Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.06.2024 г.

Копривата е отличен органичен тор за краставиците

Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците

Снимка: pixabay

Сред органичните торове за краставици, които могат да бъдат приготвени с импровизирани средства, инфузията от коприва се отличава със своето действие и има много предимства. Подхранването на растенията е ефективно, достъпно, бързо и лесно за приготвяне, а предназначението е универсално.

С какво е полезна копривата за краставиците?

Копривата традиционно се смята за вреден плевел. Тя колонизира празни участъци, намиращи се в близост до сгради и огради, запълва пътеки и тревни площи. Растението е „пионер“ на занемарените или пустеещи места, но расте особено силно върху плодородни и богати на органична материя участъци.

Упоритият плевел може да бъде отличен тор за краставиците, като се използват най-добрите му качества, за да се увеличат добивите от този хрупкав зеленчук. Тя е род покритосеменни растения от семейство „Копривови“ и включва между 30 и 45 вида, като основно са многогодишни тревисти растения, а у нас естествено са разпространени три вида и всички могат да се използват за подхранване. Най-разпространеният представител в България е обикновената коприва, която е покрита с тънки власинки и при допир отделя парлив сок. Тя се използва като билка и в кулинарията, защото превъзхожда много зеленчукови култури по съдържание на витамин С, К, А, Е, богата е на калий, калций и други микроелементи, ефирни масла и органични киселини.

Копривата щедро споделя всички хранителни елементи с краставиците, което влияе благоприятно върху:

– стъблата, които растат по-бързо;

– растенията стават по-здрави и силни и се адаптират бързо при засаждане на постоянно място;

– цъфтежът и плододаването се ускоряват;

– увеличават се добивите;

– подобрява се вкусът и качеството.

Краставиците, подхранвани с коприва, стават здрави и силни, а листата придобиват наситен зелен цвят. Плодовете са сочни, хрупкави, вкусни и растат много бързо.

Приготвяне на течен тор от коприва

Всички растящи у нас видове коприва са подходящи за приготвяне на тор, като се използват листата и стъблата. Важно е да знаем, че копривата се използва преди началото на цъфтежа.

Листата и стъблата, които могат да бъдат наситнени, но не е задължително, се поставят в съд и се заливат с вода. Добре е тя да бъде гореща, защото това ще ускори процеса на ферментация. Зелената маса трябва да бъде напълно покрита с вода, за което се прилага лек натиск с подходящ предмет.

Контейнерът се покрива плътно с капак или се увива с фолио и се поставя на слънчево място, като се разбърква 2-3 пъти седмично, а още по-добре – ежедневно. Сигнал за началото на ферментация е появата на пяна и характерна миризма.

При слънчево и топло време този тор ще бъде готов за 7-10 дни, а при облачно и хладно за 10-15 дни.

Настойката може да се използва за кореново и листно подхранване. При кореновото се разрежда в съотношение 1,5:10 с вода, което е достатъчно за 1 м2.

За пръскане се прецежда старателно през няколко слоя марля и се разрежда в съотношение 1:20 с вода. При слънчево и сухо време се пръска един път на две седмици, а при облачно и дъждовно време през 7-10 дни.

Добър ефект се получава при редуване на поливане с пръскане.

Копривата може да се използва за мулчиране и подхранване, като това „одеяло“ ще има по-продължителен ефект. Наситнените надземни части на копривата ще защитават почвата и корените (те са плитко разположени) от изсъхване, ще предпазват от охлюви и други вредители, а също ще подобряват структурата и минералния състав. Това подхранване не дава бързи резултати, но има продължително действие.

Коприва може да се добави и смеси с пръст в посадъчните ями при засаждане на краставиците на постоянно място, но ще има по-бавно действие.

Нарязаните и завързани стръкове могат да се изсушат на сянка и да се използват продължително, както и да се съхранят за следващия сезон за подхранване на разсада.

Копривата е отличен органичен тор за краставиците
8142
 

Последни материали
Виж
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 ноември 2024 година
Предстоящото застудяване може да е критично за неукрепналите есенници
Не подценявайте житните мухи – сем. Itonididae (Cecidomydae) и Anthomylidae
ДФЗ
Предупреждение към фермерите до 25 ноември да коригират площите си в СЕУ
Свързани материали
Виж
Супа от фасул и коприва
Каша от коприва
Зелен гювеч по сръбски
Полезни съвети
Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците
Практика
Борим се срещу вредителите в градината с обикновени отвари
Тор от коприва вместо химия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини