Краставици с неправилна форма могат да се получат често и даже при опитните градинари. Причините за това са много. Обикновено не се наблюдават в началото на плододаването, а започват през втората половина на юли или през август.
Проблемът е в това, че краставиците са култура, която много бързо изразходва запасите от хранителни вещества в почвата, в резултат на което формата им започва да се променя по различен начин – приличат на круша, дъмбел, кука, изтъняват към края и др. Тези „художествени изтънчености“ създават проблеми на производителите при сортирането, а и не отговарят на изискванията на пазара.
По формата може да се определи от какво имат нужда растенията, което липсва в почвата. Листата също променят цвета си, като изсветляват и се огъват надолу.
Основни причини за деформиране на краставиците
Причините са обикновено няколко, но някои от тях могат лесно да се отстранят с помощта на правилно подхранване.
1. Недостиг на хранителни елементи
Дефицитът на калий обикновено настъпва към средата на лятото, защото запасите в почвата намаляват значително в резултат на плододаването. При нарушаване на температурния режим (голяма разлика между дневните и нощни температури), той се усвоява лошо от растенията.
Дефицитът на калий води до жълтеникав вид на плодовете и форма, приличаща на круша – изтъняват към дръжката и се удебеляват към края. Листата също изсветляват и се огъват надолу. Решението е подхранване с калий.
Дефицитът на азот се изразява в удебеляване на плодовете към дръжката и силно изостряне към върха. Растенията забавят развитието си, стъблата изтъняват и се втвърдяват, а листата издребняват и изсветляват.
С този елемент не трябва да се прекалява по време на плододаване, защото може да стане причина за опадане на завръзите.
Комплексният дефицит на хранителни вещества е причина за причудливите плодове, които могат да ни изумят с формата си. Най-доброто решение е подхранване с NPK тор с микроелементи, а количествата са по препоръка на производителите. Повторно внасяне може да се направи след 7-10 дни.
2. Неправилно поливане
При нерегулярно поливане плодовете се втвърдяват и деформират, а при използване на много студена вода, излизаща от сондажи и кладенци, растенията се чувстват некомфортно. Те усвояват лошо хранителните вещества от почвата и когато няма изразен дефицит.
3. Високи температурни разлики
При отглеждане на краставици на открито и високи дневни температури, контрастиращи с нощните, плодовете придобиват „тънка талия“. Те са изтънени в средата, а удебелени в краищата и приличат на дъмбели.
4. Недоопрашване на краставиците
Обикновено за такъв проблем свидетелстват „огънати“ плодове с неравномерна окраска и дебелина. Те по-често са удебелени и по-тъмни към дръжката и изтъняват и изсветляват към края.
5. Неправилно засаждане
Смесването на партенокарпни хибридни сортове с такива, нуждаещи се от опрашители, често води до частично преопрашване. То се изразява в силно изразена деформация на плодовете и изкривяване.
6. Сортови особености и закъсняло прибиране на реколтата
Краставиците са култура, която расте бързо и навременното прибиране на реколтата оказва силно влияние върху качеството на плодовете – те трябва да се събират през 2-3 дни. Закъсняването води до нарушаване на разпределението на хранителните вещества, а плодовете придобиват причудлива форма.
Сортовите особености също оказват влияние – късните сортове и хибридите са обикновено по-податливи на отклонения от основните характеристики.