Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.07.2023 г.

Корените на доматите имат собствено мнение за температурата

Според нови изследвания
Корените на доматите имат собствено мнение за температурата

Корените на растенията изпълняват различни механични и физиологични функции. По-важни от тях са поглъщането на вода и хранителни вещества от почвата и предаването им към надземните части. В допълнение корените помагат на растенията да се закрепят в почвата, което ги прави по-малко чувствителни към въздействието на атмосферните въздействия – силен вятър, дъжд и др.

С помощта на корените се осъществява връзката на растенията с полезните микроорганизми, които населяват горния почвен слой и помагат за синтеза и натрупването на полезни вещества, необходими за растежа и развитието им.

Науката опровергава широко разпространеното схващане, че корените разчитат на издънките за своето развитие.

Корените на растенията имат собствен “термометър” за измерване на температурата на почвата около тях и съответно регулират растежа си. Научен екип от специалисти демонстрира, че корените имат своя собствена система за възприятие и реагиране на температурните условия. Тези резултати могат да помогнат за използването на нови подходи при отглеждане на растенията.

Изследователите използват климатични камери, за да установят как доматите, кресонът и зелето реагират на промяната на температурата на околната среда, като я повишават от 20 на 28 градуса по Целзий.

Досега се предполагаше, че надземната част на растенията контролира всички процеси в тях и действа като “предвател на дълги разстояния”, който сигнализира на кореновата система, че трябва да промени растежа си. Тази идея вече е опровергана чрез съвместната работа на няколко специализирани научни екипа от Лайбниц, Цюрих и Кьолн.

В един от експериментите учените отрязват надземните части на домати, кресон и зеле, но оставят корените да продължат растежа си. Установено е, че корените на тези растения продължават да се развиват при повишени температури по същия начин, както растенията с непокътнати надземни части. По-високата температура стимулира деленето на клетките и корените продължават да растат, като стават по-дълги.

Учените използват в експериментите си и растения мутанти, присадени върху корените на нормални домати, кресон и зеле, чиито издънки те вече не могат да откриват и реагират на високите температури. В този случай корените продължават да растат и се развиват по обичайния начин, защото реагират на температурата в почвата, а надземната част не оказва никакво влияние.

От проведените експерименти става ясно, че кореновите клетки увеличават производството на хормона на растежа ауксин, който достига до върховете на корените. Там ауксинът стимулира деленето на клетките и позволява на корените да проникнат по-дълбоко в почвата. Тъй като топлината и сушата обикновено вървят в тандем, има смисъл растенията да се възползват от по-дълбоките и по-хладни слоеве на почвата, които задържат повече вода. Дълбокото поливане в този случай ще помогне на тези култури да извличат вода от по-дълбоките почвени слоеве.

Учените отдавна са разбрали как надземните части реагират на високите температури. Техните клетки също произвеждат повече ауксин, но те имат по–различен начин на реакция от корените. Клетките на стъблата се удължават и те стават по-високи и тънки, а листата се стесняват и  отдалечават едно от друго.

Изследването дава нови идеи за растениевъдството. Поради климатичните промени растежът на корените става още по-важен за селекцията. Това ще помогне за ефективната подготовка на растенията за стреса по време на суша и за постигане на дългосрочни стабилни добиви.

Корените на доматите имат собствено мнение за температурата
74186
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини