Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2017 г.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Много български градинари отглеждат корнишони, но далеч не всички успяват да приберат такива, които не горчат. Оказва се обаче, че в повечето случаи няма кого да се сърдят, освен себе си, тъй като най-често горчивият вкус показва, че условията за растежа и развитието на зеленчуците не са били съвсем благоприятни.

Корнишоните горчат заради наличието на веществото кукурбитацин – глюкозид от групата на тетрацикличните тритерпеноиди. Натрупването му пък зависи от състава на използваните минерални торове при отглеждането на корнишоните, интензивността на осветяването, осигуряването на вода и продължителността на деня. Горчилката в зеленчуците е по-малко, ако растат в открита почва, богата на азот, при 60-процентна влажност и леко засенчване.

Установено е, че азотът съществено понижава съдържанието на кукурбитацин, а фосфорът и калият подпомагат натрупването му.

Изследвания сочат, че при 15-часов ден горчивите вещества в корнишоните са по-малко, докато намаляването на продължителността на светлата част от денонощието увеличава съдържанието им.

Зеленчуците от по-стари растения пък натрупват повече горчилка, отколкото тези от млади, защото им е по-трудно да се приспособят при резки промени в метеорологичните условия.

Освен това е доказано, че наличието на горчивина е наследствен признак, доминиращ в потомството. Установени са и различни групи краставици, при които при определени условия се формират горчиви вещества, а при други дори при най-неблагоприятно развитие те липсват. Учените провеждат усилена селекция за създаване на сортове и хибриди, при които липсва горчилка, но очевидно до момента резултатите са променливи.

Не е приятно горчивите корнишони да се консумират пресни, но горчивината намалява при обелването на кората. При осолените и консервирани зеленчуци пък тя бива изтеглена от солта, затова остава почти незабележима.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
4817

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Важно за фермера
До 5 хил. лева ще се дават за въвеждане на GLOBALG.A.P. стандарт при зеленчуци и плодове
БАБХ
Един милион птици са унищожени в 26-те огнища на грип в страната
Отчет
Точно 23 560 са посетили изложенията за храни в началото на ноември
Анализ
С очакване за по-благоприятна 2019 г. за износителите на рапично семе, масло и шрот
Възможности
Китайска организация ще обучава български компании как да кандидатстват по програмата „Един пояс, един път“
НСИ
Хем харчим повече за храна, хем намаляваме покупките в кошницата
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Направете им конструкция, за да растат свободно
Корнишоните саимат нужда от вода още от април
Как да получим богата реколта от корнишони
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам