Луковит ще посрещне много гости на големия събор Млечният път на България през вековете, който ще се проведе от 3 до 5 октомври. В шестото му издание ще участват 25 големи и малки производители от сектора от цялата страна, съобщи БТА. Ще се включат също и много селскостопански производители, както и малки фермери с мандри. Целта на събора е да бъдат представени производители, които влагат българско мляко, а не работят с добавки и изкуствени материали.
Освен производителя "Милк БГ" (наследник на "Милкком"), който е направил затворен цикъл, има и немалко производители, които продават на фермерските пазари, не в магазинната мрежа.
Един от тях е Добринка Цветанова от Луковит. Тя и съпругът ѝ отглеждат 150 овце в семейната овцеферма. В събора ще участва с традиционен луковитски крокмач от овче мляко – вкусотия, която в други краища на България е наричана катък или катмач. Тя разказа как се приготвя млечният продукт със солено-кисел вкус: "Млякото се вари на водна баня доста дълго време, от четири до шест часа – зависи от количеството. Охлажда се, после се посолява, прибира се на тъмно място при температура от около 23-24 градуса, защото когато е по-топло или по-студено, няма да се получи, има си определена температура. След това почва едно бъркане – на ден по десет пъти, за да се сгъсти. Когато е готово, някои го консервират с аспирин, други го оставят така".
Семейството на Добринка Цветанова се занимава с фермерство вече 16-17 години, защото, по думите ѝ, в малките населени места освен да се гледат животни, няма какво друго да се прави. "Общо взето – много работа, малко пари. При изкупна цена 1,80 лв. на литър овче мляко сиренето се продава от 30 лв./кг и нагоре в магазините. А един килограм сирене се прави от около четири литра мляко. Реално към 15 лв. трябва да е цената. А тя е двойно повече и не се купува от хората в магазините, те търсят от малките производители", посочи Цветанова.
Тържественото откриване на събора ще е по обед в петък, 3 октомври, на площад "Трети март". В следобедните часове желаещите ще могат да се включат в разяснителен семинар за сертифициране по защитено наименование за произход, нови подходи за подбор и интегриране на биотици.
В съботния ден ще бъде поставено началото на шестия кулинарен конкурс "Млечният вкус" за ястия с българско бяло саламурено сирене, българско кисело мляко и млечни продукти. Ще има дегустация на сирена и вина и кулинарна работилница "Лютеницата на кмета", както и екологична програма, в която ще се включат младежи.
В неделя ще бъде обявен най-добрият млечен продукт на производителите и ще бъдат връчени удостоверенията, а Ути Бъчваров в своето кулинарно шоу ще приготви най-голямата баница със сто килограма българско бяло саламурено сирене и българско кисело мляко. Събитието ще е съпроводено от песните на любими български изпълнители.