Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.06.2017 г.

Укротяване на опърничавите краставици

Практика

sinor

Едни зеленчуци растат и дават нелоши реколти дори при минимални грижи, а други направо отказват да плододават дори при минимално отклонение от прилагането на агротехническите прийоми. Една от тези капризни култури са краставиците. Доста градинари ги садят, но далеч не всички се радват на богата реколта. И така, как да угодим на краставиците?

1. На първо място градинарите трябва да вземат предвид температурите, тъй като под 12 градуса по Целзий краставиците престават да се развиват и изнасянето на разсада на открито в ранна пролет може да се окаже проблематично. Оптималната температура на въздуха за растежа на краставиците е 24-28 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта, а температурата на почвата не трябва да пада под 16 градуса. Поливането пък трябва да се извършва само с топла вода (стайна температура).

2. Краставиците, както и останалите култури от семейство „тиквови”, много обичат силно наторените и тлъсти почви. Без адекватно хранене те никога няма да дадат обилна реколта. При тях може да не се страхуваме, че ще прекалим с торовете. Особено добре им действа компостът (кофа и половина до две на квадратен метър) и прясната оборска тор.

Органичните торове обаче могат да бъдат заменени с изкуствени, например с комплексни (комбинирани), които съдържат едновременно азот за развитие на стъблото и листата, фосфор за корените и калий за развитието на здрави плодове. Имат нужда и от микроелементи, които се съдържат в достатъчно количества например в дървесната пепел.

Подхранването на краставиците обаче задължително трябва да е балансирано, защото голямо количество от един елемент и недостиг на останалите предизвиква натрупването на нитрати в зеленчуците. На начинаещите градинари, за които особена трудност представлява определянето на необходимите дози, се препоръчва използването на комплексни изкуствени торове, в които всички необходими елементи и полезни вещества са в необходимото съотношение.

3. Често от слаби реколти се оплакват градинари, отглеждащи краставици от старите сортове. Причината е, че за разлика от съвременните хибриди сортовете дават прекалено много мъжки завръзи. Важно е голяма част от тях да бъдат откъснати, за да може растението да насочи силите си за подсилване на стъблата и листата. Освен мъжките се късат и завръзите от младите самоопрашващи се и опрашвани от насекомите хибриди. Чак когато растенията се извисят на 30-50 сантиметра и укрепнат, могат да бъдат оставени да връзват – силните и развити краставици ще дадат много по-богата реколта.

4. И една малка хитрост за осигуряване на реколта от краставици през цялото лято – засаждайте последователно сортове с различни срокове на съзряване. При това положение след като ранозрейните краставици приключат с плододаването, започва беритбата на тези със среден срок на узряване, а след тях – и на късните. Резултатът – на масата ще имате пресни краставици от собствената градина през целия сезон. 

Укротяване на опърничавите краставици
30892
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини