През 2017 година в 220 млекопреработвателни предприятия е преработено 601 млн. литра сурово мляко. Основен дял (93.5%) с 561 932 хиляди литра заема кравето мляко, което е с 10.4% повече спрямо 2016 г., следвано от овчето мляко, което заема 4.5% с 26 857 хиляди литра от преработеното (+23.5%). Козето мляко заема 1.5% с 9 360 хиляди литра от преработеното мляко и намалява с 9.6% спрямо миналата година. Количеството преработеното биволско мляко е 2 765 хиляди литра, при него е отчетен спад от 2.6%, тези цифри са посочени в последен анализ на експерти на МЗХГ.
През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен сурови млека по видове, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20.1 млн. литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 113 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат - концентрирано мляко с по-високо водно съдържание от това на стандартното концентрирано мляко и 1 592 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).
През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко, като изменението през текущата година спрямо предходната е с 10.5%, което се дължи предимно на увеличението на преработеното краве и овче мляко.
През 2017 година са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека, 57 577 тона бели саламурени сирена и 24 458 тона кашкавал.
Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година. Бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът е с 16.7% повече.
Най-съществено е увеличението при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%) и и при овчето сирене (+28.1%). Обезмасленото течно пакетирано мляко е с 46.3% по-малко от предишната година.