Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.12.2017 г.

Да си отгледаме корнишони на перваза

Полезни съвети

Да си откъснеш пресни корнишони през зимата е истинска екзотика, още повече, че не е ясно с какво са наблъскани продаваните в магазините. А почти единственият вариант това да се случи е да си засадим корнишони на перваза. Необходими са само малко семена от хибридни сортове, които нямат нужда от опрашване, не са капризни и дават високи добиви, както и известно търпение и достатъчно широк перваз.

Ето поне 5 причини да си засадим корнишони у дома през зимата:

1. Няма да заемат кой знае колко място, като използването на кръгли керамични саксийки е по-изгодно от това на правоъгълните именно заради по-малкото необходимо пространство.

2. Миризмата от разсада подобрява настроението.

3. Вкусът и ароматът на собствените зеленчуци са несравнимо по-добри от тези на оранжерийните.

4. Ще икономисаме средства.

5. Това е чудесно хоби, което не изисква особени инвестиции.

Колко богата ще бъде реколтата зависи от количеството засадени семена, но не разчитайте на рекорди. За салата обаче ще има достатъчно – за седмица при полагане на необходимите грижи от едно растение могат да се наберат по 10-12 зеленчука.

Важно е да бъдат подбрани сортове, устойчиви на кубинска и брашнестата мана, тъй като тези заболявания са в състояние да погубят растенията за дни, а да се пръскат те вкъщи изобщо не е добра идея.

Ако прозорецът, чийто перваз ще използваме, гледа на юг, корнишони можем да засадим още през ноември и декември и дори да получим реколта за Нова година. На останалите первази вероятно е добре да изчакаме денят малко да се удължи, за да не се налага да осветяваме корнишоните допълнително, а и за да могат те да растат достатъчно интензивно.

Трябва обаче да вземем предвид някои тънкости, за да не загубим разсада и да увеличим шансовете за получаване на максимална реколта. Можем да вземем почва от магазина или да смесим в равни части глина, пясък и прегорял оборски тор. Задължително е обаче да дезинфекцираме дори купената, за да предотвратим появата на кореновото гниене. За целта почвеният субстрат се оставя да замръзне или се слага за 30 минути във фурната, а преди засяването се полива със слаб разтвор на калиев перманганат.

За засаждане се подбират най-големите семена. Ако не са покрити със специална защитна обвивка, се поставят върху влажна марля и се оставят за 10-12 часа, след което се вземат само бухналите и се засаждат в саксийките. Можем да го направим заедно с марлите – тогава за растежа ще използваме принципите на хидропониката. Това на практика гарантира, че няма да се стигне до кореново гниене, но пък растежът и реколтата ще зависят напълно от влаганите торове, което ще оскъпи целия процес.

Когато корнишоните цъфнат, трябва да бъдат подхранвани с комплексни (комбинирани) торове веднъж седмично, като кибритена кутийка тор се разтваря в 10 литра вода.

А за да има около какво да се увиват растенията, можем да монтираме мрежа над саксийките, като по този начин ще ги удържаме и на известно разстояние от стъклото на прозореца.

Да си отгледаме корнишони на перваза
10073
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане
Консервната индустрия очаква дефицит на суровината и ръст на цените
Германските фермери свиват производството на корнишони заради коронавируса
Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини