Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.06.2022 г.

Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане

Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане

Краставиците са зеленчукова култура, която се развива добре при различни климатични условия. Селекционерите са се погрижили за това, създавайки подходящи и разнообразни сортове и хибриди. За предпазване от заболявания е добре да се познават добре правилата за поливане и профилактика. Известно е, че умереното отстраняване на засегнатите листа не е фатално за развитието на растенията.

Краставиците са светлолюбива култура, която плододава най-добре в топла и умерено влажна среда. Те се нуждаят от леко кисела, добре дренирана и богата на органични вещества почва. Добре угнилият компост и наситнената коприва, поставени в ямките при засаждане на растенията или засяване на семената са добро начало за успешен старт.

Ето как може удължите плододаването на краставиците

Поливането е това, към което краставиците са много взискателни. Не е изненадващо, като се има предвид, че тези зеленчуци се състоят предимно от вода. Когато почвата се поддържа влажна, но не прекалено мокра, краставиците ще дават сочни, хрупкави и здрави плодове. Правилното поливане е в състояние да предотврати някои сериозни заболявания по краставиците.

Алтернария по краставиците – петна като мишени

Алтернарията е сред основните гъбични заболявания и засяга и други представители на сем. Тиквови. Първите признаци на инфекцията обикновено се появяват на по-старите листа – малки кафяви петна с жълти контури и пръстеновидна форма.

С напредване на болестта те придобиват неправилна форма, а в центъра им се появяват малки петна, приличащи на мишена.

Заболяването е сериозно, особено ако се остави без надзор. Петната се разрастват и се сливат, листата стават кафяви, свиват се и умират.

Загубата на листа означава, че растенията не могат да фотосинтезират ефективно. Това ще се отрази негативно върху количеството на завръзите от една страна, а от друга – липсата на листа излага плодовете на пряка слънчева светлина, което често води до изгаряне.

Алтернарията процъфтява във влажна среда и се разпространява от вятъра и водните пръски. Най-сериозната характеристика на болестта е способността и да оцелява, презимувайки в почвата и върху растителните остатъци.

Алтернарията може да се предотврати, като се спазват правилата за добра градинска хигиена и поливане. Растителните остатъци от старите растения и новозаразени листа и стъбла трябва да се отстраняват своевременно от участъка, а краставиците да се пръскат с подходящ фунгицид.

Подходящо е капковото поливане на растенията, за да се предотврати преовлажняване и пръскане на листата, а това са сериозни причини за появата и развитието на заболяването.

Домашно приготвен разтвор от сода и ябълков оцет се използва само като превантивно средство, както и на много ранен стадий на заболяването.

Силно заразените растения се изскубват и унищожават, а почвата се обработва или заменя с нова, когато се отглеждат в оранжерия, за да не се предаде патогенът на следващата култура.

Антракноза по листата и плодовете

Болестта се проявява като възникване на изгорели петна по листата и плодовете. Тя е другото гъбично заболяване, обичащо излишната влага, но много по-разрушително от алтернарията.

Патогенът процъфтява във влажни условия и се разпространява при продължителни валежи или прекомерно поливане.

Първите симптоми се появяват на листата – малки жълти или кафяви воднисти петна, които се разрастват с обостряне на заболяването. С времето петната потъмняват и хлътват. Накрая всички листа се покриват с гъбички и окапват.

Сериозното при антракнозата е това, че засяга не само стъблата, но и плодовете, както и новите издънки. Върху плодовете, поразени от болестта се появяват вдлъбнати петна – черни с розов център, пълен с клъстери от спори на антракнозата.

Най-добрият начин за справяне с болестта е отглеждане на устойчиви сортове и капково напояване. Това ще запази долните листа сухи, което е също много важно.

Тежкото разпространение на инфекцията води до пълно унищожаване на растенията и загуба на реколта.

Участъкът не бива да се превръща във влажно блато, а сеитбооборотът да се спазва, като културите се редуват задължително на всеки три години.

Брашнеста мана

Брашнестата мана е третият любител на постоянните водни процедури върху листата. Заболяването е гъбично и се причинява от гъбичката Podosphaera xanthii, засягаща широк спектър от растения – зеленчуци, плодове и цветя.

Подобно на повечето гъбични заболявания, брашнестата мана процъфтява във влажна среда и най-често се проявява като резултат от неправилно поливане.

Най-напред по повърхността на листата се появяват малки жълти петна. С прогресиране на заболяването петната се увеличават и стават бели, като обхващат всички листа, а понякога и стъблата, отслабвайки ги значително.

Домашно средство срещу брашнеста мана е сода за хляб, разтворена във хладка вода и мек сапун. То не само помага срещу болестта, но предотвратява повторната и поява.

Превантивните мерки са: добра хигиена в градината, разполагане на растенията върху вертикални опори и предпазване на листата от мокрене.

Правилното поливане на краставиците ще ги предпази от тези заболявания и ще допринесе за по-добра реколта.

Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане
33280
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини