Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.12.2022 г.

Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?

Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?

sinor.bg

Орхидеите са най-голямото семейство покритосеменни растения, като преобладаващата част от тях се среща в тропическите региони на Азия, Южна и Централна Америка. В домашни условия най-често се отглеждат растения от рода Фаленопсис. Те са многогодишни епифити, които в естествената си среда се прикрепват към стволовете на дървета и храсти, но не са паразити. Получават влага и хранителни вещества от атмосферата, дъждовната вода и разлагащи се органични тъкани.

Орхидеите обичат светлина, но не директна и особено в летните месеци трябва да се предпазват, защото листата им изгарят. Те имат особени предпочитания към влажния въздух и поставянето на съд с вода в близост до растенията оказва благоприятно влияние, като елиминира негативния ефект от сухия и горещ въздух.

Корените на Фаленопсиса в повечето случаи излизат далеч от контейнера и това се обуславя от растежа им в естествената среда – те просто се държат така, както би трябвало, а в това няма нищо странно. Не трябва да забравяме, че става дума за епифити, чиито корени са въздушни – растенията живеят над земята, а не в почвата и естеството на развитие на кореновата система е свободно. Ако корените израстват по-ниско на стъблото, тогава при достигане стените на контейнера е възможно да се ориентират към почвения субстрат, но при по-висока влажност на въздуха – те може да се устремят нагоре. Възможна е и друга причина – честото овлажняване на въздушните корени стимулира растежа им извън контейнера.

Орхидеите се развиват добре в леко кисела среда – рН трябва да бъде между 5,5-6,5. При по-големи отклонения корените, които се намират в почвения субстрат, не се чувстват особено комфортно, а това дава превес на развитието им извън контейнера.

Застоялата вода е смъртоносна за корените на орхидеите и провокира загниването им, а новите неизбежно ще се ориентират извън саксията. Едно от предимствата на прозрачните контейнери е и това, че позволяват да се установи наличието на гниещи процеси и да се вземат съответните мерки. Наличието на повече дренажни отвори е благоприятно за предотвратяване застоя на вода, а при по-голям обем дъното се прави леко сферично и се поставят странични отвори в долната част на саксията.

Какво би се случило, ако пресаждаме често орхидеите?

От пресаждането растението най-напред ще изпадне в стрес. После, след леко възстановяване постепенно ще започне да усвоява новото пространство в контейнера, като едновременно с това консумира повишено количество хранителни вещества от обновената почвена смес. На пръв поглед изглежда добре и рационално, но ще цъфти ли орхидеята или ще премине в режим на израстване на листна маса?

Всичко в природата е взаимосвързано. Когато подхранваме растенията обилно, те не бързат да влязат в етап на цъфтеж и плододаване – развиват листна маса, но не залагат цветове. Орхидеите Фаленопсис не правят изключение. Когато контейнерът е прекалено малък, тогава корените неизбежно ще растат извън него, но не трябва да забравяме, че орхидеята цъфти по-често и с повече цветове в малка саксия. Преместването в по-голям обем е наложително чак тогава, когато растението преустанови развитието си. Обикновено се налага пресаждане през 2-3 години и се прави след цъфтеж. Саксиите не трябва да се препълват със субстрат, както и да се затрупват всички корени, а загнилите да се отстраняват щателно.

Трябва ли да се премахват въздушните корени на Фаленопсиса?

Този дебат се води постоянно сред любителите на очарователното цвете. От всички изтъкнати аргументи „за“ и „против“ можем да направим извода, че премахването на въздушните корени не е желателно, защото следят природното си развитие. Растежът им е просто такъв, какъвто трябва да бъде – една част от тях са в почвата (при стайно отглеждане), а друга във въздуха и това е обусловено от развитието им в естествена среда. Премахват се само изсъхналите и нежизнеспособни въздушни корени.

Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
53818
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Орхидеите да не се поливат с лейка
Лесно е да отгледаш орхидея
Какво не знаем за орхидеите
В каква почва се пресаждат орхидеите
Как се гледа орхидеята ванда?
Вандата се гледа в оранжерия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини