Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.10.2005 г.

За зайците в двора има по-прост начин на отглеждане

За зайците в двора има по-прост начин на отглеждане

Независимо от възрастта, на която ще се извършва клането, зайците трябва преди това да се поставят на усилено хранене. При правилно угояване живата маса на зайците се увеличава до 30 на сто, а кланичната - с 5-7 на сто. Заедно с това се повишава и качеството на полученото от тях месо.

Продължителността на екстензивното угояване, каквото обикновено е в дворните частни стопанства, е 45-50 дни. През това време зайците се хранят с такива фуражи, които се приемат с апетит и дават възможност за отлагане на повече мазнини и мускулатура.

При угояването по обикновения начин зайците се поставят в индивидуални или групови клетки. На всеки възрастен заек се осигурява 0,30 кв. м площ, а за малките зайчета - по 0,08-0,10 кв. м в закритите помещения и по 0,10-0,12 кв. м в клетките на открито. По-голямата площ дава възможност да се извършват повече движения, при което заекът изразходва значително количество енергия. Прирастът в тези случаи е недостатъчен. Неблагоприятно се отразява и силно намалената площ. Зайците са много сгъстени, пречат си един на друг за извършване на най-необходимите движения и често живата им маса не само че не се увеличава, но може и да се намали.

Установено е, че затъмняването на помещението или клетката се отразява благоприятно върху угояването. Външните дразнители се намаляват, животните са по-спокойни, изразходват по-малко енергия и се хранят добре. Мъжките зайчета на 3-3,5-месечна възраст може да се угояват в групи, без да се кастрират. В групите зайците се подбират по едрина, възраст и телесно състояние.

Около четвъртия месец обикновено настъпва половото узряване, след което угояваните мъжки зайчета трябва да се кастрират. Ако не се кастрират, при усиленото им хранене по време на угояването половото им узряване се ускорява. Животните се дращят, хапят се, разкъсват кожите си и се влошава качеството им. Живата маса не само че не се увеличава, а напротив, намалява в сравнение с масата, която са имали преди поставянето им на угояване. От в. Фермер

За зайците в двора има по-прост начин на отглеждане
33773
 

Последни материали
Виж
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Свързани материали
Виж
Заек капама
Заек капама
Заек по ловджийски
Кюфтета от заешко месо със сметана и лук
Заек по манастирски
Маринован печен заек
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини