Заради фузариума на Украйна може да се наложи да приложи опита на Турция, където масовото заразяване кара производителите на дини да ги отглеждат само присадени върху тикви, за да повишат устойчивостта им към заболяването, заяви специалистът по развитие на веригата за доставки на плодове и зеленчуци към проекта за бизнес развитие на растениевъдството в страната Валерий Федоренко, цитиран от електронното издание AgroTimes. „Страхувам се, сме на крачка от „турския синдром”: там заради масовото заразяване на почвите за кратък период загубиха всичко засадено. Сега отглеждат дини, присадени на тикви”, обяснява Федоренко.
Той коментира, че последният сезон в Украйна е бил труден, но производителите на дини са изкарали добри пари. „Щастието обаче не се усмихна на всички. Пролетта се случи студена и продължителна, с малко валежи. Спечелиха онези, които не сгрешиха със семената, усетиха се навреме да задържат пролетната влага или разполагаха с напояване. При поливане украинската диня дава 60-80 тона от хектар, докато без напояване – от 7 до 20 тон. Разбира се, добър резултат получават и онези, които прилагат сеитбообращение”, изтъкна той.
Прочутите в Украйна дини от Херсонска област през тази година дадоха със 7 хил. тона по-богата реколта от миналогодишната, но въпреки това цените се задържаха на нива, осигуряващи печалба за фермерите.