Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.06.2017 г.

Тор от коприва вместо химия

Копривата е един от най-големите врагове в градината. Всеки, който забележи подобно сръкче в двора си, гледа да го премахне от него. Всъщност обаче коприва е много полезно растение и настойките на водна основа могат да се използват като торове. При това тези торове са много полезни за растенията, тъй като те са съвсем безопасни, идвайки от растителния свят. Използвайки копривената настойка вие можете напълно да се откажете от някои химически торове, които се използват за подхранване на растенията, съхранявайки в баланс макро и микроелементите. Торовете от коприва са идеалното решение за всеки, които иска да види своите растения здрави и носещи обилна реколта.

Как да направите разтвора?

Процесът на приготвяне на тора от коприва е много прост и не изисква някакви особени умения. Сложете си ръкавици на ръцете и наберете коприва, като вземате от всякъде, само не около пътища.

Накиснете копривата. Събраните растения трябва да се поставят в кофа и да се залеят с вода така, че водата да покрива зелената маса напълно. Кофата не трябва да е малка, тъй като при ферментацията, количеството на течността може да се увеличи.

Допълнителни съставки. Например, растителна пепел, компост или още треви, като вратига и др. Не се бойте, можете да експериментирате и да измислите някакви нови "торове". Но са първи път можете да се ограничите само с коприва.

Процесът на ферментация. Кофата с настойката се покрива с капак и се поставя на слънчево място. Всеки ден копривата трябва да се разбърква, за да може по-добре и по-бързо да ферментира. В горещите летни дни този процес отнема около 5 денонощия, максимум седмица, но през пролетта и есента ферментацията ще е поне две седмици.

Готовият тор от коприва излъчва специфичен аромат, пени се, образуват се балончета и течността има изразителен блатист цвят, така че вие веднага можете да разберете, кога настойката е достигнала нужното състояние.

Как да го използвате?

Копривеният тор може да се използва за подхранване и опръскване на растенията. За торене настойката се разрежда с вода в пропорция 1:10, а за опръскване - 1:20. Редовното използване на копривената настойка ще укрепи растенията (техните корени, стебла, листа), те ще изглеждат здрави, а опръскването с разтвора ще изгони от културите някои вредители.

По принцип можете да използвате копривения тор за всички култури, но има някои видове, които не обичат особено парливото растение - бобове, фасул, грах, лук и чесън. За останалите растения торът от коприва ще е само радост. 

Тор от коприва вместо химия
106613
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Каша от коприва
Зелен гювеч по сръбски
Полезни съвети
Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците
Практика
Борим се срещу вредителите в градината с обикновени отвари
Полезни съвети
Лечебна настойка от коприва за подхранване на краставици, тиквички и домати
Полезно
Целебна настойка от коприва за зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини