Независимо от възрастта, на която ще се извършва клането, зайците трябва преди това да се поставят на усилено хранене. При правилно угояване живата маса на зайците се увеличава до 30 на сто, а кланичната - с 5-7 на сто. Заедно с това се повишава и качеството на полученото от тях месо.
Продължителността на екстензивното угояване, каквото обикновено е в дворните частни стопанства, е 45-50 дни. През това време зайците се хранят с такива фуражи, които се приемат с апетит и дават възможност за отлагане на повече мазнини и мускулатура.
При угояването по обикновения начин зайците се поставят в индивидуални или групови клетки. На всеки възрастен заек се осигурява 0,30 кв. м площ, а за малките зайчета - по 0,08-0,10 кв. м в закритите помещения и по 0,10-0,12 кв. м в клетките на открито. По-голямата площ дава възможност да се извършват повече движения, при което заекът изразходва значително количество енергия. Прирастът в тези случаи е недостатъчен. Неблагоприятно се отразява и силно намалената площ. Зайците са много сгъстени, пречат си един на друг за извършване на най-необходимите движения и често живата им маса не само че не се увеличава, но може и да се намали.
Установено е, че затъмняването на помещението или клетката се отразява благоприятно върху угояването. Външните дразнители се намаляват, животните са по-спокойни, изразходват по-малко енергия и се хранят добре. Мъжките зайчета на 3-3,5-месечна възраст може да се угояват в групи, без да се кастрират. В групите зайците се подбират по едрина, възраст и телесно състояние.
Около четвъртия месец обикновено настъпва половото узряване, след което угояваните мъжки зайчета трябва да се кастрират. Ако не се кастрират, при усиленото им хранене по време на угояването половото им узряване се ускорява. Животните се дращят, хапят се, разкъсват кожите си и се влошава качеството им. Живата маса не само че не се увеличава, а напротив, намалява в сравнение с масата, която са имали преди поставянето им на угояване. От в. Фермер