Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2017 г.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Много български градинари отглеждат корнишони, но далеч не всички успяват да приберат такива, които не горчат. Оказва се обаче, че в повечето случаи няма кого да се сърдят, освен себе си, тъй като най-често горчивият вкус показва, че условията за растежа и развитието на зеленчуците не са били съвсем благоприятни.

Корнишоните горчат заради наличието на веществото кукурбитацин – глюкозид от групата на тетрацикличните тритерпеноиди. Натрупването му пък зависи от състава на използваните минерални торове при отглеждането на корнишоните, интензивността на осветяването, осигуряването на вода и продължителността на деня. Горчилката в зеленчуците е по-малко, ако растат в открита почва, богата на азот, при 60-процентна влажност и леко засенчване.

Установено е, че азотът съществено понижава съдържанието на кукурбитацин, а фосфорът и калият подпомагат натрупването му.

Изследвания сочат, че при 15-часов ден горчивите вещества в корнишоните са по-малко, докато намаляването на продължителността на светлата част от денонощието увеличава съдържанието им.

Зеленчуците от по-стари растения пък натрупват повече горчилка, отколкото тези от млади, защото им е по-трудно да се приспособят при резки промени в метеорологичните условия.

Освен това е доказано, че наличието на горчивина е наследствен признак, доминиращ в потомството. Установени са и различни групи краставици, при които при определени условия се формират горчиви вещества, а при други дори при най-неблагоприятно развитие те липсват. Учените провеждат усилена селекция за създаване на сортове и хибриди, при които липсва горчилка, но очевидно до момента резултатите са променливи.

Не е приятно горчивите корнишони да се консумират пресни, но горчивината намалява при обелването на кората. При осолените и консервирани зеленчуци пък тя бива изтеглена от солта, затова остава почти незабележима.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
4434

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период
Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството
Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
Есенна супа
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Направете им конструкция, за да растат свободно
Корнишоните саимат нужда от вода още от април
Как да получим богата реколта от корнишони
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам