Начало » Новини » Страната
28.04.2024 г.

Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията на България за предстоящото редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 29 април 2024 г. в Люксембург, столица на едноименното херцогство, съобщиха от пресцентъра на Министерскиясъвет.

Председателството и Европейската комисия ще представят на съвета информация за последващите действия относно бързите и структурни отговори на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор и последващите действия във връзка с пътните карти. България счита, че следва да се оценят адекватно резултатите от действието на предприетите мерки за намаляване на административната тежест и едва след това, ако е нужно, да се преоценят или подобрят краткосрочните и дългосрочни мерки. Приветстваме създаването на обсерватория за проследяване на производствените разходи, маржовете и търговските практики във веригата за доставка на селскостопанска продукция и храни като важен и силен инструмент за подобряване на прозрачността на пазара и позицията на фермерите във веригите на доставки.

ЕК ще представи актуална информация относно свързаните с търговията въпроси на селското стопанство, след което министрите ще проведат обмен на мнения. Смятаме, че е необходимо е да се намери баланс, за да се гарантира адекватна защита на чувствителните продукти на ЕС, които имат значителна икономическа и социална стойност за различните държави членки. Подходът на ЕС за предоставяне на ограничено количество внос с по-ниски или нулеви мита чрез тарифни квоти е най-добрият подход по отношение на защитата на специфични уязвими сектори на хранително-вкусовата промишленост в ЕС. В краткосрочен план следва да се предвиди въвеждане на прагове за внос за всяка селскостопанска стока, подлежаща на либерализация на търговията, въз основа на средни стойности на вноса за предходни периоди.

След това ЕК ще представи информация във връзка с първите годишни доклади за изпълнение на националните стратегически планове по Общата селскостопанска политика (ОСП). Процесът на адаптиране на стратегическия план към динамичните условия, в които се прилага, и към очакванията на земеделските стопани изисква продължаване на усилията за опростяване на изискванията към земеделските стопани и на процеса на изменението на стратегическите планове.

Междувременно от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в министерството на земеделието и храните уведомиха, че новият ресорен служебен министър Георги Тахов ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

Сред основните теми, които ще дискутират министрите на земеделието на ЕС, са възможните мерки за преодоляване на кризисната ситуация в земеделския сектор, въпросите свързани с търговията в селското стопанство, както и годишните доклади за качеството на изпълнението по ОСП.

Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
1795
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Фитофтората вече нападна доматите
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 7-13 юни 2024 година
Жегите ще подложат растенията на топлинен стрес и ще намалят влагата в почвата
Инвестиционните разходи ще стигнат 3,5 милиарда евро
Забраната на клетките за опрасване ще доведе до над 23 процента спад на производството
ИАГ
Взимат мерки срещу опасна болест по горите край Хисаря
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини