Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2017 г.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем

Много български градинари отглеждат корнишони, но далеч не всички успяват да приберат такива, които не горчат. Оказва се обаче, че в повечето случаи няма кого да се сърдят, освен себе си, тъй като най-често горчивият вкус показва, че условията за растежа и развитието на зеленчуците не са били съвсем благоприятни.

Корнишоните горчат заради наличието на веществото кукурбитацин – глюкозид от групата на тетрацикличните тритерпеноиди. Натрупването му пък зависи от състава на използваните минерални торове при отглеждането на корнишоните, интензивността на осветяването, осигуряването на вода и продължителността на деня. Горчилката в зеленчуците е по-малко, ако растат в открита почва, богата на азот, при 60-процентна влажност и леко засенчване.

Установено е, че азотът съществено понижава съдържанието на кукурбитацин, а фосфорът и калият подпомагат натрупването му.

Изследвания сочат, че при 15-часов ден горчивите вещества в корнишоните са по-малко, докато намаляването на продължителността на светлата част от денонощието увеличава съдържанието им.

Зеленчуците от по-стари растения пък натрупват повече горчилка, отколкото тези от млади, защото им е по-трудно да се приспособят при резки промени в метеорологичните условия.

Освен това е доказано, че наличието на горчивина е наследствен признак, доминиращ в потомството. Установени са и различни групи краставици, при които при определени условия се формират горчиви вещества, а при други дори при най-неблагоприятно развитие те липсват. Учените провеждат усилена селекция за създаване на сортове и хибриди, при които липсва горчилка, но очевидно до момента резултатите са променливи.

Не е приятно горчивите корнишони да се консумират пресни, но горчивината намалява при обелването на кората. При осолените и консервирани зеленчуци пък тя бива изтеглена от солта, затова остава почти незабележима.

Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
5293

Последни материали
Виж
Двамата криминално проявени извършители са задържани за 24 часа
Полицаи разкриха кражба на стадо овце в Карловско
Заради разширяването на асортимента и конкуренцията между търговските вериги
Биологичните продукти в САЩ продължават да поевтиняват
При комбайните ръстът е от 14 процента и половина
Продажбите на трактори в САЩ нараснаха с почти 5 на сто през януари
NIK Academy има решение
Проблем с работната ръка за българските земеделци
След неуспешни преговори с враждебно настроеното към тях правителство
В Гърция фермерите започват отново да блокират пътища
Фермерите са наясно какво рискуват заради максималното използване на влагата в почвата
В южна Украйна започна сеитбата на ранните култури
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Направете им конструкция, за да растат свободно
Корнишоните саимат нужда от вода още от април
Как да получим богата реколта от корнишони
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам