Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.07.2017 г.

Калиевият перманганат като стимулатор и препарат за растителна защита

Полезни съвети

Калиевият перманганат е силно антисептично средство, предотвратяващо появата на заболявания по зеленчуците, но освен това е и стилен стимулатор. Основните химични компоненти н съединението са манганът и калият, които подпомагат по-активния растеж на зеленчуците. Поради тази причина калиевият перманганат се използва за промиване на семената преди засяването им в почвата. Прилага се най-вече при семената на зелето, ряпата, доматите и цветята. Те се накисват за 20 минути в 0,5-процентов разтвор (0,5 грама калиев перманганат на 10 милилитра вода), след което се промиват с вода и се подсушават. Полезният ефект в случая е не само в създаването на запас от манган, който ускорява растежа, но и в дезинфекцията, тъй като унищожава причинителите на болести, а това увеличава шансовете за получаване на богата реколта.

Разтвор от калиев перманганат се използва и за обеззаразяване на почвата, като в 10 литра вода се сипват до 5 грама от съединението.

Освен това с калиевия перманганат могат да се подхранват растенията. Разтвор на 3 грама калиев перманганат в 10 литра вода понижава възможността от поява на заболявания, повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятните условия на околната среда и по-конкретно към лошото време.

Днес обаче искаме да обърнем внимание върху възможностите за борба с калиевия перманганат срещу вече поразени растения.

1. Като народно средство в борбата с маната по картофите се приготвя разтвор на 1 грам калиев перманганат в 10 литра вода. След това чаша скилидки чесън се прекарват през месомелачката и се разбъркват добре с получената смес. Пръска се всяко поразено растение през 10 дни.

2. Сред честите заболявания по краставиците е брашнестата мана. В ранните етапи на развитие на заболяването ефективно средство за борба е разтвор на 3 грама калиев перманганат в 10 литра вода. Освен самите растения с него могат да бъдат напръскани почвата, както и стените на парника или оранжерията. Процедурата трябва да бъде повторена 3 пъти с интервал от 2-3 дни между всяко пръскане.

3. При висока влажност и температура зелето може да бъде нападнато от кореново гниене. Стъблата на растенията близо до земята почерняват и изтъняват, което може да доведе до загиването им. За да бъде спряно разпространението на болестта, трябва да се изкопае почвата под поразените растения на дълбочина 1,5-2 сантиметра и да се замени с дървесна пепел или сух пясък, които се поливат с 0,5-процентов разтвор на калиев перманганат.

4. Реколтата от ягоди и малини може да намалее значително заради разпространението на сивото гниене. За борба с болестта се използват разтвори на манган в различна концентрация. През пролетта при растежа на листата се използва слаб (розов) разтвор, а през лятото при връзването на ягодите – тъмночервен. С разтвора се поливат както самите растения, така и почвата около тях.

5. Брашнестата мана напада и младите листа на къпините и цариградското грозде. В такъв случай към разтвор на 3 грама калиев перманганат в 10 литра вода се добавят 50 грама калиева селитра. С получената смес се обработват стъблата и листата на храстите. В ранните етапи на заболяването този прийом спира напълно разпространението му.

Калиевият перманганат като стимулатор и препарат за растителна защита
196599
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини