Начало » Пазари » Животинска продукция
08.07.2018 г.

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко

През 2017 година в 220 млекопреработвателни предприятия е преработено 601 млн. литра сурово мляко. Основен дял (93.5%) с 561 932 хиляди литра заема кравето мляко, което е с 10.4% повече спрямо 2016 г., следвано от овчето мляко, което заема 4.5% с  26 857 хиляди литра от преработеното (+23.5%). Козето мляко заема 1.5% с 9 360 хиляди литра от преработеното мляко и намалява с 9.6% спрямо миналата година. Количеството преработеното биволско мляко е 2 765 хиляди литра, при него е отчетен спад от 2.6%, тези цифри са посочени в последен анализ на експерти на МЗХГ.

През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен сурови млека по видове, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20.1 млн. литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 113 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат - концентрирано мляко с по-високо водно съдържание от това на стандартното концентрирано мляко и 1 592 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко, като изменението през текущата година спрямо предходната е с 10.5%, което се дължи предимно на увеличението на преработеното краве и овче мляко.

През 2017 година са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека, 57 577 тона бели саламурени сирена и 24 458 тона кашкавал.

Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година. Бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът е с 16.7% повече.

Най-съществено е увеличението при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%) и и при овчето сирене (+28.1%). Обезмасленото течно пакетирано мляко е с 46.3% по-малко от предишната година.

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко
25247

Последни материали
Виж
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Правителството прие и постановление за промяна на бюджета на агроведомството
Одобрено е създаването на обща компания за земеделски инвестиции със Саудитска Арабия
Откриха изложенията АГРА, ФУДТЕХ и Винария
Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните
Вместо през април според индикативния график
Средствата по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да бъдат преведени още през март
Пристигналите в столицата 100 трактора за малко да блокират транспорта
Словашките фермери протестираха срещу политиката на ресорното министерство
Свързани материали
Виж
Ръководство за добри хигиенни практики
Нови строги правила към фермите, свързани с кръстосаното съответствие – втора част
Статистика
Къде е България в изкупните цени на млякото през 2018 г.
Важно за фермера
До 11 март Еврокомисията приема предложения за промени в наредба 26 за директните продажби
CAPA
До 2030 г. производството на мляко в Евросъюза ще нарасне с 16 млн. тона
Всички видове светлина вредят на млечните продукти
Отчет
Точно 23 560 са посетили изложенията за храни в началото на ноември
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам