Краставиците се състоят от 90-95% вода, което означава, че причината за образуване на кухини в плодовете трябва да се търси в нередовното и неправилно поливане. Ако тя е единствена, тогава може да се намери лесно решение на проблема, но отделните органи на растенията черпят различни количества вода и хранителни вещества, както и растат с различна скорост.
В природата взаимодействието на различните фактори е тясно свързано и не винаги е възможно с достатъчна точност да се установи причината.
Причини за образуване на кухини в краставиците
Много фактори влияят върху формирането и нарастването на плодовете и всеки един от тях може в различна степен да оказва своето въздействие за образуването на кухини.
1. Липсата на влага причинява образуването на кухини в плодовете, както и редуването на обилно поливане със засушаване, причиняващо сериозен стрес у краставиците.
2. Поливането с много студена вода също стресира растенията, като корените престават да ги снабдяват с вода и хранителни вещества.
3. Прекомерното подхранване с азотни торове води до дефицит на качество на реколтата. Засилва се развитието на стъблата и листната маса, но намалява формирането на плодове. Това от своя страна ускорява растежа им, като високата скорост на нарастване на завръзите води до образуване на кухини – нарушен баланс между вегетативното нарастване и генеративното развитие.
4. Дефицитът на калий, калций, бор и други микроелементи също са причина за формиране на кухини в краставиците. Калият е отговорен за наливането на плодовете и качеството на пулпата. Калцият е необходим за формирането на клетките.
5. Лошото опрашване води до образуване на кухини в плодовете, както и малък брой или пълно отсъствие на семена. Веднага след качествено опрашване, интензивността на метаболизма в системата цветен прашец-плодник се увеличава рязко. Когато цветният прашец покълне през близалцето на плодника, протича избирателно оплождане на семепъпките и колкото са повече, толкова повече ще бъдат семената в плодовете. Семето от своя страна се превръща в център на привличане на хранителни вещества и колкото повече са те, толкова по-бързо протича нарастването на завръзите. Високите температури (над 25-27 градуса по Целзий) и недостигът на влага намаляват жизнеспособността на прашеца и нарушават нормалното развитие на плодовете.
6. Сортовите особености също могат да бъдат причина за образуване на кухини, като някои хибриди са по-склонни от други.
7. Ако нощните температури паднат под 15 градуса, тогава нарастването на пулпата се забавя и в плодовете се образуват кухини. При студени нощи е необходимо покриване на растенията.
8. Редовното прибиране на реколтата намалява образуването на кухини.
Как да решим проблема?
Поддържане на нормално кореново поливане, като почвата трябва да бъде постоянно влажна, но не заблатена. Капковото напояване ще помогне за това.
Подхранването трябва да бъде балансирано, като се намалява делът на азота, а се увеличава фосфорът, калият и калцият. Може да се използва и настойка на дървесна пепел (1 чаша на 10 литра вода за денонощие).
Полезно е привличането на опрашители, като засяваме фацелия, копър, синап и др.
Плодовете трябва да се прибират през 1-2 дена и да не се допуска прерастване, защото те започват да използват вътрешната си влага за последващ растеж и се образуват кухини.
Наличието на кухи краставици е винаги сигнал за стресиране на растенията. Огромен принос за предпазване може да окаже мулчирането.