През лятото зеленчуците растат активно, цъфтят и плододават. Ясно е, че всичко това изисква достатъчно количество хранителни вещества. Времето също оказва съществено влияние – високи температури, горещини и сух въздух, а понякога жегата отстъпва място на продължителни превалявания и градушки. Растенията изпитват стрес и ако той не бъде преодолян, може да загубим не само реколтата, но и самите тях.
Всеки производител желае да получи добра реколта, но това не лесно, защото не само сушата, горещините и капризите на времето, а и вредителите нямат почивка. Един от начините за подобряване на количеството и качеството на зеленчуковата реколтата е подхранването, но повишената концентрация може само да влоши ефекта, а понякога и да причини сериозни вреди на човешкото здраве.
Нитратите са соли на азотната киселина, които се синтезират в естествени условия, но постъпващи със зеленчуците и плодовете в човешкия организъм, се натрупват в тялото и предизвикват редица негативни ефекти. Те се разтварят лесно във вода и се разпространяват в целия почвен слой.
Когато подхранването не е балансирано, тогава вероятността от получаване на нежелани резултати е голяма. Внасянето на големи количества азотни съединения категорично се забранява.
При продължителни валежи и системно преполиване имунната система на растенията отслабва, а заедно с това фотосинтезата, както и синтеза на белтъчини, а количеството на нитратите се увеличава.
Оказва се, че всички плодови и зеленчукови култури натрупват нитрати в различни количества и в различни зони. Най-голямо количество нитрати се натрупват в зеленолистните зеленчуци, репите и репичките, зелето, цвеклото, краставиците, дините, пъпешите, тиквичките и тиквите.
Най-малко склонни към натрупване на нитрати са лукът и патладжанът.
Ранните сортове култури обикновено съдържат по-големи количества нитрати.
Културите, които имат нужда от по-големи количества азот и ги наторяваме по-често, натрупват повече нитрати. Ако ограничим подхранването с този слемент, тогава развитието на растенията е непълноценно.
Винаги съществува риск от натрупване на нитрати. Дори органичните торове могат да бъдат причина за това.
Как можем да предпазим културите от натрупване на нитрати?
Можем да използваме подхранване, което ще предотврати натрупването на азот в плодовете и ще го насочи към развитието на растенията. Необходими са само два компонента:
– 1 чаена лъжичка лимонена киселина;
– 1 чаена лъжичка железен сулфат.
Смесват се и се разтварят в малко количество вода при непрекъснато бъркане, престояват 10-15 минути и се долива до 10 литра. За всяко растение са необходими по 500 мл разтвор.
Подхранването се извършва върху влажна почва и няколко дни след подхранване с азотни съединения. Това ще намали натрупването на нитрати в плодовете, но е отлично средство за предпазване на културите от желязна хлороза.