Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.11.2023 г.

Подложката и присадката взаимодействат помежду си

Подложката и присадката взаимодействат помежду си

Най-добрият вариант на родителството звучи много просто „ние сме заедно“. Той изисква много време и търпение, но е най-ефективен. Същото е и с растенията – заедно се получава по-добре при присаждането. Важно е да се знае за начина на взаимодействие между подложката и присадката, междинните вложки и многобройните им роднини.

Какво влияние оказва подложката?

Знаем, че голям дял от овощните растения са присадени и когато купуваме посадъчен материал е добре да знаем каква е подложката и върху кои параметри на растението може да повлияе.

Продължителност на живота

Сорт, присаден върху диво ябълково дърво, може да живее 40 или 50 години, без да престава да дава обилно количесгтво подове. При джуджетата, както плододаването, така и животът на ябълковото дърво е значително по-къс – те умират след 15-на години.

Опасни мигранти от горите към овощните градини

Размери

Присаденото върху диворастяща подложка става голямо и силно разклонено дърво, което с короната си лесно покрива площ от 20 м2. На подложка джудже размерите са ограничени до 3 м височина и 3 м в диаметър.

Време до встъпване в плододаване

Сортовете, присадени върху диворастяща подложка, закъсняват с плододаването, защото имат много време и дълъг живот – няма за какво да бързат. Не така е при джуджетата, които имат малък живот. Те встъпват в плододаване още на втората или третата година.

Добивност

От размерите е ясно, че джуджетата не могат да конкурират големите дървета по добиви, независимо от факта, че спрямо размера си, „дребосъците“ са доста продуктивни.

Качество на плодовете

На различни подложки плодовете от един и същи сорт имат различия, макар и незначителни. Понякога те могат да се установят само при химичен анализ.

Устойчивост на вредители и болести

Подложката, отглеждана продължително време при дадени условия със сигурност ще „сподели“ своя добър опит с присадката.

Устойчивост на почвените условия

Дивата горска ябълка ще предпочете леко кисела почва и ще бъде толерантна към малко засенчване. Тя има мощна коренова система, която не се страхува от измръзване и може да извлича вода от дълбоките почвени слоеве. Слабораслите подложки, предимно с южен произход, обичат повече слънце и имат плитка коренова система, слабо адаптирана към по-мразовити зими.

Зимоустойчивост

Тук е мястото да се отбележи, че устойчивостта на замръзване и зимоустойчивостта са различни понятия, което налага зониране на сортовете.

Овощните дървета от един и същи сорт, но на различни подложки, ще бъдат по-големи или средни, зимоустойчиви или не особено, ще дадат плод след три или пет години, ще страдат от еднакви заболявания или не – такива са зависимостите от подложката, а не от сорта.

Как влияе присадката?

Не само подложката влияе върху присадката, но и обратно – влиянието винаги е взаимно.

Мичурин разработва метод за отглеждане на хибриди. Полученият от него хибрид ябълка между Жълт Белфльор и Белфльор (китайски) първоначално се отклонява от китайския по отношение на съхраняването на плодовете – те узряват рано, но се съхраняват лошо. След присаждането на няколко резници в короната на хибридния сорт, те развиват необходимите качества в него. С течение на времето хибридът се „превъзпитава“, като узрява по-късно и се съхранява добре.

От какво зависи влиянието на присадката върху подложката?

Тук съотношението на обемите има съществено значение – обемът на короната на „възпитателя“ трябва да е по-голям от обема на короната на подложката. Влиянието на присадката върху подложката може да бъде в същите параметри – като това на подложката върху присадката (при равни обеми), но ще отнеме много повече време. Развитието на растението при неблагоприятно съотношение на обемите следва законите на подложката.

Ако в короната на младо ябълково дърво, неустойчиво на струпясване, присадим няколко резници от сорт, устойчив на заболяването, тогава с нарастване на короната устойчивият сорт ще започне да влияе благоприятно, увеличавайки способността му да устоява на гъбата, отговорна за болестта.

Необходима мярка по време на процеса на растеж е внимателно сезонно подрязване на короната, като се осигури доминиране на листния апарат на присадения върху основния сорт.

Зимата е добро време да се подготвим за този процес, като осигурим подходящите калеми.

Важно е да знаем, че джуджетата са значително по-взискателни към хранителната среда и водоснабдяването. Има варианти на междинно присаждане, като калем от нискорастящ сорт се присади върху диворастяща подложка и след година, когато присадката се развие, желаният сорт се присажда върху вложка от 20-на см (ако е по-малка и влиянието и ще бъде по-малко).

Има варианти на присаждане на родствени видове, като се цели „възпитаване“ на едно или друго качество.

Подложката и присадката взаимодействат помежду си
14046
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
Правила на зимното присаждане
Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!
Заразяването на почвите със заболяването е познато като турски синдром
Фузариумът кара производителите на дини в Украйна да ги присаждат на тикви
За добрия резултат от присаждането много допринасят последващите грижи за дръвчетата
Умеете ли да присаждате калеми?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини