Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2017 г.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Полезни съвети

Много български градинари отглеждат корнишони, но далеч не всички успяват да приберат такива, които не горчат. Оказва се обаче, че в повечето случаи няма кого да се сърдят, освен себе си, тъй като най-често горчивият вкус показва, че условията за растежа и развитието на зеленчуците не са били съвсем благоприятни.

Корнишоните горчат заради наличието на веществото кукурбитацин – глюкозид от групата на тетрацикличните тритерпеноиди. Натрупването му пък зависи от състава на използваните минерални торове при отглеждането на корнишоните, интензивността на осветяването, осигуряването на вода и продължителността на деня. Горчилката в зеленчуците е по-малко, ако растат в открита почва, богата на азот, при 60-процентна влажност и леко засенчване.

Установено е, че азотът съществено понижава съдържанието на кукурбитацин, а фосфорът и калият подпомагат натрупването му.

Изследвания сочат, че при 15-часов ден горчивите вещества в корнишоните са по-малко, докато намаляването на продължителността на светлата част от денонощието увеличава съдържанието им.

Зеленчуците от по-стари растения пък натрупват повече горчилка, отколкото тези от млади, защото им е по-трудно да се приспособят при резки промени в метеорологичните условия.

Освен това е доказано, че наличието на горчивина е наследствен признак, доминиращ в потомството. Установени са и различни групи краставици, при които при определени условия се формират горчиви вещества, а при други дори при най-неблагоприятно развитие те липсват. Учените провеждат усилена селекция за създаване на сортове и хибриди, при които липсва горчилка, но очевидно до момента резултатите са променливи.

Не е приятно горчивите корнишони да се консумират пресни, но горчивината намалява при обелването на кората. При осолените и консервирани зеленчуци пък тя бива изтеглена от солта, затова остава почти незабележима.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
35050
 

Последни материали
Виж
Седмичен доклад на Синор.БГ
Ако изтърпят следващата ОСП, през 2040 г. фермерите ще работят в рая
За първите 15 дни на юли в сравнение със същия период на юни
Износът на слънчогледово масло от Украйна е скочил с над 75 на сто
Насрочен е за 29 юли, документи се продават от 21 до 25 юли
Община Ямбол обяви търг за отдаване под наем на 37 земеделски имота
Полезни съвети
Защо вехнат листата на доматите и как да им помогнем?
При ечемика жътвата приключи с близо 700 килограма от декар
Средният добив от пшеницата в Добричко гони 650 килограма от декар
Тракторите обаче няма да блокират пътищата, за да не притесняват туристите
Гръцки фермери протестират за неизплатени обезщетения и присвоени техни субсидии
Свързани материали
Виж
Туршия от кисели краставички със синап
Туршия от карфиол, лукчета и краставички
Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане
Консервната индустрия очаква дефицит на суровината и ръст на цените
Германските фермери свиват производството на корнишони заради коронавируса
Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини