Фермите в ЕС са произвели около 161,8 милиона тона сурово мляко през 2024 г. Това представлява увеличение с 0,9 милиона тона в сравнение с 2023 г. и с 12,1 милиона тона в сравнение с 2014 г. (149,7 милиона тона). Последните данни потвърждават относително стабилния растеж на производството на сурово мляко в ЕС през десетилетието до 2024 г. Информацията е от данни за млякото и млечните продукти, публикувани от Евростат.
Повечето мляко се използва за производство на масло и сирене
По-голямата част от суровото мляко, произведено през 2024 г., е доставено на мандри (150,8 милиона тона) и използвано за производство на различни пресни и преработени млечни продукти.
По-голямата част от млякото в ЕС е използвано за производство на сирене и масло. По-конкретно, 59,9 милиона тона пълномаслено мляко, заедно с 17,0 милиона тона обезмаслено мляко, са използвани за производството на 10,8 милиона тона сирене. Още 44,2 млн. тона пълномаслено мляко са използвани за производството на 2,3 млн. тона масло и т.нар. „жълти продукти“ (като масло от масло и топено масло) и са генерирали 41,5 млн. тона обезмаслено мляко.
Германия е най-големият производител на мляко за пиене в ЕС, като представлява 18,8 % от общото производство. Тя беше и най-големият производител на кисели млечни продукти (27,1 %), масло (20,6 %) и сирене (22,5 %) в ЕС.
Испания е вторият по големина производител на мляко за пиене в ЕС с 15,2 % от общото производство в ЕС, следвана от Франция (12,7 %). Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти (16,8 %), следвана от Полша (10,4 %).
Франция е вторият по големина производител както на масло (17,2 % от общото производство в ЕС), така и на сирене (17,8 %). Ирландия има третия по големина дял в производството на масло в ЕС (14,8 %).




