Преди да запознаем читателите с фирмата "Мицел" ООД от Пловдив, може би трябва да кажем няколко думи за същността на този уникален природен продукт. И така, ЩО Е ТОВА МИЦЕЛ? За разлика от другите растителни организми, гъбите се размножават не чрез семена, а чрез спори. Попаднали в благоприятни условия, спорите поникват и образуват силно разклонени, видими с просто око белезникави нишки, наречени хифи. Те, от своя страна, при подходящи условия се разрастват силно, преплитат се помежду си и образуват тъкан, подобна на паяжина, наречена мицел. Широко развитата мрежа на мицела дава възможност гъбата да обхване голяма маса от разложения тор или друго органично вещество и да извлече от него необходимите й готови хранителни вещества. Именно мицелът се използва за безполовото размножаване на гъбите. Фирмата "Мицел" ООД е основана през 2004 г. от инж. технолог Величко Спасов и от инж. технолог Красимир Ангелов както пише на страницата на производителя. И двамата са завършили ВИХВП в Пловдив (Университет по хранителни технологии), специалност "Биотехнология". Работили са и в чужбина, натрупали се вече богат теоретичен и практически опит в това специфично производство. Това, както и фактът, че във фирмата работят висококвалифицирани специалисти - микробиолози и агрономи, обяснява високото качество на научната и производствената дейност на фирмата. "Мицел" ООД работи в две насоки - биотехнологична лаборатория, в която се развива научна дейност и лаборатория за производството на гъбен мицел. Биотехнологичната лаборатория е обзаведена с най-модерна техника на европейско равнище. Работата е насочена към подобряване на качеството на съществуващите и разработване на нови технологии в областта на биотехнологиите. Фирмата е лидер в производството на гъбен мицел. Уникалната технология, по която се работи, включва в себе си най-новите научни и практически постижения в областта на микологията. Работи се съвместно с белгийските фирми "Mycelia" като доставчик на производствени щамове за гъбен мицел и "SACO-2" - като доставчик на специализирани торби, снабдени с микрофилтри като опаковка за гъбния мицел. Поддържат се връзки и с холандски и други западноевропейски фирми. Технологичният процес е разработен върху основата на едни от най-съвременните световни практики в областта на производството на гъбен мицел. Всеки етап от производствения процес се контролира стриктно и е съобразен със световните изисквания. Особено внимание се отделя на качествения контрол на входните суровини за производството на мицел.
Макар и доста условно технологичният процес може да се раздели на 5 части. Първата част е т.нар. изваряване. Теоретично зърновият мицел е разсад. Той се състои от зърно (просо, пшеница, ръж), което е материал - носител и обвили го гъбни хифи, които не са размножителен орган. Зърното се сварява до набъбване, охлажда се, напудря се с калциеви добавки и се изсипва в подходящи съдове. Технологията позволява да се достигне нужната влажност с голяма точност. При изваряването се достига максимално запазване на целостта на зърната. Следващият етап е стерилизацията. В този процес се използва автоматичен контрол на температурата и се изключва всякаква възможност за нарушаване на стерилността. Следва т.нар. посев. Стерилизираните торби се охлаждат до необходимата температура и се посяват с определения за това щам. Посевът се извършва в помещение, в което се поддържат стерилни условия. След това посетите торби се пренасят в специални инкубационни помещения, където се поддържат необходимите условия за прорастване на мицела. Когато посетият мицел обхване напълно зърната в торбата и достигне необходимата зрелост, торбите се проверяват отново. След това се охлаждат при температура 2-4 градуса и се съхраняват. ЗАЩО
Фирмата произвежда мицел основно от печурка, но освен това и от придобилите вече известност перспективни гъби кладница и шийтаке. Според специалистите в България на гъбопроизводителите са необходими годишно около 600-650 тона мицел. А в страната се произвежда малко повече от половината от нужното. Другото се набавя от внос. В "Мицел" ООД се произвеждат годишно около 50 тона мицел от различните видове гъби. Според специалистите от фирмата българските гъбопроизводители нямат достъп до необходимата им информация. В чужбина "гъмжи" от такава информация - специализирани вестници, списания, брошури и др. подобни помощни материали. Освен това в нашите гъбарници по различни причини все още не са навлезли най-съвременната техника и съоръжения. Но въпреки това гъбопроизводството си остава недостатъчно разработен бизнес, ниша, която може да ни даде много повече.
Най-мощният производител на гъби в света е Китай, а в Европа първенството се държи от Полша. В световен мащаб все повече нараства интересът към, да ги наречем, макар и условно - новите видове гъби - кладница, шийтаке и други. Вече 25 на сто от световния гъбен пазар е окупиран от тези гъби, за сметка на печурката. Интересът към тези гъби не е случаен. Установено е, че те намаляват вредния холестерол в човешкия организъм, действат благоприятно върху нервната система. А според японски учени те имат и антитуморни свойства (особено гъбата шийтаке).