Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.09.2017 г.

Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците

Полезни съвети

Ако за редовите граждани копривата е само досаден бурен, за градинарите тя е ценно и напълно безплатно средство за подхранване в зеленчуковата и овощната градина, което могат да си приготвят сами с минимални усилия. В състава на това парливо растение е включена на практиката цялата Менделеева таблица, като подхранването е еднакво полезно и при слаб растеж, и при различните видове хлорози. Подходяща е почти а всички култури без бобовите, лека и чесъна, чийто растеж потиска.

Градинарите използват копривата най-вече под формата на настойка, в която за усилване на ефекта могат да бъдат добавяни различни съставки. Познати са доста рецепти, а тук ще предложим една сравнително проста и добре изпитана.

Стръковете коприва се нарязват на ситно и се сипват в пластмасова кофа, така че да се напълни повече от половината. Важно е преди това да се отстранят узрелите семена. Металните кофи не са подходящи, тъй като при тях настойката влиза в рекация с метала и много от полезните свойства на растението се губят. Сипва се топла вода в кофата така, че да покрие зелената маса, но да не стига до ръба, след което се покрива с кофа и се оставя да кисне 2 седмици. Разтворът се разбърква всеки ден. Ферментиращата коприва издава доста неприятна миризма, но можем да я премахнем, като добавим в разтвора корен от валериан. Настойката е готова, когато престане да се пени и потъмнее.

Сместа се използва, като за поливане под корен се разрежда във вода в съотношение 1 към 10, а за пръскане – 1 към 20.

Опитните градинари са забелязали, че от настойката от коприва доматите могат да започнат да образуват прекалено много листна маса. За да не се случва това, растенията се подхранват и със суперфосфат. На всяка кофа от настойката пък може да се добави чаша дървесна пепел.

При краставиците благодарение на настойката от коприва се появяват много завръзи и реколтата узрява по-бързо. Затова след подхранването трябва да прибирате реколтата всеки ден.

Останалите зеленчуци също реагират благоприятно на такова подхранване и дават богата реколта. Трябва да се има предвид само, че „торовете” от растителна маса е добре да се прилагат най-добре в периода на силен растеж на зеленчуците, а когато започне плододаването, по-добре е да се въздържаме от подхранване с тях, за да не отиват силите на растенията в прекалено формиране на листна маса.

Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците
130325
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Супа от фасул и коприва
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Каша от коприва
Зелен гювеч по сръбски
Практика
Борим се срещу вредителите в градината с обикновени отвари
Тор от коприва вместо химия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини