Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.02.2018 г.

Обеззаразяваме овреме почвените смеси за разсада

Полезни съвети
Обеззаразяваме овреме почвените смеси за разсада

Обеззаразената почвена смес е предпоставка за отглеждането на силен и здрав разсад и трябва да действаме, докато все още разполагаме с време преди засаждането, подбирайки най-подходящия начин. Защото ако болестотворните микроорганизми се чувстват добре в почвената смес, от засадените в нея семена ще покълнат непълноценно развити разстения, от които впоследствие е трудно да очакваме нормална реколта. Ето някои от най-популярните начини за обеззаразяване на почвена смес независимо дали сме я купили от магазина или я приготвяме сами.

Най-лесно е да използваме зимния студ. За целта почвената смес се изнася няколко пъти навън за по една седмица, след което отново се вкарва на топло. Нужни са 3-4 такива цикъла, за да се избавим от всички вредители и от повечето причинители на заболявания.

Методът е лесен, евтин и ефективен, макар че с него не можем да унищожим маната по доматите, чушките и патладжаните например. Затова е по-добре пръстта за техния разсад да вземем не от градината, а от място, където не са били отглеждани култури от семейство картофови през последните най-малко 7 години. Освен това замразяването е противопоказно за биохумусните почвени смеси, при които ще загинат и полезните микроорганизми.

Вторият вариант за обеззаразяване на почвената смес е да я нагреем във фурната за 20-30 минути. Пръстта трябва да е влажна, а температурата не бива да е прекалено висока, тъй като това ще доведе до загуба на азот и съответно до понижаване на ценността на почвената смес. Най-добре е нагряването да става при температура 80-90 градуса по Целзий. След това пръстта се прехвърля в чисти кофи или в други съдове, измити с топла вода. Този начин обаче също е забранен за биохумусните почвени смеси.

При третия вариант се използват обеззаразяващи препарати. Една част от тях са биологични, като най-популярен сред почитателите на селскостопанската химия се оказва Триходерминът. В него се съдържа мицел, който не дава възможност на останалите гъби да се развиват. Не е трудно и да се приготви работният разтвор – необходим е само 1 грам на 10 литра вода.

Немалко градинари продължават да обеззаразяват почвената смес, като я поливат с разтвор на калиев перманганат. Трябва да помним обаче, че тази процедура е противопоказна за кисели почви, ако сами приготвяме смесите за разсада, тъй като препаратът само увеличава нивото на киселинност.

Обеззаразяваме овреме почвените смеси за разсада
12404
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини