Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
26.04.2017 г.

Време е за присаждането на овошките

Практика

sinor

Присаждането на овошки е предпочитаният от градинарите метод, тъй като запазва всички ценни качества на присаждания сорт. Освен това могат да се получат ценни комбинации от подложка и калем, включително по-голяма издръжливост на студ или суша за култивирания сорт, ако дръвчето, използвано за подложка, ги притежава.

И ето че настъпи дългоочакваното време за присаждането. Дългоочаквано, защото овошките се прихващат най-добре тогава, когато между подложката и калема се получи обмяна на сок, а той се движи най-активно през пролетта и в началото на лятото. Дотогава калемите, отрязани за предпочитане през топлите дни на февруари и март, се съхраняват завити в мазето и заровени във влажен пясък до две трети от дължината им или обвити в найлон в хладилник при температура около 4 градуса по Целзий, за да бъдат присадени в момента, когато филизите на подложката още не са тръгнали – това ще даде възможност на присадника да се срасне по-добре с подложката. Целта на съхранението е пъпките да се запазят в свежо състояние.

За подложка често се използват дивачки. Могат да се правят присадки и на стари овошки, но трябва да сте наясно, че калемът се прихваща най-добре на дръвчета до 10 години. При пресаждане върху култивирани дръвчета се използват такива, при които плодовете не са с желаното качество – дребни и по-безвкусни. Да се изрежат и да се изчака 5-6 години, докато новозасаденото дръвче започне да плододава, изглежда чиста загуба на време – с присаждане на нов сорт ще получите реколта само след година.

Преди присаждането подложката се полива в продължение на няколко дни. Два часа преди присаждането мястото се измива с чист мокър парцал и се премахват засенчващите го клонки. Денонощие или две преди присаждането присадникът се поставя в кофа студена вода, в която е от полза да добавим и лъжичка пчелен мед.

Най-добрите калеми са дълги не по-малко от 25 сантиметра и с диаметър не по-малко от 7 милиметра с най-малко 3-5 добре развити пъпки по тях. Режат се от млади и даващи добра реколта дръвчета и е най-добре да са от южната им страна, където има достатъчно светлина. За присаждане най-подходящи са средните части на филизите – върховете често не съзряват, а при основата пъпките са почти непълноценни.

Опитните градинари събират на една подложка няколко сорта. Вариантът е много популярен там, където няма достатъчно пространство за повече самостоятелни дръвчета. Освен това е полезно от гледна точка на опрашването на овошките.

Има обаче и един вариант на присаждане, когато не се търси сортово разнообразие, а целта е да се спаси развито дърво с добри характеристики, чиято кора е наядена от гризачи, пострадала от измръзване или унищожена по друг начин. В този случай присадката възстановява прекъснатата връзка между кората под и над нараненото място. Ширината на пострадалата част обаче не трябва да надхвърля 15 сантиметра, в противен случай и този метод едва ли ще успее.

Присадниците се отрязват от същото дърво и са с по-голяма дължина от тази на нараненото място, а двата края на калемите се изострят клиновидно, като кората се запазва само от страната, която при пресаждането ще остане навън. Кората на дървото под и над мястото на присаждането се изрязва на ленти според броя на присадниците. Калемите се коват с тънки пирончета с широки глави, а след това цялото място се покрива с овощарска замазка, която се повтаря през лятото.

Време е за присаждането на овошките
102645
 

Последни материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Свързани материали
Виж
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
Подложката и присадката взаимодействат помежду си
Правила на зимното присаждане
Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!
Заразяването на почвите със заболяването е познато като турски синдром
Фузариумът кара производителите на дини в Украйна да ги присаждат на тикви
За добрия резултат от присаждането много допринасят последващите грижи за дръвчетата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини