В момента на немския пазар на кисели краставички положението е доста противоречиво, обяви Кристоф Фрайтаг, управляващ директор на Федералната асоциация на преработвателите на плодове, зеленчуци и картофи в Германия, цитиран от електронното издание EastFruit. През сезона се очертава недостиг на корнишони за преработка, които освен това ще струват и по-скъпо, убеден е Фрайтаг. Същевременно търсенето на консервирана продукция от крайните потребители в Германия нараства от момента на въвеждането на ограничителните мерки за борба с коронавируса.
Голяма част от корнишоните, преработвани в германските предприятия, се отглежда от местните фермери с предварително сключени договори. Заради коронавирусната криза обаче фермерите вече са принудени да преразгледат подхода си към производството. Заради наложените санитарно-хигиенични норми и изискванията за спазване на определено разстояние между хората сега на полето във всеки един момент има по-малко работници. Оттук брането на реколтата ще изисква повече време, при това с увеличаване на разходите.
От друга страна самият брой на сезонните работници в Германия ще бъде под обичайния. Само за прибирането на корнишоните са нужни около 60 хил. на сезон, но до 15 юни за всички сегменти на селското стопанство бяха издадени общо 80 хил. разрешителни, а са пристигнали едва половината от получилите право на влизане в страната. Съответно и фермерите преразгледаха плановете си за площите, на които ще отглеждат зеленчуците. Отсега се вижда, че реколтата ще е едва 70% от необходимата, а цената на производител ще се повиши с 15-20%.
Същевременно като положителен фактор през новия сезон се очертава запазващият се ръст на търсенето на кисели краставички в магазините. Потребителите сега пазаруват повече заради затварянето на заведенията за обществено хранене и преработвателите едва се справят с нарасналото търсене на продукцията. През март-април продажбите на кисели краставички на практика се утроиха в сравнение със същия период на миналата година. „Складовете са празни и положението няма да се подобри до появата на новата реколта”, категоричен е Фрайтаг.
Особено тежка е ситуацията в сегмента на дребните кисели краставички (до 9 сантиметра), които са най-популярни сред потребителите. Брането на този тип продукция обаче изисква по-високи разходи за труд и именно тя ще бъде особено дефицитна през годината.