Начало » Пазари » Животинска продукция
08.07.2018 г.

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко

През 2017 година в 220 млекопреработвателни предприятия е преработено 601 млн. литра сурово мляко. Основен дял (93.5%) с 561 932 хиляди литра заема кравето мляко, което е с 10.4% повече спрямо 2016 г., следвано от овчето мляко, което заема 4.5% с  26 857 хиляди литра от преработеното (+23.5%). Козето мляко заема 1.5% с 9 360 хиляди литра от преработеното мляко и намалява с 9.6% спрямо миналата година. Количеството преработеното биволско мляко е 2 765 хиляди литра, при него е отчетен спад от 2.6%, тези цифри са посочени в последен анализ на експерти на МЗХГ.

През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен сурови млека по видове, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20.1 млн. литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 113 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат - концентрирано мляко с по-високо водно съдържание от това на стандартното концентрирано мляко и 1 592 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко, като изменението през текущата година спрямо предходната е с 10.5%, което се дължи предимно на увеличението на преработеното краве и овче мляко.

През 2017 година са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека, 57 577 тона бели саламурени сирена и 24 458 тона кашкавал.

Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година. Бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът е с 16.7% повече.

Най-съществено е увеличението при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%) и и при овчето сирене (+28.1%). Обезмасленото течно пакетирано мляко е с 46.3% по-малко от предишната година.

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко
31734
 

Последни материали
Виж
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Увеличението само при соевия шрот натежава над спада при останалите
Расте вносът на маслодайни култури в ЕС за сметка на растителните масла
Предупрежденията за опасни храни са основно за месото
Проверки затвориха 5 търговски обекта в Благоевградско преди празниците
Пълнен лук по добруджански
Цените щяха да са съвсем други при мощно представени производители в търговията
Господството на едрия търговски капитал изкривява пазара на храни у нас
Йордания взе 60 000 тона фуражен ечемик на цената от миналата седмица
Алжир закупи на търг неуточнено количество хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Подробности за сделката се очакват в началото на 2025 година
Нидерландски млечен кооператив се слива с по-малък белгийски конкурент
Цените на млякото са намалели в 16 държави от ЕС през 2024 г.
Динамика на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. в ЕС
Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ сключва минимум едногодишни договори – и с малки, и с големи ферми
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини