Начало » Пазари » Животинска продукция
08.07.2018 г.

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко

През 2017 година в 220 млекопреработвателни предприятия е преработено 601 млн. литра сурово мляко. Основен дял (93.5%) с 561 932 хиляди литра заема кравето мляко, което е с 10.4% повече спрямо 2016 г., следвано от овчето мляко, което заема 4.5% с  26 857 хиляди литра от преработеното (+23.5%). Козето мляко заема 1.5% с 9 360 хиляди литра от преработеното мляко и намалява с 9.6% спрямо миналата година. Количеството преработеното биволско мляко е 2 765 хиляди литра, при него е отчетен спад от 2.6%, тези цифри са посочени в последен анализ на експерти на МЗХГ.

През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен сурови млека по видове, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20.1 млн. литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 113 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат - концентрирано мляко с по-високо водно съдържание от това на стандартното концентрирано мляко и 1 592 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко, като изменението през текущата година спрямо предходната е с 10.5%, което се дължи предимно на увеличението на преработеното краве и овче мляко.

През 2017 година са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека, 57 577 тона бели саламурени сирена и 24 458 тона кашкавал.

Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година. Бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът е с 16.7% повече.

Най-съществено е увеличението при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%) и и при овчето сирене (+28.1%). Обезмасленото течно пакетирано мляко е с 46.3% по-малко от предишната година.

През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко
27578

Последни материали
Виж
Постановление 70 за защита на родните стоки
В супермаркетите ще се допуска кисело мляко само с до 1,6 процента сухо мляко
Коронавирусът въздейства и върху потреблението на плодове в света
Производителите на ябълки са изправени пред редица нетипични проблеми
След заработилия през септември CHEMGAS Slobozia
Donau Chem подновява производството на торове в Турну Мъгуреле
На още над 800 000 хектара са отчетени частични увреждания
Над 45 000 хектара с есенници са пропаднали в житницата на Русия
Предприемат се действия за регулиране на броя на дивите животни
Руски мечки нападнаха телета в обор и изплашиха работещи по газопровод
Местните производители обаче са пренебрегнати за сметка на вноса
Търсенето на яйца и птиче месо във Великобритания расте от началото на карантината
Свързани материали
Виж
Постановление 70 за защита на родните стоки
В супермаркетите ще се допуска кисело мляко само с до 1,6 процента сухо мляко
За предпочитане е да се субсидират фермите вместо частното съхранение
И Европейският млечен съвет призова за свиване на производството на мляко в ЕС
Млекопроизводителите в САЩ изпращат част от кравите си за клане
FrieslandCampina свали гарантираната цена за млякото с 2 евроцента
Решения на Министерския съвет
На 13 май България представя позицията си за ограничаване на производството на мляко
Няма ограничение за размера на обезщетенията
Компенсират до 70 на сто от загубите на британските млекопроизводители
Фонд „Земеделие”
Първите договори за изкупуване на мляко ще се вписват електронно от 11 май
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам