Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.12.2017 г.

Да си отгледаме корнишони на перваза

Полезни съвети

Да си откъснеш пресни корнишони през зимата е истинска екзотика, още повече, че не е ясно с какво са наблъскани продаваните в магазините. А почти единственият вариант това да се случи е да си засадим корнишони на перваза. Необходими са само малко семена от хибридни сортове, които нямат нужда от опрашване, не са капризни и дават високи добиви, както и известно търпение и достатъчно широк перваз.

Ето поне 5 причини да си засадим корнишони у дома през зимата:

1. Няма да заемат кой знае колко място, като използването на кръгли керамични саксийки е по-изгодно от това на правоъгълните именно заради по-малкото необходимо пространство.

2. Миризмата от разсада подобрява настроението.

3. Вкусът и ароматът на собствените зеленчуци са несравнимо по-добри от тези на оранжерийните.

4. Ще икономисаме средства.

5. Това е чудесно хоби, което не изисква особени инвестиции.

Колко богата ще бъде реколтата зависи от количеството засадени семена, но не разчитайте на рекорди. За салата обаче ще има достатъчно – за седмица при полагане на необходимите грижи от едно растение могат да се наберат по 10-12 зеленчука.

Важно е да бъдат подбрани сортове, устойчиви на кубинска и брашнестата мана, тъй като тези заболявания са в състояние да погубят растенията за дни, а да се пръскат те вкъщи изобщо не е добра идея.

Ако прозорецът, чийто перваз ще използваме, гледа на юг, корнишони можем да засадим още през ноември и декември и дори да получим реколта за Нова година. На останалите первази вероятно е добре да изчакаме денят малко да се удължи, за да не се налага да осветяваме корнишоните допълнително, а и за да могат те да растат достатъчно интензивно.

Трябва обаче да вземем предвид някои тънкости, за да не загубим разсада и да увеличим шансовете за получаване на максимална реколта. Можем да вземем почва от магазина или да смесим в равни части глина, пясък и прегорял оборски тор. Задължително е обаче да дезинфекцираме дори купената, за да предотвратим появата на кореновото гниене. За целта почвеният субстрат се оставя да замръзне или се слага за 30 минути във фурната, а преди засяването се полива със слаб разтвор на калиев перманганат.

За засаждане се подбират най-големите семена. Ако не са покрити със специална защитна обвивка, се поставят върху влажна марля и се оставят за 10-12 часа, след което се вземат само бухналите и се засаждат в саксийките. Можем да го направим заедно с марлите – тогава за растежа ще използваме принципите на хидропониката. Това на практика гарантира, че няма да се стигне до кореново гниене, но пък растежът и реколтата ще зависят напълно от влаганите торове, което ще оскъпи целия процес.

Когато корнишоните цъфнат, трябва да бъдат подхранвани с комплексни (комбинирани) торове веднъж седмично, като кибритена кутийка тор се разтваря в 10 литра вода.

А за да има около какво да се увиват растенията, можем да монтираме мрежа над саксийките, като по този начин ще ги удържаме и на известно разстояние от стъклото на прозореца.

Да си отгледаме корнишони на перваза
11449
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Туршия от кисели краставички със синап
Туршия от карфиол, лукчета и краставички
Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане
Консервната индустрия очаква дефицит на суровината и ръст на цените
Германските фермери свиват производството на корнишони заради коронавируса
Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини