Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.11.2006 г.

Кладница, кацнала на пънче

Кладница, кацнала на пънче

Основни изисквания при отглеждане на кладницата върху пънче са сенчестото място през периода на вегетацията и подходящ дървесен вид от широколистните. Трябва да са подберат добре закръглени и гладки сурови (свежи) пънчета с дължина 50-60 см и диаметър 30-50 см. Резултатите са по-добри, ако използвате бук, явор, дъб, липа, топола. Твърдостта на дървесината също е от значение. Меката дървесина много по-бързо се обхваща от мицела и реколтирането започва много по-рано - след 85 до 160 дни. При това гъбният мицел се изтощава много по-рано - за около 3 до 3,5 години, докато при дървесните видове с твърда дървесина плододаването започва след 10 до 14 месеца, обаче продължава за двойно по-дълъг период от време и активността на мицела се изчерпва след 6-7 години.

Друг важен момент е месецът на засаждане на мицела съобразно избраното дърво. Производителят трябва да си изясни времето, през което желае да прораства мицелът. Основен критерий е състоянието на дървесината. Пънчето трябва да е изрязано не по-късно от 5-6 месеца. Отрязаните по-рано често се нападат от паразити и плесени и са негодни за култивиране. Дървото трябва е здраво, да не е с потъмняла, напукана или загнила дървесина. Ако е с цепнатини, трябва да се потопи във вода за два-три дни и ако са изчезнали, можем да пристъпим към подготовката за неговото мицелиране. Трябва да се уточни и видът кладница за отглеждане - зимен или летен и в кой годишен сезон искате да получите реколта. За лятото се използва мицел от лятна кладница, която е с жълтеникаво-сив цвят и е по-тънкомесеста. Зимната кладница плододава обикновено късно през есента и рано през пролетта. Плодните тела са по-големи със сиво-черен цвят и с по-дебело месо.

С една опаковка мицел може да се мицелират 6 до 9 дървесни пънчета. Това зависи от дебелината на пънчетата и дълбочината на прорезите. Мицелът се сади по няколко начина: в средата на ствола правим прорез да дълбочина 2 до 2,5 см в зависимост от дебелината му. Мицелът, предварително много добре счукан, с хартиена фунийка се изсипва в прореза бавно, внимателно и равномерно, без да се разсипва.С пластмасово фолио, широко около 10-12 см и дълго колкото обиколката на ствола, обвиваме прореза плътно и го прикрепваме с кабърчета. Друг начин на засаждане е като на изправеното пънче освежаваме чрез изрязване повърхността, почистваме я много добре, равномерно посипваме мицела по повърхността и го покриваме с фолио .

Засаждането може да стане и чрез пробиване на дупки с бормашина с дебелина 2 см, дълбочината да бъде максимално голяма. Правят се 10-12 дупки на ствол, в които с фунийка се изсипва мицелът и дупките се запушват с кора, корк и др.

Кладница, кацнала на пънче
65507
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Бизнес
Разходи и приходи при отглеждане на кладница със субстрат
Защо да отглеждаме кладница
Пикантно ястие с кладница и аспержи
Кладница с лук по селски
Технологичният процес е разработен на основата на най-новите научни и практически постижения
Производител на мицел за гъби шиитаке, кладница и печурка
ГЪБИТЕ СА ОТНОВО ПЕРСПЕКТИВЕН БИЗНЕС
Култивиране на кладници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини