В предишен материал посочихме с какво могат да бъдат полезни в градината плевели като хвоща, лободата, костреца, тученицата и пирея, а за копривата и глухарчето ще стане дума и в настоящата статия. Те, разбира се, не са единствените плевели, които можем да използваме при отглеждането на зеленчуците и за които може да се наложи да положим грижи, след като са се появили в градината, за да не се налага да ги търсим после.
Ето един вариант на рецепта за подхранване на домати, краставици, чушки и тиквички, приготвена от подбел, глухарчета, коприва и змийско мляко.
Необходими са 200 грама подбел, 500 грама коприва, 200 грама глухарчета и 100 грама змийско мляко. Цялата тази зелена маса се нарязва на ситно, сипва се в 10-литрова кофа и се залива с престояла на слънце топла вода. Кофата се оставя да кисне за 2-3 денонощия под някое дърво в градината на сянка, след което се прецежда и се долива вода до 10 литра. Цялата твърда (или по-скоро вече лигава) маса заминава в компостната яма, а с настойката се поливат с по половин литър на корен доматите, краставиците, чушките и тиквичките.
Подхранването се прави 3 пъти през сезона през 7-10 дни и колкото по-рано, толкова по-добре. Най-удачно е да се свърши вечер на залез слънце или рано сутрин, за да не се стигне до изгаряне на стъблата от слънчевите лъчи. Ден преди това трябва да сме полели зеленчуците – подхранването не трябва да замества поливането.
Такова подхранване с настойка от плевели има още един ефект – растенията не само плододават и растат по-добре, но и боледуват по-малко, а вредителите гледат да ги заобикалят.