Засаждането на корнишоните предстои, но без съмнение всички градинари вече с нетърпение предвкусват момента, в който ще откъснат хрупкавите зеленчуци. За съжаление резултатът на вкус не винаги е повод за радост и нерядко откъм градината или лятната кухня се чува някой да вика „Горчиво!”, и то не защото съседите са вдигнали сватба. А горчивината от езика пълзи към душата на градинаря и го нападат съмнения защо не се е справил или кой точно го наказва.
На въпросите чия всъщност е вината и какво може да се направи, за да бъде предотвратен този горчив резултат, отговори осигурява читател на електронното издание „Стопанство”, споделящ собствения си опит. Корнишони отглежда от 10 години и едва през последните 3 е постигнал нужния резултат.
Според него е необходимо спазването само на няколко прости процедури при отглеждането на корнишоните, които се оказват доста капризна култура. Тя не обича жегите и не издържа на резки спадове в температурата.
За целта градинарят е оформил нещо като подвижен навес над лехите и в момента, в който слънцето започне да прижуря, намята брезент, за да скрие зеленчуците от него.
Против застудяванията винаги мулчира лехите със слама. Освен това внимава много с поливането, като използва само вода със стайна температура, за да не мръзнат корените от студената, тъй като не просто ще дадат горчива реколта, а най-вероятно няма да дадат изобщо никаква.
Затова полива корнишоните само в топли дни и прави изключения само ако вижда, че почвата ще пресъхне. С тези прости мерки зеленчуците са обгрижвани с внимание и никога не горчат, споделя той.