Едни зеленчуци растат и дават нелоши реколти дори при минимални грижи, а други направо отказват да плододават дори при минимално отклонение от прилагането на агротехническите прийоми. Една от тези капризни култури са краставиците. Доста градинари ги садят, но далеч не всички се радват на богата реколта. И така, как да угодим на краставиците?
1. На първо място градинарите трябва да вземат предвид температурите, тъй като под 12 градуса по Целзий краставиците престават да се развиват и изнасянето на разсада на открито в ранна пролет може да се окаже проблематично. Оптималната температура на въздуха за растежа на краставиците е 24-28 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта, а температурата на почвата не трябва да пада под 16 градуса. Поливането пък трябва да се извършва само с топла вода (стайна температура).
2. Краставиците, както и останалите култури от семейство „тиквови”, много обичат силно наторените и тлъсти почви. Без адекватно хранене те никога няма да дадат обилна реколта. При тях може да не се страхуваме, че ще прекалим с торовете. Особено добре им действа компостът (кофа и половина до две на квадратен метър) и прясната оборска тор.
Органичните торове обаче могат да бъдат заменени с изкуствени, например с комплексни (комбинирани), които съдържат едновременно азот за развитие на стъблото и листата, фосфор за корените и калий за развитието на здрави плодове. Имат нужда и от микроелементи, които се съдържат в достатъчно количества например в дървесната пепел.
Подхранването на краставиците обаче задължително трябва да е балансирано, защото голямо количество от един елемент и недостиг на останалите предизвиква натрупването на нитрати в зеленчуците. На начинаещите градинари, за които особена трудност представлява определянето на необходимите дози, се препоръчва използването на комплексни изкуствени торове, в които всички необходими елементи и полезни вещества са в необходимото съотношение.
3. Често от слаби реколти се оплакват градинари, отглеждащи краставици от старите сортове. Причината е, че за разлика от съвременните хибриди сортовете дават прекалено много мъжки завръзи. Важно е голяма част от тях да бъдат откъснати, за да може растението да насочи силите си за подсилване на стъблата и листата. Освен мъжките се късат и завръзите от младите самоопрашващи се и опрашвани от насекомите хибриди. Чак когато растенията се извисят на 30-50 сантиметра и укрепнат, могат да бъдат оставени да връзват – силните и развити краставици ще дадат много по-богата реколта.
4. И една малка хитрост за осигуряване на реколта от краставици през цялото лято – засаждайте последователно сортове с различни срокове на съзряване. При това положение след като ранозрейните краставици приключат с плододаването, започва беритбата на тези със среден срок на узряване, а след тях – и на късните. Резултатът – на масата ще имате пресни краставици от собствената градина през целия сезон.