Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.06.2024 г.

Копривата е отличен органичен тор за краставиците

Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците

Снимка: pixabay

Сред органичните торове за краставици, които могат да бъдат приготвени с импровизирани средства, инфузията от коприва се отличава със своето действие и има много предимства. Подхранването на растенията е ефективно, достъпно, бързо и лесно за приготвяне, а предназначението е универсално.

С какво е полезна копривата за краставиците?

Копривата традиционно се смята за вреден плевел. Тя колонизира празни участъци, намиращи се в близост до сгради и огради, запълва пътеки и тревни площи. Растението е „пионер“ на занемарените или пустеещи места, но расте особено силно върху плодородни и богати на органична материя участъци.

Упоритият плевел може да бъде отличен тор за краставиците, като се използват най-добрите му качества, за да се увеличат добивите от този хрупкав зеленчук. Тя е род покритосеменни растения от семейство „Копривови“ и включва между 30 и 45 вида, като основно са многогодишни тревисти растения, а у нас естествено са разпространени три вида и всички могат да се използват за подхранване. Най-разпространеният представител в България е обикновената коприва, която е покрита с тънки власинки и при допир отделя парлив сок. Тя се използва като билка и в кулинарията, защото превъзхожда много зеленчукови култури по съдържание на витамин С, К, А, Е, богата е на калий, калций и други микроелементи, ефирни масла и органични киселини.

Копривата щедро споделя всички хранителни елементи с краставиците, което влияе благоприятно върху:

– стъблата, които растат по-бързо;

– растенията стават по-здрави и силни и се адаптират бързо при засаждане на постоянно място;

– цъфтежът и плододаването се ускоряват;

– увеличават се добивите;

– подобрява се вкусът и качеството.

Краставиците, подхранвани с коприва, стават здрави и силни, а листата придобиват наситен зелен цвят. Плодовете са сочни, хрупкави, вкусни и растат много бързо.

Приготвяне на течен тор от коприва

Всички растящи у нас видове коприва са подходящи за приготвяне на тор, като се използват листата и стъблата. Важно е да знаем, че копривата се използва преди началото на цъфтежа.

Листата и стъблата, които могат да бъдат наситнени, но не е задължително, се поставят в съд и се заливат с вода. Добре е тя да бъде гореща, защото това ще ускори процеса на ферментация. Зелената маса трябва да бъде напълно покрита с вода, за което се прилага лек натиск с подходящ предмет.

Контейнерът се покрива плътно с капак или се увива с фолио и се поставя на слънчево място, като се разбърква 2-3 пъти седмично, а още по-добре – ежедневно. Сигнал за началото на ферментация е появата на пяна и характерна миризма.

При слънчево и топло време този тор ще бъде готов за 7-10 дни, а при облачно и хладно за 10-15 дни.

Настойката може да се използва за кореново и листно подхранване. При кореновото се разрежда в съотношение 1,5:10 с вода, което е достатъчно за 1 м2.

За пръскане се прецежда старателно през няколко слоя марля и се разрежда в съотношение 1:20 с вода. При слънчево и сухо време се пръска един път на две седмици, а при облачно и дъждовно време през 7-10 дни.

Добър ефект се получава при редуване на поливане с пръскане.

Копривата може да се използва за мулчиране и подхранване, като това „одеяло“ ще има по-продължителен ефект. Наситнените надземни части на копривата ще защитават почвата и корените (те са плитко разположени) от изсъхване, ще предпазват от охлюви и други вредители, а също ще подобряват структурата и минералния състав. Това подхранване не дава бързи резултати, но има продължително действие.

Коприва може да се добави и смеси с пръст в посадъчните ями при засаждане на краставиците на постоянно място, но ще има по-бавно действие.

Нарязаните и завързани стръкове могат да се изсушат на сянка и да се използват продължително, както и да се съхранят за следващия сезон за подхранване на разсада.

Копривата е отличен органичен тор за краставиците
2514
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Каша от коприва
Зелен гювеч по сръбски
Полезни съвети
Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците
Практика
Борим се срещу вредителите в градината с обикновени отвари
Тор от коприва вместо химия
Полезни съвети
Лечебна настойка от коприва за подхранване на краставици, тиквички и домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини