Ако през 2008 година мандрите в страната са произвеждали 73 026т она сирене, то през 2017 г. обемите са паднали до 57 577 т, или намалението е с цели 16 хил. тона, показват данните на отдел „Агростатистика“ за миналата година.Резултатите са доста стряскащи, защото с влизането на страната в ЕС и изгубването на външните пазари българските мандри трайно намаляват производството на традиционния за страната продукт - бялото саламурено сирене.
И всичко това е свързано със спада в производството на мляко, отчетено за последните десет години. През 2008 г. общото количество мляко, постъпило в млекопреработвателните предприятия възлиза на 718 018 тона. През миналата година тези количества са 600 914 т. Още по-голямо намаление се отчита при директните продажби и при млякото за лична консумация. Преди десет години количествата са били 560 189 т, докато през миналата година статистиката отчита 458 462т.
Колкото до останалите продукти, по данни на министерството на земеделието през миналата година в страната са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70,9 милиона литра течни пакетирани млека и 24 458 тона кашкавал.
Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година, а кашкавалът се увеличава с 16.7%. Интересното е, че в сравнение с 2008 година производството на кашкавал отчита ръст. Тогава са произведени малко над 20 хил. т кашкавал, а миналата – с над 4 хил. т повече.
Най-съществено увеличението през 2017 г. спрямо 2016 г. се отчита при натуралното обезмаслено кисело мляко (+375.7%) и при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%). Топените и пушените сирена са с 40.3% по-малко спрямо 2016 година.
През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените по-горе количества сурови млека в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20,1 милиона литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 133 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат и 1 592 тона други междинни продукти (сметана, суроватка, закваски).
Статистиката към 31 декември 2017 г. показва още, че в анкетираните 220млекопреработвателни предприятия са заети7 386 служители и работници, наети на трудов договор.
През 2017 година общата стойност (без ДДС) на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия възлиза на 808.1 млн. лева, което е с 16.9% повече спрямо 2016 г.