Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.12.2017 г.

Да си отгледаме корнишони на перваза

Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза

Да си откъснеш пресни корнишони през зимата е истинска екзотика, още повече, че не е ясно с какво са наблъскани продаваните в магазините. А почти единственият вариант това да се случи е да си засадим корнишони на перваза. Необходими са само малко семена от хибридни сортове, които нямат нужда от опрашване, не са капризни и дават високи добиви, както и известно търпение и достатъчно широк перваз.

Ето поне 5 причини да си засадим корнишони у дома през зимата:

1. Няма да заемат кой знае колко място, като използването на кръгли керамични саксийки е по-изгодно от това на правоъгълните именно заради по-малкото необходимо пространство.

2. Миризмата от разсада подобрява настроението.

3. Вкусът и ароматът на собствените зеленчуци са несравнимо по-добри от тези на оранжерийните.

4. Ще икономисаме средства.

5. Това е чудесно хоби, което не изисква особени инвестиции.

Колко богата ще бъде реколтата зависи от количеството засадени семена, но не разчитайте на рекорди. За салата обаче ще има достатъчно – за седмица при полагане на необходимите грижи от едно растение могат да се наберат по 10-12 зеленчука.

Важно е да бъдат подбрани сортове, устойчиви на кубинска и брашнестата мана, тъй като тези заболявания са в състояние да погубят растенията за дни, а да се пръскат те вкъщи изобщо не е добра идея.

Ако прозорецът, чийто перваз ще използваме, гледа на юг, корнишони можем да засадим още през ноември и декември и дори да получим реколта за Нова година. На останалите первази вероятно е добре да изчакаме денят малко да се удължи, за да не се налага да осветяваме корнишоните допълнително, а и за да могат те да растат достатъчно интензивно.

Трябва обаче да вземем предвид някои тънкости, за да не загубим разсада и да увеличим шансовете за получаване на максимална реколта. Можем да вземем почва от магазина или да смесим в равни части глина, пясък и прегорял оборски тор. Задължително е обаче да дезинфекцираме дори купената, за да предотвратим появата на кореновото гниене. За целта почвеният субстрат се оставя да замръзне или се слага за 30 минути във фурната, а преди засяването се полива със слаб разтвор на калиев перманганат.

За засаждане се подбират най-големите семена. Ако не са покрити със специална защитна обвивка, се поставят върху влажна марля и се оставят за 10-12 часа, след което се вземат само бухналите и се засаждат в саксийките. Можем да го направим заедно с марлите – тогава за растежа ще използваме принципите на хидропониката. Това на практика гарантира, че няма да се стигне до кореново гниене, но пък растежът и реколтата ще зависят напълно от влаганите торове, което ще оскъпи целия процес.

Когато корнишоните цъфнат, трябва да бъдат подхранвани с комплексни (комбинирани) торове веднъж седмично, като кибритена кутийка тор се разтваря в 10 литра вода.

А за да има около какво да се увиват растенията, можем да монтираме мрежа над саксийките, като по този начин ще ги удържаме и на известно разстояние от стъклото на прозореца.

Да си отгледаме корнишони на перваза
2896

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Обява
Аграрният университет в Пловдив обявява конкурс за преподавател по български език
Наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“
Инспектор по храните от Елхово е хванат с подкуп
Осъдиха гробар за измама с кости на покойници
Министерство на земеделието, храните и горите
Втора дискусия по закона за поземлените отношения
Собственикът на имота не е задържан по здравословни причини.
Оръжия, гранати и заготовки на бомби откриха в къща в село Манастирище, общ. Хайредин
Мераклийски
Оризова супа от овче месо
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Направете им конструкция, за да растат свободно
Корнишоните саимат нужда от вода още от април
Как да получим богата реколта от корнишони
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам