През тази година в Европейския съюз като цяло площите с генетично променени култури са се свили с 4,3% до 130,6 хил. хектара, къобщи електронното издание infOGM. Като основна причина за понижението анализаторите отбелязват негативното отношение на гражданите на ЕС към ГМО. През 2016 г. например генетично променената царевица MON810, която е единствената разрешена за отглеждане в общността, се е произвеждала в 4 държави – Испания, Португалия, Чехия и Словакия, но през тази година последните 2 страни са се отказали от отглеждането й, докато на Иберийския полуостров посевите също са намалели значително.
През 2008 г., когато популярността на ГМО в ЕС бе доста по-голяма, в Чехия те са били отглеждани на площ от 8 380 хектара. През миналата година обаче с царевицата MON810 са били засети едва 75 хектара, или с 92% по-малко, отколкото през 2015 г. През 2010 г. Словакия е отглеждала същата царевица на 875 хектара, а през 2016 г. – на едва 112 хектара.
В Поргугалия най-много площи с генетично променената царевица са били заети през 2012 г. – 9,3 хил. хектара, докато през миналата година тя е била отглеждана на 7,07 хил. хектара, а през тази – на 6,3 хил. хектара, или с 10,3% по-малко.
По данни на министерството на селското стопанство на Испания, която е на първо място в ЕС по отглеждане на ГМО, посевите с генетично променената царевица MON810 са намалели с 3,8% през тази година до 124 хил. хектара. Най-ангажирани с отглеждането й са провинциите Арагон (49,6 хил. хектара) и Каталуния (39 хил. хектара).
Същевременно държавите-членки на ЕС продължават да внасят генетично променени култури , които се използват за фураж на животните. Внася се например соята Roundup Ready, както и генетично променен ориз и слънчоглед.