се извършва проучвания, не само за територията на България, но съвместно с колеги от съседни европейски страни. Това ни помага да ориентираме своите селекционни програми в посока, която да е от полза за българските фермери.

Колко сорта череши има в градините на Института?

Институтът по овощарство – Пловдив поддържа два типа градини – селекционни и колекционни насаждения. Към сегашния момент в колекционно насаждение се поддържат 95 сортообразци, както от интродуцирани перспективни сортове, така и от стари местни. В селекционното насаждение от всички хибриди в по-напреднал етап на изпитване са отбрани 4 елита с потенциал за нови сортове и 2 елита като подложки за черешата.

Какъв е процентът на щетите, нанесени върху черешовите градини от пролетните мразове и дали късните сортове не показаха по-висока устойчивост на отрицателните температури?

През тази година се наблюдаваха не еднократни, а многократни случаи на мраз, които засегнаха сортовете в различни стадии на развитие. Сортовете с ранен цъфтеж бяха по-силно засегнати в сравнение със сортовете с късен цъфтеж, като при най-ранните щетите достигнаха до 95-100%. Но като цяло наблюдаваните увреждания силно зависят от етапа на развитие на цветните пъпки. По-слабо бяха засегнати сортовете Регина (43%) и Кордия (45%) и новият елит с номер 17-90 (44%) селектиран в института.

Разполагахте ли с някакви технологични средства, за да предотвратите измръзванията – вентилатори, печки, дъждуване и т.н.

В момента, не, но в предходни периоди са тествани различни методи. В началото на годината е подадено проекто-предложение за създаване на оперативна група за новаторски проект базиран на интерактивни иновационни модели за сравняване ефективността на различни противомразови техники.

Ако измръзванията са 100%, има ли право институтът да получи компенсации от земеделското министерство, така както ще получат земеделските производители?

Институтът е попълнил и подал необходимите заявления за компенсиране на щетите към Държавен фонд „Земеделие”.

По-особени ли за грижите към черешите, които тази година останаха без плодове и какви са те?

Дори и в година със сериозни щети като тази, фермерите изпълняват стандартните технологични карти. Тази година обаче трябва да е съобразена с по-ниските добиви и да се редуцира торенето след консултация със специалист, тъй като е възможно да се стимулира прекомерен вегетативен растеж, което ще повлияе негативно върху добива и качеството на плодовете през следващата година. Препоръчваме по-силна лятна резитба. Растителнозащитните мероприятия не трябва да се прекъсват, важно е да се опази листната маса. Може да отпаднат само пръсканията срещу някои неприятели, като например черешовата муха.

Има ли микрорайони в страната, в които черешите обичайно са предпазени пролетните студове?

В условията на променящия се климат, няма гаранции. Но е препоръчително да се избягват места, в които се задържат отрицателни температури в критичните фази. Има много подробни проучвания, които посочват какви щети могат да се очакват при определени температури в дадена фаза от развитието на череша. Едно такова проучване на Мичиганския щатски университет (MSU), е определило критичните стойности на температурата, при които настъпват повреди по цветовете на черешите през различните фази на цъфтеж. Внимателният избор на място, за да се избегнат пролетните слани, е важен фактор при засаждането на нови черешови градини. Препоръчва се местата да са с добър въздушен дренаж, добро движение на въздуха, леки почви и близост до топлинен източник. Също така, критичните температури, които влияят на пъпките и свързаните с тях повреди, са променливи и неизвестни за повечето нови сортове череша.

Какво бихте посъветвали овощарите, за да може през следващи подобни години да намалят щетите от пролетните мразове?

Да използват комплекс от мерки и стратегии, като комбинират райониране на културата с избор на устойчиви или толерантни сортове. Въпреки че на пазара се предлагат различни мерки, няма актуално и систематично сравнение на ефективността на съществуващите пасивни и активни стратегии за предотвратяване на щетите при различните условия. Най-ефективни се оказват автоматизираните разпръсквачи за вода, които намаляват пораженията върху цветове и пъпките. Вятърните машини имат добри резултати, но ограничен ефект, докато някои нови биохимични решения показват смесени резултати. Наблюдава се тенденция за повишаване честотата на пролетните мразове, паралелно с това и необходимостта от стандартизирани експериментални методи и отчетност, за да се повиши надеждността на заключенията и препоръките.

Може ли да ни кажете върху какво работите в момента?

В момента работя по 3 научни проекта съвместно с колегите от института. Първият (към Селскостопанска академия) е свързан с разработването на нови конкурентни и устойчиви черешови сортове с подобрени биологични и стопански качества. В колектива участват не само селекционери, но и фитопатолози, вирусолози, ентомолози, химици и биотехнолози. Вторият (към Фонд Научни изследвания) тъкмо приключи, но имаме интересни резултати за съхранението и опазването на старите и местни сортове и приложението им в селекционните програми за създаване на нови сортове. Целта на проекта е издирване, картиране и изучаване местните генетични ресурси от овощните видове и лозата. Третият проект (към рамковата програма на ЕК – Хоризонт 2020) се разработва от консорциум свързващ 21 научни институции и ферми от два континента – Европа и Африка. Проектът DIVAGRI предлага широка гама от иновативни решения на биологична основа, адаптирани към специфичните условия в целевите държави. Целта е да се повиши производителността и доходите на дребните земеделски стопани в необлагодетелстваните райони в суха и полусуха Африка на юг от Сахара.

Три сорта череши на Овощарския институт в Пловдив са с под 50% измръзване и са ... вкусни
11596
 

Последни материали
Виж
Президентът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Тамаш Петьохази
Унгарските зърнопроизводители очакват още една трудна година, ще сменят култури
Испания отпуска 27,8 млн. евро безвъзмездна помощ за стопаните, засегнати от пожари
/Capnodis tenebrionis/
Черна златка шета из страната - разпространение по области
Фитосанитарно състояние на земеделските култури в страната към 6 ноември 2025
Назначиха временно нов изпълнителен директор на БАБХ
БАБХ спря вноса на над 320 тона храни и фуражи
Свързани материали
Виж
Среща с бранша
Компенсациите за праскови, ябълки и сливи ще се отпуснат едва през януари 2026 г.
Германските овощари се похвалиха с чудесна реколта от череши, чакат добър добив от круши
Парламентарен контрол
Овощари ще заявяват компенсации за щети по праскови, ягоди и други култури през октомври
ДФЗ ще изплати общо 28,5 млн. лв. за измръзналите през тази пролет овошки
ДФЗ
Още 8,4 милиона лева ще се платят за измръзналите череши, вишни и кайсии
Вероятно на 29 август
До утре изплащат 80 на сто от обезщетенията за измръзналите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини