Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.12.2022 г.

Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?

Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?

sinor.bg

Орхидеите са най-голямото семейство покритосеменни растения, като преобладаващата част от тях се среща в тропическите региони на Азия, Южна и Централна Америка. В домашни условия най-често се отглеждат растения от рода Фаленопсис. Те са многогодишни епифити, които в естествената си среда се прикрепват към стволовете на дървета и храсти, но не са паразити. Получават влага и хранителни вещества от атмосферата, дъждовната вода и разлагащи се органични тъкани.

Орхидеите обичат светлина, но не директна и особено в летните месеци трябва да се предпазват, защото листата им изгарят. Те имат особени предпочитания към влажния въздух и поставянето на съд с вода в близост до растенията оказва благоприятно влияние, като елиминира негативния ефект от сухия и горещ въздух.

Корените на Фаленопсиса в повечето случаи излизат далеч от контейнера и това се обуславя от растежа им в естествената среда – те просто се държат така, както би трябвало, а в това няма нищо странно. Не трябва да забравяме, че става дума за епифити, чиито корени са въздушни – растенията живеят над земята, а не в почвата и естеството на развитие на кореновата система е свободно. Ако корените израстват по-ниско на стъблото, тогава при достигане стените на контейнера е възможно да се ориентират към почвения субстрат, но при по-висока влажност на въздуха – те може да се устремят нагоре. Възможна е и друга причина – честото овлажняване на въздушните корени стимулира растежа им извън контейнера.

Орхидеите се развиват добре в леко кисела среда – рН трябва да бъде между 5,5-6,5. При по-големи отклонения корените, които се намират в почвения субстрат, не се чувстват особено комфортно, а това дава превес на развитието им извън контейнера.

Застоялата вода е смъртоносна за корените на орхидеите и провокира загниването им, а новите неизбежно ще се ориентират извън саксията. Едно от предимствата на прозрачните контейнери е и това, че позволяват да се установи наличието на гниещи процеси и да се вземат съответните мерки. Наличието на повече дренажни отвори е благоприятно за предотвратяване застоя на вода, а при по-голям обем дъното се прави леко сферично и се поставят странични отвори в долната част на саксията.

Какво би се случило, ако пресаждаме често орхидеите?

От пресаждането растението най-напред ще изпадне в стрес. После, след леко възстановяване постепенно ще започне да усвоява новото пространство в контейнера, като едновременно с това консумира повишено количество хранителни вещества от обновената почвена смес. На пръв поглед изглежда добре и рационално, но ще цъфти ли орхидеята или ще премине в режим на израстване на листна маса?

Всичко в природата е взаимосвързано. Когато подхранваме растенията обилно, те не бързат да влязат в етап на цъфтеж и плододаване – развиват листна маса, но не залагат цветове. Орхидеите Фаленопсис не правят изключение. Когато контейнерът е прекалено малък, тогава корените неизбежно ще растат извън него, но не трябва да забравяме, че орхидеята цъфти по-често и с повече цветове в малка саксия. Преместването в по-голям обем е наложително чак тогава, когато растението преустанови развитието си. Обикновено се налага пресаждане през 2-3 години и се прави след цъфтеж. Саксиите не трябва да се препълват със субстрат, както и да се затрупват всички корени, а загнилите да се отстраняват щателно.

Трябва ли да се премахват въздушните корени на Фаленопсиса?

Този дебат се води постоянно сред любителите на очарователното цвете. От всички изтъкнати аргументи „за“ и „против“ можем да направим извода, че премахването на въздушните корени не е желателно, защото следят природното си развитие. Растежът им е просто такъв, какъвто трябва да бъде – една част от тях са в почвата (при стайно отглеждане), а друга във въздуха и това е обусловено от развитието им в естествена среда. Премахват се само изсъхналите и нежизнеспособни въздушни корени.

Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
51411
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Орхидеите да не се поливат с лейка
Лесно е да отгледаш орхидея
Какво не знаем за орхидеите
В каква почва се пресаждат орхидеите
Как се гледа орхидеята ванда?
Вандата се гледа в оранжерия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини