Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.03.2023 г.

По-добре не подхранвайте разсада със захар!

Ценни съвети за градинарите
По-добре не подхранвайте разсада със захар!

sinor.bg

Приготвянето на захарна вода за подхранване на разсада е една от препоръките, които се разпространяват широко в началото на всеки сезон. Може ли да се прилага тази процедура, която, както се посочва в повечето източници, стимулира развитието и жизнения тонус на младите растения? Знаем, че правилното и балансирано подхранване на разсада е много важно, no дали тази идея не е от поредицата „лоши съвети“.

На какво се основава тази препоръка?

Подхранването на разсада със захар се основава на идеята, че захарта осигурява допълнителни количества въглехидрати, които растенията усвояват през кореновата система и по този начин стимулират растежа. Съветите се свеждат до приготвяне на захарен разтвор, който след охлаждане се използва за поливане на разсада.

А каква е действителността?

В действителност подхранването на разсада със захар не действа нито като тор, нито като стимулант. Причината е крие в това, че растенията нямат храносмилателна система и не могат да усвояват захар. А захарите, които растенията произвеждат, представляват глюкоза, която е монозахарид. Индустиалната захар е полизахарид – сложни захари, състоящи се от вериги монозахариди, които се разграждат много трудно.

Корените на растенията не са в състояние да поглъщат и усвояват полизахаридите. Обикновената захар, разтворена във вода, дори блокира усвояването на вода от кореновата система и води не до просперитет, а до увяхване на разсада и даже до загуба.

Цветарите използват захарна вода и могат да имат възражения в отговор на тази теза. Да, наистина – в някои цветарски магазини даже се предлагат малки опаковки хранителна среда на захарна основа, която се добавя във вазата. Има разлика, защото се отнася за рязан цвят и за разлика от корените на растенията, стъблата могат да я абсорбират, като възстановява техните въглехидрати. Захарта просто изпраща лъжлив сигнал, че растението е живо и здраво и трябва да продължи да цъфти. Този ефект е временен и в крайна сметка – цветята умират.

Единственият разумен вариант за подхранване на разсада със захар е възможен в случай на предозиране с азот. За разсада в ранна възраст излишният азот е много вреден, защото на този етап се формира кореновата система и са необходими фосфати, а щом корените са слаби, тогава листата и стъблата ще умрат. При този сценарий поливането със захарна вода ще активира хранещите се с азот почвени микроорганизми, което ще позволи натрупване на биомаса, която ще разгради излишния азот.

Изводът е ясен – нормално развиващият се разсад не се нуждае от допълнителна захар, особено от индустриалната, защото добавянето й само ще навреди, като задушава корените и пречи на усвояването на вода, а съответно и хранителни вещества.

По-добре не подхранвайте разсада със захар!
5773

Последни материали
Виж
При огромното предлагане проблемите в Черно море не влияят съществено
Забраната на вноса на зърно от Украйна не спря поевтиняването му в сета
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
За определяне на ставката на килограм и отпускане на de minimis
Производители на тютюн искат спешно свикване на консултативния съвет
Хиляди декари земя за животни предлага Агрион
Фермери печелят до 20 000 евро годишно от терени за паша
Във водата са върнати уловените 5 кила червеноперка и 4 кила платика
Извадиха 200 метра бракониерски мрежи при нощна проверка във варненски язовир
Във второто издание на наградите на ЕС
ЕК обяви победителите в конкурса за биологични продукти
Свързани материали
Виж
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Цените на захарта в ЕС са се увеличили с 61% за една година
ФАО прогнозира известно облекчаване на обстановката на световния пазар на храни при нарастваща несигурност
Максималната цена на захарта на дребно бе увеличена
Сърбия удължи срока на забраната за износ на мляко и млечни продукти
Цената на захарта продължава да се катери нагоре
Продължава поскъпването на захарта
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам