Сега е времето, когато стопаните правят преглед на необходимите им зеленчукови семена за новия производствен сезон. Ако използвате семена от семепроизводителните фирми, те се продават обеззаразени. Но ако стопанинът сам си е произвел семена от някои култури, те може да са заразени с вирусна, бактериална или гъбна болест. В този случай добрият стопанин не засява такива семена, без да ги е обеззаразил.
ДОМАТЕНИТЕ семена се обеззаразяват срещу вирусни инфекции с 20-процентов разтвор на солна киселина, в който се потапят за 30 минути. Постъпва се по следния начин: приготвя се работен разтвор, като към водата се добавя солна киселина (а не обратното), като се използват пластмасови или емайлирани съдове с капаци. Работи се внимателно, с меки гумени ръкавици и престилка. Семената се поставят в тензухени торбички, потапят се в разтвора, който периодично се разбърква. След третирането семената се промиват с течаща вода в продължение на 15-ина минути и след това се подсушават. Този начин на обеззаразяване на семената се прилага поне 1месец преди срока на сеитбата им.
Семената от домати може да се обеззаразят и с някое от посочените химични съединения в доза 50 г за 1 л вода - калиев перманганат, цинков сулфат, борна киселина, амониев молибдат. Може да се направи и разтвор от син камък (меден сулфат) в доза 50 мг за 1 л вода. Семената се държат в разтвора 24 часа, след което се подсушават. Може да се третират, като се накиснат в разтвор от дървесна пепел - 20 г дървесна пепел се заливат с 1 л вода за 2 денонощия. В така получения разтвор семената, поставени в торбички, се потапят за 5-6 часа, след което се подсушават.
Семената на ПИПЕРА се обеззаразяват срещу вирусни инфекции в 10-процентов разтвор от тринатриев фосфат. Поставени в торбички, те се потапят за 30 минути, след което се промиват и просушават.
Срещу вирусни инфекции семената от КРАСТАВИЦИТЕ, поставени в торбички, се потапят за 1 час в 15-процентов разтвор от тринатриев фосфат. Работният разтвор се получава, като към 1 л вода, загрята до 25 градуса, се прибавят 150 грама тринатриев фосфат. Семената се потапят за 30 минути, след което се промиват с чиста вода в продължение на 15 минути и се просушават.
Предсеитбено семената от краставиците, дините, пъпешите може да се обеззаразят чрез потапяне за 10 минути в 0,5-процентов разтвор от хлорна вар, промиват се и се подсушават.