Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.06.2024 г.

Копривата е отличен органичен тор за краставиците

Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците

Снимка: pixabay

Сред органичните торове за краставици, които могат да бъдат приготвени с импровизирани средства, инфузията от коприва се отличава със своето действие и има много предимства. Подхранването на растенията е ефективно, достъпно, бързо и лесно за приготвяне, а предназначението е универсално.

С какво е полезна копривата за краставиците?

Копривата традиционно се смята за вреден плевел. Тя колонизира празни участъци, намиращи се в близост до сгради и огради, запълва пътеки и тревни площи. Растението е „пионер“ на занемарените или пустеещи места, но расте особено силно върху плодородни и богати на органична материя участъци.

Упоритият плевел може да бъде отличен тор за краставиците, като се използват най-добрите му качества, за да се увеличат добивите от този хрупкав зеленчук. Тя е род покритосеменни растения от семейство „Копривови“ и включва между 30 и 45 вида, като основно са многогодишни тревисти растения, а у нас естествено са разпространени три вида и всички могат да се използват за подхранване. Най-разпространеният представител в България е обикновената коприва, която е покрита с тънки власинки и при допир отделя парлив сок. Тя се използва като билка и в кулинарията, защото превъзхожда много зеленчукови култури по съдържание на витамин С, К, А, Е, богата е на калий, калций и други микроелементи, ефирни масла и органични киселини.

Копривата щедро споделя всички хранителни елементи с краставиците, което влияе благоприятно върху:

– стъблата, които растат по-бързо;

– растенията стават по-здрави и силни и се адаптират бързо при засаждане на постоянно място;

– цъфтежът и плододаването се ускоряват;

– увеличават се добивите;

– подобрява се вкусът и качеството.

Краставиците, подхранвани с коприва, стават здрави и силни, а листата придобиват наситен зелен цвят. Плодовете са сочни, хрупкави, вкусни и растат много бързо.

Приготвяне на течен тор от коприва

Всички растящи у нас видове коприва са подходящи за приготвяне на тор, като се използват листата и стъблата. Важно е да знаем, че копривата се използва преди началото на цъфтежа.

Листата и стъблата, които могат да бъдат наситнени, но не е задължително, се поставят в съд и се заливат с вода. Добре е тя да бъде гореща, защото това ще ускори процеса на ферментация. Зелената маса трябва да бъде напълно покрита с вода, за което се прилага лек натиск с подходящ предмет.

Контейнерът се покрива плътно с капак или се увива с фолио и се поставя на слънчево място, като се разбърква 2-3 пъти седмично, а още по-добре – ежедневно. Сигнал за началото на ферментация е появата на пяна и характерна миризма.

При слънчево и топло време този тор ще бъде готов за 7-10 дни, а при облачно и хладно за 10-15 дни.

Настойката може да се използва за кореново и листно подхранване. При кореновото се разрежда в съотношение 1,5:10 с вода, което е достатъчно за 1 м2.

За пръскане се прецежда старателно през няколко слоя марля и се разрежда в съотношение 1:20 с вода. При слънчево и сухо време се пръска един път на две седмици, а при облачно и дъждовно време през 7-10 дни.

Добър ефект се получава при редуване на поливане с пръскане.

Копривата може да се използва за мулчиране и подхранване, като това „одеяло“ ще има по-продължителен ефект. Наситнените надземни части на копривата ще защитават почвата и корените (те са плитко разположени) от изсъхване, ще предпазват от охлюви и други вредители, а също ще подобряват структурата и минералния състав. Това подхранване не дава бързи резултати, но има продължително действие.

Коприва може да се добави и смеси с пръст в посадъчните ями при засаждане на краставиците на постоянно място, но ще има по-бавно действие.

Нарязаните и завързани стръкове могат да се изсушат на сянка и да се използват продължително, както и да се съхранят за следващия сезон за подхранване на разсада.

Копривата е отличен органичен тор за краставиците
3228
 

Последни материали
Виж
Фермери на протест срещу промените в състава на Областна дирекция „Земеделие“ - Ямбол
Статистически институт
С колко се увеличават цените на жилищата в страната
Ограниченията за внос на украински овес в ЕС ще продължат до 5 юни 2025 година
Днес започва авиационно третиране срещу марокански скакалец в област Благоевград
Обществена подкрепа за „Дивата ферма“ с петиция до държавата
На страната обаче ще се наложи да диверсифицира доставките
Над 90 на сто от износа на пчелен мед от Украйна е за ЕС
Свързани материали
Виж
Каша от коприва
Зелен гювеч по сръбски
Полезни съвети
Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците
Практика
Борим се срещу вредителите в градината с обикновени отвари
Тор от коприва вместо химия
Полезни съвети
Лечебна настойка от коприва за подхранване на краставици, тиквички и домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини