Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.08.2017 г.

Как да получим богата реколта от корнишони

Как да получим богата реколта от корнишони

sinor

Далеч не всички градинари успяват да отгледат хубави корнишони – при някои пожълтяват, при други съхнат, при трети се повяват болести и вредители ... Какво да направим, за да получим богата реколта от хрупкавите зеленчуци?

Завръзите при корнишоните се развиват доста бързо: само седмица – и на мястото на цвета виси сочен пъпчив зеленчук. А ако цветовете са били много, не по-малко ще бъдат и корнишоните. Затова зеленчуците трябва да се откъснат в момента, когато на външен вид са готови за консумация или продажба – ако не ги откъснем, растението ще насочва всичките си сили към растежа им и образуването на семена в тях. Колкото по-рано бъдат откъснати, толково по-рано и растението ще формира нова партида.

Ако корнишоните не бъдат подхранвани редовно, запасът от хранителни вещества в почвата ще свърши бързо и корнишоните ще израстват криви и грозни – нарушаването на баланса на химичните елементи се отразява веднага върху формата на зеленчуците. Не трябва да се забравя, че корнишоните са единствената култура, която ще оползотвори максимално и вложения пресен оборски тор.

Най-доброто редовно подхранване за корнишоните обаче е ферментиралият хляб, при това приготвянето е изключително лесно. Хлябът се събира и се суши, а когато корнишоните започнат да набират тегло, пълним кофа до две трети със сухия хляб, заливаме я догоре с вода и поставяме тежест върху хляба, за да не изплува на повърхността. Кофата се оставя на топло място за една седмица, за да ферментира съдържанието.

Готовата смес се разрежда с вода в съотношение 1 към 3, а корнишоните се поливат под корен с по половин литър на растение. Растежът на зеленчуците ще се ускори, както и броят на цветовете и завръзите, а това е предпоставка за богата реколта, при това с красиви, сочни и уханни корнишони.

Как да получим богата реколта от корнишони
3519

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Гювеч по карнобатски
Цени на замразено и охладено пиле в магазинната мрежа
Цени на яйца в страната
Продължава сеитбата на пшеницата и ечемика
Неблагоприятни климатични условия съпътстват посевната кампания в Румъния
Съседните страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия
АЧС се върна в Белгия след 33 години
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза
Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Направете им конструкция, за да растат свободно
Корнишоните саимат нужда от вода още от април
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам