Начало » Новини » Страната
06.07.2018 г.

Срив в производството на сирене – за 10 години е намаляло с 16 хиляди тона

Срив в производството на сирене – за 10 години е намаляло с 16 хиляди тона

Ако през 2008 година мандрите в страната са произвеждали 73 026т она сирене, то през 2017 г. обемите са паднали до 57 577 т, или намалението е с цели 16 хил. тона, показват данните на отдел „Агростатистика“ за миналата година.Резултатите са доста стряскащи, защото с влизането на страната в ЕС и изгубването на външните пазари българските мандри трайно намаляват производството на традиционния за страната продукт - бялото саламурено сирене.

И всичко това е свързано със спада в производството на мляко, отчетено за последните десет години. През 2008 г. общото количество мляко, постъпило в млекопреработвателните предприятия възлиза на 718 018 тона. През миналата година тези количества са 600 914 т. Още по-голямо намаление се отчита при директните продажби и при млякото за лична консумация. Преди десет години количествата са били 560 189 т, докато през миналата година статистиката отчита 458 462т.

Колкото до останалите продукти, по данни на министерството на земеделието през миналата година в страната са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70,9 милиона литра течни пакетирани млека и 24 458 тона кашкавал.

Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година, а кашкавалът се увеличава с 16.7%. Интересното е, че в сравнение с 2008 година производството на кашкавал отчита ръст. Тогава са произведени малко над 20 хил. т кашкавал, а миналата – с над 4 хил. т повече.

Най-съществено увеличението през 2017 г. спрямо 2016 г. се отчита при натуралното обезмаслено кисело мляко (+375.7%) и при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%). Топените и пушените сирена са с 40.3% по-малко спрямо 2016 година.

През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените по-горе количества сурови млека в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20,1 милиона литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 133 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат и 1 592 тона други междинни продукти (сметана, суроватка, закваски).

Статистиката към 31 декември 2017 г. показва още, че в анкетираните 220млекопреработвателни предприятия са заети7 386 служители и работници, наети на трудов договор.

През 2017 година общата стойност (без ДДС) на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия възлиза на 808.1 млн. лева, което е с 16.9% повече спрямо 2016 г.

Срив в производството на сирене – за 10 години е намаляло с 16 хиляди тона
3847

Коментари (1)

Моля отбележете, че не сте робот.

 От: иван  10:22  пeтък, 6 юли 2018 г.
Няма срив, има домашни мини мандри чието производство не е отразено от статистиката!
Последни материали
Виж
Гювеч по карнобатски
Цени на замразено и охладено пиле в магазинната мрежа
Цени на яйца в страната
Продължава сеитбата на пшеницата и ечемика
Неблагоприятни климатични условия съпътстват посевната кампания в Румъния
Съседните страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия
АЧС се върна в Белгия след 33 години
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Свързани материали
Виж
Кюфтета със сусам
Ефектът от подпомагането на зеленчукопроизводителите
Салатата от домати удари 10 лева - почти колкото килограм сирене
БАБХ с проверки в мандрите
От 14 октомври имитиращото сирене трябва да е по рафтовете на магазините с нови етикети
Фермерски пазар
Да опитаме българско-швейцарско сирене от родна ферма
Фондация Биоселена
Върви обучение за занаятчийско производство на сирене, реализирано по европроект
Нормативни промени
Преопаковането на сирене с палма ще се забрани според наредба, която влиза в сила с година и половина закъснение
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам