Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.11.2007 г.

Производител на мицел за гъби шиитаке, кладница и печурка

Технологичният процес е разработен на основата на най-новите научни и практически постижения

Преди да запознаем читателите с фирмата "Мицел" ООД от Пловдив, може би трябва да кажем няколко думи за същността на този уникален природен продукт. И така, ЩО Е ТОВА МИЦЕЛ? За разлика от другите растителни организми, гъбите се размножават не чрез семена, а чрез спори. Попаднали в благоприятни условия, спорите поникват и образуват силно разклонени, видими с просто око белезникави нишки, наречени хифи. Те, от своя страна, при подходящи условия се разрастват силно, преплитат се помежду си и образуват тъкан, подобна на паяжина, наречена мицел. Широко развитата мрежа на мицела дава възможност гъбата да обхване голяма маса от разложения тор или друго органично вещество и да извлече от него необходимите й готови хранителни вещества. Именно мицелът се използва за безполовото размножаване на гъбите. Фирмата "Мицел" ООД е основана през 2004 г. от инж. технолог Величко Спасов и от инж. технолог Красимир Ангелов както пише на страницата на производителя. И двамата са завършили ВИХВП в Пловдив (Университет по хранителни технологии), специалност "Биотехнология". Работили са и в чужбина, натрупали се вече богат теоретичен и практически опит в това специфично производство. Това, както и фактът, че във фирмата работят висококвалифицирани специалисти - микробиолози и агрономи, обяснява високото качество на научната и производствената дейност на фирмата. "Мицел" ООД работи в две насоки - биотехнологична лаборатория, в която се развива научна дейност и лаборатория за производството на гъбен мицел. Биотехнологичната лаборатория е обзаведена с най-модерна техника на европейско равнище. Работата е насочена към подобряване на качеството на съществуващите и разработване на нови технологии в областта на биотехнологиите. Фирмата е лидер в производството на гъбен мицел. Уникалната технология, по която се работи, включва в себе си най-новите научни и практически постижения в областта на микологията. Работи се съвместно с белгийските фирми "Mycelia" като доставчик на производствени щамове за гъбен мицел и "SACO-2" - като доставчик на специализирани торби, снабдени с микрофилтри като опаковка за гъбния мицел. Поддържат се връзки и с холандски и други западноевропейски фирми. Технологичният процес е разработен върху основата на едни от най-съвременните световни практики в областта на производството на гъбен мицел. Всеки етап от производствения процес се контролира стриктно и е съобразен със световните изисквания. Особено внимание се отделя на качествения контрол на входните суровини за производството на мицел.

Макар и доста условно технологичният процес може да се раздели на 5 части. Първата част е т.нар. изваряване. Теоретично зърновият мицел е разсад. Той се състои от зърно (просо, пшеница, ръж), което е материал - носител и обвили го гъбни хифи, които не са размножителен орган. Зърното се сварява до набъбване, охлажда се, напудря се с калциеви добавки и се изсипва в подходящи съдове. Технологията позволява да се достигне нужната влажност с голяма точност. При изваряването се достига максимално запазване на целостта на зърната. Следващият етап е стерилизацията. В този процес се използва автоматичен контрол на температурата и се изключва всякаква възможност за нарушаване на стерилността. Следва т.нар. посев. Стерилизираните торби се охлаждат до необходимата температура и се посяват с определения за това щам. Посевът се извършва в помещение, в което се поддържат стерилни условия. След това посетите торби се пренасят в специални инкубационни помещения, където се поддържат необходимите условия за прорастване на мицела. Когато посетият мицел обхване напълно зърната в торбата и достигне необходимата зрелост, торбите се проверяват отново. След това се охлаждат при температура 2-4 градуса и се съхраняват. ЗАЩО

Фирмата произвежда мицел основно от печурка, но освен това и от придобилите вече известност перспективни гъби кладница и шийтаке. Според специалистите в България на гъбопроизводителите са необходими годишно около 600-650 тона мицел. А в страната се произвежда малко повече от половината от нужното. Другото се набавя от внос. В "Мицел" ООД се произвеждат годишно около 50 тона мицел от различните видове гъби.  Според специалистите от фирмата българските гъбопроизводители нямат достъп до необходимата им информация. В чужбина "гъмжи" от такава информация - специализирани вестници, списания, брошури и др. подобни помощни материали. Освен това в нашите гъбарници по различни причини все още не са навлезли най-съвременната техника и съоръжения. Но въпреки това гъбопроизводството си остава недостатъчно разработен бизнес, ниша, която може да ни даде много повече.

Най-мощният производител на гъби в света е Китай, а в Европа първенството се държи от Полша. В световен мащаб все повече нараства интересът към, да ги наречем, макар и условно - новите видове гъби - кладница, шийтаке и други. Вече 25 на сто от световния гъбен пазар е окупиран от тези гъби, за сметка на печурката. Интересът към тези гъби не е случаен. Установено е, че те намаляват вредния холестерол в човешкия организъм, действат благоприятно върху нервната система. А според японски учени те имат и антитуморни свойства (особено гъбата шийтаке). 

Производител на мицел за гъби шиитаке, кладница и печурка
50202
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ползи и вреди
Тревожна ли е появата на гъби в градината и трябва ли да ги премахваме?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини