Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2003 г.

Есенното торене на овошките е малко по-специално

Поради естеството им органичните, а от минералните фосфорните и калиевите торове и при овошките, както при повечето растения, се внасят в почвата през есента. Това обикновено става след листопада. В насажденията със стоковопроизводителен характер стремежът е тези торове да се внесат с предварителната подготовка на площта така, че да задоволяват дръвчетата през възможно по-голяма част от живота им. Не е така в любителските насаждения. Правилно засадените дръвчета се чувстват добре, докато корените се развиват в обогатената пръст на ямката. Но ето че я напускат и попадат в бедни слоеве на почвата. Затова е добре да се предприема периодично основно торене с органични, фосфорни и калиеви торове. Те трябва да попаднат там, където най-лесно ще се усвоят от растението, т. е. предимно в периферията на кореновата система, където се развиват обрастващите тънки коренчета със своите всмукателни власинки. Много от тях се развиват под короната на дръвчето, но голяма част отиват встрани, така че кореновата система има по-голям диаметър отколкото короната. На дълбочина тази активна част от всмукателни органи достига обикновено от 20 до 70-80 см. Всичко това вече ви подсказва добрия начин за торене на дворните дръвчета.

За да свършите тази работа, подходящият срок е от края на листопада до настъпването на големите студове. Просто изкопавате околостъблена канавка и в нея насипвате размесени с пръст оборския тор, суперфосфата и калиевия сулфат. Кръгът, който оформяте, трябва да е по-широк отколкото короната, а дълбочината - около 50 см, т. е. около две прави лопати. Стремите се горния почвен слой да отделите от долния. В горния размесвате торовете и го насипвате в траншеята, а долният, който е по-беден, ще ви послужи за допълване и подравняване. За едно 3-4-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е някъде около 2,5 м. Количеството торове е различно според конкретните условия, но ориентировъчно може да бъде 20 кг оборски тор, 100 г суперфосфат и 40 г калиев сулфат. За 7-8-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е около 3,5 м, а количеството торове съответно 50 кг, 300 и 120 г.

Ако поливате, тези торови дози е добре да увеличите с 50 на сто. При такива изкопи е възможно част от корените да бъдат повредени. Затова по-добре е тази есен вместо цял кръг да изкопаете полукръг. Така повредите ще се отразят по-слабо на растението. На следващата есен ще повторите операцията, само че от другата страна, а дотогава в зоната на внесените торове ще са проникнали млади жизнени коренчета. Така че не е чак толкова опасно, а на всичко отгоре такова торене не се прави всяка есен, а през 4-5 години. (от в. Фермер)

Есенното торене на овошките е малко по-специално
78158
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Предложение на бранша
Ако биоутайките се приемат като почвен подобрител, фермерите могат да бъдат субсидирани
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Важно за фермера
Разсадът с домати не понася пренаторяване
Оборския тор е незаменим, когато се използва както трябва
Решения на Министерски съвет
Утайките от пречиствателните станции могат да се ползват в земеделието само след очистване
Използване на дървените стърготини за наторяване на градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини