Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Народни рецепти за подхранване на доматите

Практика
Синор.БГ / 27.06.2017 г.

sinor

Влагането на торове подпомага естествения растеж и развитие на доматите, обилния цъфтеж, качественото връзване на зеленчуците, бързото им узряване и в крайна сметка – получаването на по-богата реколта. Доматите обаче могат да бъдат подхранени не само с произведените специално за целта торове на базата на химични съединения – винаги се намират подръчни средства, които са изпробвани и утвърдени в практиката.

Доматите се подхранват най-напред между 14 и 16 дни след пресаждането на разсада, независимо дали ще бъдат отглеждани на открито или в парник, след което до края на юли процедурата се повтаря на всеки 2 седмици.

1. Подхранването с йод не само ускорява узряването на зеленчуците, но и предпазва доматите от опасно заболяване като маната. В 10 литра вода се разтварят 4 капки спиртен разтвор на йод, продаван в аптеките. С получената течност всеки корен домати се полива с 2 литра.

2. При подхранване с дървесна пепел се процедира по следния начин: в 10 литра вода се разтваря чаша пепел и с получената течност се поливат лехите. Неразтворената пепел пък просто се сипва под растенията.

Дървесната пепел обаче може да се използва и за пръскане на растенията. За целта 300 грама пепел се разтварят в 3 литра вода и се оставя да ври в продължение на 30 минути. След това престоява 5 часа, количеството се допълва до 10 литра с вода и се прибавя малко сапун за пране, за да може сместа да се задържа мърху листата. Разтворът се прецежда и с него се пръска листната маса на доматите.

3. Доматите могат да бъдат подхранени и с мая, както прясна, така и суха.

Сухата бързоразтворима мая се смесва с 2 лъжици захар и се добавя малко топла вода за втечняване на сместа. Получената субстанция се разтваря в 10 литра вода и всеки корен домати се полива с половин литър разтвор.

При варианта с прясната мая 100 грама се разтварят в топла вода, 3-литров съд се пълни до две трети с черен хляба и се залива с разтвора догоре, след което се оставя на топло място от 3 до 5 дни. Получената настойка се прецежда и се разрежда във вода в съотношение 1 към 10. На още младите растения се полага по половин литър от този разтвор, а на укрепналите – по 2 литра.

При най-простата рецепта за подхранване с мая 100 грама прясна мая се разтварят добре в 10 литра вода и с получената смес се поливат веднага доматите.

В маята обаче липсват основни хранителни вещества за растенията, затова разтворите с нея се приемат повече като стимулатори за растежа, отколкото като средства за торене.

4. Подхранването с кокоши тор действа на доматите не по-зле от минералните торове, тъй като съдържа много азот и фосфор.

Много ефективен е пресният кокоши тор, разтворен във вода – 10-литрова кофа се пълни на една трета с кокоши тор и се долива догоре с вода, като се оставя да престои на открито между 7 и 10 дни. След това половин литър от получената смес се разтваря в 10 литра вода и с разтвора се полива между редовете с домати, като на квадратен метър леха се сипват 5-6 литра. Трябва да се внимава обаче растворът да не попадне върху листата, тъй като е в състояние да предизвика изгаряния.

При сухия кокоши тор половин килограм се залива с 10 литра вода, като съдът се покрива плътно с фолио, за да не се изпарява азотът, като се оставя да кисне  между 3 и 5 дни и се разбърква всеки ден. Получената настойка се разтваря във вода в съотношение 1 към 20 и на всеки доматен корен се сипва между половин и един литър от разтвора.

5. Разтвор от говежди тор се получава лесно – половин кофа непрегорял тор се залива догоре с вода, покрива се с капак и се оставя на топло място за седмица. След това се разбърква добре и се разрежда с вода в съотношение 1 към 10. На всеки корен домати се сипва между половин и един литър от разтвора. Най-добре е обаче подхранването с говежди тор да се редува с останалите народни средства.

6. Младата коприва също е изключително подходяща за подхранване на доматите, тъй като в листата ѝ се натрупват много азот, калий и желязо. Две трети от използваия съд се пълнят с коприва и се залива с вода, но не до върха, покрива се с капак и се оставя да преседи от 7 до 10 дни на топло място. Когато копривата започне да кипи, литър от настойката се разреждат в 10 литра вода и от този разтвор се сипва по литър-два на доматен корен. Не трябва обаче да се злоупотребява с този тип подхранване – най-много 2 пъти месечно.

Народни рецепти за подхранване на доматите
311725
 

Последни материали
Виж
На Био Фест бяха припомнени интервенциите за сектора
Георги Тахов връчи приза Биопроизводител на годината на пчеларя Владимир Кънев
80% от средствата ще бъдат гарантирани от държавата
Полша обмисля да подпомогне зърнопроизводителите с евтин заем, вместо със субсидии
Няма да е септември, няма да е есента
Стартирането на първия Магазин за хората се отлага за края на годината
Среща в МЗХ с браншови организации
Започна обсъждане на промени в Закона за собствеността на земята
Жителите на с. Крива бара събират пари
29-годишен фермер влезе в огъня, за да спаси селото си и ... остана без трактор
Закъснели сме
Утре да започне ваксинирането срещу шарка по овце и кози, призова шефът на Съюза на ветеринарите
Свързани материали
Виж
Риба плакия
Как не трябва да се борим с фитофтората?
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Турция е на трето място в света по производство на домати
Практика
Не бъркайте маслинената плесен по доматите с вертицилийното увяхване
Статистика
Двоен спад в добивите на домати това лято
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини