Начало » Пазари » Животинска продукция
21.10.2018 г.

Производството на мляко в света е нараснало с над 2 на сто за година

Темпото на увеличаване на потреблението обаче е 2 пъти по-слабо
Производството на мляко в света е нараснало с над 2 на сто за година

През 2017 г. производството на мляко в световен мащаб се е увеличило с 2,5% спрямо 2016 г. до 849 млн. тона, като при кравето ръстът е от 2,2% до 696 млн. тона, сочат данни на Световната федерация за млечните продукти, представени в бюлетина на ежегодния Световен млечен конгрес, който се проведе през тази седмица в Южна Корея, съобщи електронното издание DairyNews.

Европейският съюз остава лидер по произведени количества мляко със 165,5 млн. тона, макар и с по-слаб от средния ръст на годишна база – само 1,2%. Следват САЩ с 97,7 млн. тона при годишен ръст от 1,4% и Индия с 83,5 млн. тона, но при впечатляващите 6,8% повече спрямо 2016 г. Бразилия е успяла да изпревари Китай на четвъртото място с 35,7 млн.срещу 35,5 млн. тона, тъй като бразилските млекопроизводители са увеличили продукцията с 3%, а в азиатската страна е отчетен спад от1,6%. Русия и Нова Зеландия са с близък годишен ръст от съответно 1,4% и 1,3% до 30,9 млн. тона и 21,5 млн. тона, а следващата в класацията Турция е постигнала забележителен ръст от 11,8% на годишна база, като там производството е достигнало 18,8 млн. тона.

Най-много краве мляко се произвежда в Азия – 30% от световните количества, следвана отЕС с 24% и 18% в Северна Америка. По темпо на ръст на производстмото обаче класацията е обратната – водят Северна и Южна Америка, следвани от Европа и Азия.

Данни на световната федерация сочат също, че през 2017 г. потреблението на мляко в света е нараснало с 1,5 килограма на човек в сравнение с 2016 г., достигайки 113 килограма.

При производството на сирене ръстът е приблизително колкото при млякото – с 2,6% повече в сравнение с 2016 г., докато при маслото и млечните мазнини е отчетено увеличение от само 1,2%. Според анализаторите на федерацията сиренето е единственият продукт, чието търсене се повишава постоянно на всички големи пазари, макар че в ЕС ръстът на производството е само с 0,7%, след като част от големите страни-производителки като Франция, Холандия, Германия и Ирландия са отчели спад на количествата. „Като цяло основните изнасящи региони като Океания, САЩ и ЕС ще отчетат ръст на производството на сирене през няколко поредни години, тъй като им се налага да поддържат темпото на нарастващото търсене в Азия. Съдейки по сериозното разширяване на мощностите за производство на моцарела в Океания и ЕС,изглежда все повече и повече мляко там ще бъде използвано за производството на сирена”, твърдят специалистите.

Те изтъкват, че през 2017 г. значително неблагоприятно въздействие върху преработката на мляко е оказала разликата в цените на млечните мазнии и протеини на световните пазари. Като една от най-сериозните заплахи за млечния бранш догодина пък се очертава излизането на Великобритания от ЕС, убеден е Джеймс Кефън, старши консултант в изследователската компания Gira. По негови данни през 2017 г. страната е внесла от ЕС 1,4 млн. тона млечни продукти на обща стойност над 3,5 млрд. евро. Най-големите доставчици са Ирландия, Франция и Германия, като те могат да понесат доста сериозни щети при налагането на евентуални ограничения върху вноса във Великобритания, а това без съмнение ще се отрази на млечния бранш в световен мащаб.

Същевременно Кефън посочи, че през следващите 5 години Китай ще остане основният пазар за реализиране на продукцията на големите производители на млечни продукти в света, а най-силно ще е търсенето на сирена, сметана и твърди млечни мазнини. Очаква се годишният ръст на вноса на сирена в Китай до 2023 г. до достига 11%, а на сметана и млечни мазнини – 8%, докато при останалите млечни продукти ръстът ще се запази, макар и в не толкова динамично темпо – 3-4%. През последните 5 години на най-силен внос в Китай се радваха заместителите на майчиното мляко (при ежегоден ръст от 32%) и прясното мляко (28%).

Производството на мляко в света е нараснало с над 2 на сто за година
23246
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини