Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.02.2024 г.

Добивите зависят от силата на кореновата система

Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система

Снимка: sinor.bg

Коренът на растенията е орган, без който животът им е невъзможен, защото ги държи и закотвя в почвата, абсорбира влагата, а заедно с нея в растенията постъпват и разтворените хранителни вещества. Когато поставим семето в благоприятна среда в почвата, то незабавно получава топлина, влага и въздух. Тогава в него започват да протичат сложни биохимични процеси, вследствие на което постепенно набъбва, а след това и покълва.

Първият кълн, който се появява – това е коренът на растението. Предстои подготовката на семето за развитие на надземната част, отваряне на семеделните листа, здраво закрепване към повърхността на почвата и последващ растеж. Тогава растението се нуждае от подхранване. За него вече ще бъде отговорна кореновата система, което неотложно налага да положим сериозни грижи за нейното развитие.

Какво е важно за развитието на кореновата система на разсада?

Правилното развитие на кореновата система се улеснява основно от умерена влажност на почвата, фосфор в достъпна форма и спазване на температурния режим за съответната култура.

При различните растения кореновата система има различен капацитет и активност на усвояване на хранителните вещества. Важно е да знаем, че не цялата коренова система може да всмуква влагата с разтворените в нея хранителни вещества. Основна абсорбционна способност имат младите растящи корени – кореновите власинки. С напредване на възрастта на растенията те се втвърдяват, покривайки се с коркова обвивка и губят тази си способност.

При прекомерно овлажняване на почвата се развиват гниещи процеси и загуба не само на власинките, но и на цялото растение. На съвсем ранен стадий от развитието на разсада се получава сечене, при което растенията полягат като покосени и не е възможно да бъдат спасени. На по-късен етап преовлажняването също може да бъде причина за загниване не само на подземните, но и надземните части на растенията.

Познавайки тези особености на подземната част на растенията, поливането на разсада не трябва да се извършва в близост до стъблото, а на разстояние.

При пикиране или при засаждане на разсада на постоянно място младите корени се увреждат. Поглъщането на влага и хранителни вещества от растенията намалява за известно време и развитието спира, при което има изтичане на пластични вещества към кореновата система. Едва след като е възстановена, развитието на растението продължава.

При различните култури тези процеси протичат по различен начин и по тази причина е препоръчително пипер, патладжан и растенията от семейство Тиквови да не се пикират, а да се засяват директно или в отделни контейнери. Доматите приемат пикирането най-добре.

За развитието на корените културите се нуждаят от фосфор в достъпна форма. Колкото по-развита е нарастващата част на корените, толкова по-активно е усвояването на влага и хранителни вещества. Обикновено това се случва по време на залагане на бутоните и цъфтеж. Ако по някакви причини засаждането на постоянно място на разсада се осуети и започне развитие на цветни пъпки, тогава поливането и подхранването трябва да се увеличат.

От надземните части на растенията също има процеси на оттичане на органични вещества, образувани в листния апарат, но към кореновата система.

Пълноценното израстване на кореновата система на разсада е много важно за по-нататъшното развитие на културите и плододаването, защото тя отделя вещества, с помощта на които недостъпните хранителни вещества се преобразуват в достъпна за растенията форма. Основното подхранване на растенията с помощта на корените се извършва от слабо концентрирани почвени разтвори на минерални соли.

Добивите зависят от силата на кореновата система
14710
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Според нови изследвания
Корените на доматите имат собствено мнение за температурата
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Ценни съвети за градинарите
По-добре не подхранвайте разсада със захар!
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Според изследване на южнокорейски учени
Зеленчуците поемат микропластмаса през кореновата система
Практика
Приятел или враг – всичко за ползите от плевелите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини