Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.10.2021 г.

Сортът е важен, подложката също!

Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!

Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето. Те трябва да отговарят на вашите изисквания за родовитост, вкусови и технологични качества, но не забравяйте и подложките! Защо?

Стара практика е сортовете да бъдат размножавани и отглеждани върху специални подложки. Така е, защото овощното и лозовото насаждение са изкуствени системи, които трябва да се впишат и да просъществуват в определени природни дадености. Освен това сортовете са продукт на дългогодишна селекционна дейност и веднъж създадени са поддържани чрез вегетативно (безполово) размножаване, при което се запазват желаните им качества.

Резитбата като хирургическа практика

Какво определя подложката?

Селекцията е създала подложки, които определят силата на растежа. Дръвчето от даден сорт може да стане по-високо или по-ниско в зависимост от подложката. Обемът на короната също е под влияние на подложката. Посочените условия са от значение за гъстотата на засаждане. Това означава, че за създаването на градина с по-голяма гъстота подложките трябва да определят по-слаб растеж на присадената част (сорта).

Друго значение на подложката е поддържането на сорта при определени условия: почвена реакция - рН (алкалност, киселинност), механичен състав на почвата и др.. Благодарение на това даден сорт може да бъде отглеждан на по-голяма територия.

Третото важно условие е устойчивостта към вредители. Класически пример е отглеждането на лози върху подложки, които са устойчиви на вредителя филоксера.

На какво трябва да обърнат стопаните, когато купуват посадъчен материал?

На първо място е добрата спойка между присадения сорт и подложката. В мястото на присаждане остатъкът от среза на подложката не трябва да е голям и още по-добре, когато е частично зараснал (обхванат) от новата тъкан. При механично въздействие (огъване) срастването (спойката) трябва да издържи. Преходът между присадник и подложка трябва да е плавен, без удебеления. Изпълняването на посочените условия показват качествено присаждане и съвместимост между присадник и подложка. В някои случаи има допълнително присаждане и по-точно – подложка, междинник и присадник.

Какви основни видове подложки има?

Според произхода им те са семенни и вегетативни. Името на първите подсказва, че те се развиват от семе (костилка). В разсадниците съществуват семенилища, където става отглеждането на семеначетата, които по-късно служат за подложки. Предимството на семенните подложки е, че те развиват същинска коренова система, която достига по-голяма дълбочина и осигурява по-добър достъп до влага през първите години от развитието на овощните дървета. Семеначетата от някои клонове на джанка са основни подложки при отглеждането на костилкови овощни дървета, например сливи. Бадемът също може да послужи като подложка за прасковата и пр.

Вегетативните подложки са резници или издънки от майчините растения. Те не развиват същинска коренова система. Това налага старателно подготвяне на почвата в местата за засаждане и осигуряване на поливане в първите години, за да се прихванат добре дръвчетата със заместваща (адвентивна) коренова система.

Разнообразието от вегетативни подложки е голямо предвид необходимостта от условията, които трябва да бъдат удовлетворени. Например при ябълките има серии с номера, отговарящи на съответни характеристики. Това е предимство и улеснение, което стопаните използват при планирането на новите насаждения.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София  

Сортът е важен, подложката също!
12534
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Подложката и присадката взаимодействат помежду си
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Подходи към здравеопазването на лозата – още по темата за лозовите подложки
Подходи към здравеопазването на лозата – значение на лозовите подложки
Умеете ли да присаждате калеми?
Видове подложки за овощните видове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини