Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.06.2020 г.

Германските фермери свиват производството на корнишони заради коронавируса

Консервната индустрия очаква дефицит на суровината и ръст на цените
Германските фермери свиват производството на корнишони заради коронавируса

sinor

В момента на немския пазар на кисели краставички положението е доста противоречиво, обяви Кристоф Фрайтаг, управляващ директор на Федералната асоциация на преработвателите на плодове, зеленчуци и картофи в Германия, цитиран от електронното издание EastFruit. През сезона се очертава недостиг на корнишони за преработка, които освен това ще струват и по-скъпо, убеден е Фрайтаг. Същевременно търсенето на консервирана продукция от крайните потребители в Германия нараства от момента на въвеждането на ограничителните мерки за борба с коронавируса.

Голяма част от корнишоните, преработвани в германските предприятия, се отглежда от местните фермери с предварително сключени договори. Заради коронавирусната криза обаче фермерите вече са принудени да преразгледат подхода си към производството. Заради наложените санитарно-хигиенични норми и изискванията за спазване на определено разстояние между хората сега на полето във всеки един момент има по-малко работници. Оттук брането на реколтата ще изисква повече време, при това с увеличаване на разходите.

От друга страна самият брой на сезонните работници в Германия ще бъде под обичайния. Само за прибирането на корнишоните са нужни около 60 хил. на сезон, но до 15 юни за всички сегменти на селското стопанство бяха издадени общо 80 хил. разрешителни, а са пристигнали едва половината от получилите право на влизане в страната. Съответно и фермерите преразгледаха плановете си за площите, на които ще отглеждат зеленчуците. Отсега се вижда, че реколтата ще е едва 70% от необходимата, а цената на производител ще се повиши с 15-20%.

Същевременно като положителен фактор през новия сезон се очертава запазващият се ръст на търсенето на кисели краставички в магазините. Потребителите сега пазаруват повече заради затварянето на заведенията за обществено хранене и преработвателите едва се справят с нарасналото търсене на продукцията. През март-април продажбите на кисели краставички на практика се утроиха в сравнение със същия период на миналата година. „Складовете са празни и положението няма да се подобри до появата на новата реколта”, категоричен е Фрайтаг.

Особено тежка е ситуацията в сегмента на дребните кисели краставички (до 9 сантиметра), които са най-популярни сред потребителите. Брането на този тип продукция обаче изисква по-високи разходи за труд и именно тя ще бъде особено дефицитна през годината.

Германските фермери свиват производството на корнишони заради коронавируса
6421
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Болести по краставиците, като резултат от неправилно поливане
Полезни съвети
Да си отгледаме корнишони на перваза
Полезни съвети
Защо горчат корнишоните и можем ли да го избегнем
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Туршия от корнишони в буркан
За да не горчат, не ги пресушавайте
Корнишони ще пълнят бурканите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини